kiscim2517

 
kerekpar2517Annak ellenére, hogy Lendva Község Tanácsa elfogadta a Pannon Pleasure projekt beszámolóját a Csentei Sport- és Kerékpárközpontra vonatkozólag, az elért eredmények nem adnak okot az elégedettségre sem a programokat, sem pedig a pénzügyeket illetően.

tovább

dobrturista2517A Dobronaki községben – karöltve a helyi Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézettel – idén is megszervezték a község idegenforgalmi napjait, mely június 10-étől július 1-jéig tart. A jelentősebb rendezvények a múlt hétvégén zajlottak le, amikor a 7. Vid kerékpártúrát és a futást tartották meg a Bakonaki-tó körül. A kerékpártúrán a 156 résztvevő között ott volt Borut Pahor szlovén államelnök is, aki a 60 kilométeres túrán indult. A sportrendezvényekben gazdag programban helyet kaptak a gyerekek is.

tovább

vizvez dobr2517A muravidéki vízvezeték-hálózat A-alrendszerének működése óta a kezdeti gondok nem igazán oldódtak meg. A hat község között nincs megegyezés a rendszer tulajdonjogi részesedése és igazgatása körül, de gondot jelent a rendszerben a víz felmelegedése is a Črenšovci, Odranci és Dobronak községi szakaszon.

tovább

ballag2517A Muravidék kétnyelvű általános iskoláiban június 15-én idén is színes záróünnepélyek keretében búcsúztak a kilencedikes diákok. Az iskolák falai közt felcseperedő ballagók – összesen idén mindössze 83-an – elbúcsúztak iskolájuktól és átvették a bizonyítványaikat. A gyerekek számára lezárult egy korszak és elkezdődött egy új, komolyabb kihívások elé állítva őket.

tovább

vinarium25171A lendvai Vinárium kilátótorony látogatottsága a megnyitása óta rekordokat döntöget, mindössze egy év alatt Szlovénia egyik legattraktívabb idegenforgalmi létesítményévé vált. De miért nincs nagyobb gazdasági hatása helyben?

tovább

dobrules25172Múlt szerdán Dobronak Község Tanácsának 21. ülésén heves vitát váltott ki a Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézet megalapításának rendelete, melynek az igazgatói tisztség feltételeit meghatározó szakasza kapcsán különböző érveket sorakoztattak fel.

tovább

biogaz2517Továbbra is árad a bűz a hármasmalmi Ecos biogázerőműtől, a szanálás nem folyik olyan ütemben, ahogy ezt a lakosság, a civilkezdeményezés és Lendva Község kívánná. A hétfőre a Városházán tervezett megbeszélésre így már korábban, múlt pénteken sor került. Az erőműnél még mindig takarítanak, fertőtlenítenek. Mint kiderült, a hulladék nem zárt helyen, hanem szabadtéren volt elhelyezve.

tovább

idospolg2417A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában a hétvégén ismét megszervezték az immár hagyományossá vált Otthoni Pikniket, amelyen részt vettek az otthon lakói, családtagjaik, barátaik, valamint a dolgozók is.

tovább

tarkabar2417A Lendvai Óvoda kedden szervezte meg a tanévzáró Tarkabarka délután elnevezésű rendezvényt, melynek keretében elbúcsúztak az óvodától az iskola előtt álló gyermekek.

tovább

gyujtok2417Három ország gyűjtőinek részvételével szombaton szervezte a „Lindva” Muravidéki Régiséggyűjtők Egyesülete a VIII. nemzetközi találkozóját, melyen hagyományosan a hazaiak mellett magyar és horvát gyűjtők is részt vettek.

tovább

kai2nyilt2417Az iskolai tanév vége felé közeledve a Lendván 2. Sz. Kétnyelvű Általános Iskolában pénteken nyílt napot szerveztek, melyet négy kreatív műhelymunkával gazdagítottak. A rendezvény keretében nem formális kerekasztal-beszélgetésre is sor került a község tanintézményeinek vezetői és más sajátos igényű nevelést biztosító szervezetek képviselői részvételével.

tovább

nevelo2417A Szlovén Nevelőcsaládok Egyesülete szombaton első alkalommal szervezte meg Lendván a nevelőcsaládok országos találkozóját. Az esemény kora délelőtt kezdődő programjára közel 230-an gyűltek össze.

tovább

hodosposta1A Szlovén Posta június 20-án 8 és 16 óra között internetes árverést tart a már 3–4 éve üresen álló postahivatalok helyiségeinek eladására. A Posta Szlovénia-szerte 50 ingatlant kínál eladásra (postahivatal és üzlethelyiségek, lakások, négy földterület) mintegy hárommillió euró értékben. Az eladásra váró ingatlanok között van négy a Muravidékről is, az üresen álló postahivatal Hodoson, Kebelén, Mačkovcin és Mala Nedelján. Az online aukción az egykori hodosi postahivatal helyiségeinek (115 négyzetméter) kikiáltási ára forgalmi adó nélkül 44.500 euró, a kebeleinek (85 négyzetméter) 33.250 euró, a mačkovcinak (80 négyzetméter) 25.400 euró, a Mala Nedelja-i hivatalnak (177 négyzetméter) 92.000 euró. A licitálóknak a biztosítékot – a kikiáltási ár 10 százaléka – június 19-ig kell befizetni. A felkínált ingatlanok rendeltetésének megváltoztatása a már meglévő dokumentáció szerint engedélyezett.
A Szlovén Posta online árverésen próbálja értékesíteni a nem általa használt üzlethelyiségeket is, elsősorban azokat, amelyekről a postahivatalok átszervezése keretében, a költségek racionalizálása miatt lemondott, a postahivatalokat szerződéses postává alakítva. Jelenleg a Muravidéken 14 szerződéses posta működik, három a magyarlakta területen: Hodoson, Pártosfalván és Salban.
letanacs24172Lendva Község Tanácsának 15. soros ülésén napirenden szerepelt a község átfogó közlekedési stratégiája, a 2017-es lakásprogram és a lakbér-kintlévőségek ügye, valamint a költségek elszámolása a gyermekek távolmaradása esetén a Lendvai Óvodából.

tovább

biop24173Még a hét elején is rettentő bűz terjedt a lendvai ipari zónában lévő ECOS biogázerőműtől, melynek nyilvános adatok szerint teljesen zárt létesítményként kellene működnie. A biogázerőműnél talált anyagot részletesen elemzik környezetvédelmi szempontból.

tovább

MCSi Design