kiscim4717
 
 
gyalogtura9Szombaton délelőtt a lendvai színház előtt szép számban gyűltek össze túrázók, akik a Lendvai Hegymászók Egyesülete és a rendőrállomás 12. alkalommal megrendezett függőség elleni gyalogtúráján vettek részt.

Bővebben...

cim4717Szombaton Turnišče Község ünnepén az egykor Chernechnek nevezett település első írásos említésének 750 éves évfordulójára is emlékeztek. Az 1267-ben IV. Béla magyar király által kiadott, a Jure és a Hahold nemzetség megbékéléséről, kiegyezéséről szóló dokumentum elektronikus változatát Földes Gyula lendvai magyar főkonzul adta át Jerala Zver Vesna tornisai polgármesternek, hangsúlyozva a jelenben is a megbékélés, az együttműködés fontosságát.

Bővebben...

szonda4617A Márton-napi hétvége péntekjén Lendván ismét megszervezték a „Gyermekek a közlekedésbiztonságért” elnevezésű akciót, melyben az Országos Közegészségügyi Intézet Muraszombati Egysége, a Lendvai Rendőrállomás és a 2. Sz. Lendvai KÁI tanulói közösen figyelmeztettek az ittas vezetés veszélyeire.

Bővebben...

tura domonk4617Vasárnap délelőtt tíz órakor a domonkosfai evangélikus templomnál majdnem százan gyűltek össze bakancsban, túrafelszerelésben. A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség főszervezésében és Šalovci Község közreműködésével a 7. Szent Márton gyalogtúra valóslut meg Goricskón.

Bővebben...

gyertyanos4617A Gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület és a Gyertyánosi Helyi Közösség szombaton Márton-napi rendezvényt szervezett. A változatos programban Bejcgyertyános testvértelepüléssel az együttműködést gyertyánfaültetéssel erősítettek meg, emellett gyalogtúrát és borszentelést, valamint lemezbemutatót rendeztek.

Bővebben...

lo4517Szeretem a lovakat. Megfeszülő izmaikkal száguldozva a szabadban, lobogó sörényükkel a végtelen (embernek szinte elérhetetlen), önfeledt, boldog szabadság képzetét idézik fel, és a tekintetük olykor még némi bölcsességet is sugall.

Bővebben...

lepcso45171Így vélekedik az „Őrizzük meg a lépcsőt a Lendva-hegyen” civilkezdeményezés, s hozzáfűzik: ahhoz, hogy a lépcső használatát ismét biztonságossá tegyék, nincs szükség komoly beavatkozásra és súlyos költségekre, s a lépcsősort még ma is kedvelik a hegyi lakók és a turisták. A kezdeményezésről, a javításról és a karbantartásról a Lendva-hegyi Helyi Közösség dönt.

Bővebben...

gumi4517Lendva Község Tanácsának Környezetvédelmi Bizottsága hétfői ülésén napirendre tűzte a lendvai ipari övezetbe tervezett gumifeldolgozó kérdését. A tervezett létesítményről Groff Tomaž, a beruházó L4T vállalat igazgatója szólt, a hallottak viszont nem győzték meg a jelenlévőket. Továbbra is maradt a „Köszönjük, nem kérjük” egyöntetű bizottsági álláspont.

Bővebben...

dora4517Szinte a színpadról búcsúzott el. Utolsó szerepléséről még magával vitte a harmonika utolsó hangjait és a közönség utolsó tapsát. A szentlászlói József Attila Művelődési Egyesület szervezésében idősebb Dora Gézára emlékeztek szombat este a falujában, Szentlászlón.

Bővebben...

eory4517A Szlovén Tűzoltószövetség elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, Hodos Község díszpolgára volt Eőry Ernő. Életét és munkásságát ma már egy emléktábla hirdeti szülőfalujában. A tábla ünnepélyes leleplezésére szombaton került sor, melyen a családtagok mellett határon innen és túlról is érkeztek az önkéntes tűzoltóságok képviselői, magas rangú vendégek.

Bővebben...

reform4517A reformáció 500. évfordulója alkalmából október 31-én 10 órakor a szlovén Református Keresztyén Egyház Szentlászlón ünnepi úrvacsorás istentiszteletet tartott, majd 15 órakor Szerdahelyen várták istentiszteletre a helyi hívőket, ahol a jeles nap alkalmából emléktáblát avattak.

Bővebben...

male4417Az idén már a 3. Málénapot szervezte meg a Gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület szombaton a helyi faluotthonban, ahol a házilag készített finomságokat háromtagú zsűri értékelte és díjazta.

Bővebben...

recept4417A Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének hagyományőrző csoportja rendezésében a Megsárgult lapok receptjei Lendváról és területéről című kétnyelvű szakácskönyv bemutatására került sor múlt szerdán a Lipa szállodában. A könyvben nagyanyáink gazdag gasztronómiai tudását örökítették meg.

Bővebben...

fogad44172Lendva Község 21. ünnepe alkalmából Balažek Anton polgármester fogadta a térség gazdasági szakembereit és gratulált eddig elért eredményeikhez. Kiemelt figyelmet és elismerést érdemelnek az átlagon felüli teljesítményt mutató vállalatok – mondta –, amelyek közé több lendvai cég is besorolható. Ezek legtöbbje családi vállalatként, vállalkozásként működik, és fontos pozíciót töltenek be országos szinten és a külföldi piacokon. Ide sorolható mindenképp a Varis, a Virs, az Atex és több más cég.

Bővebben...

MCSi Design