kiscim2117

 
bolha2117A Dobronaki Ifjak Szervezete Dobronak Községgel karöltve vasárnap első alkalommal szervezett zsibvásárt „Ami nekem régi, az neked új” címmel a helybeli kultúrotthon előtti téren. A bolhapiacon elsősorban használt női, férfi-, valamint gyermekruhákat, könyveket, ékszereket, bútorokat, dísztárgyakat vásárolhattak meg szimbolikus áron az érdeklődők.

tovább

kalvin2117Cor meum tibi offero Domine, prompte et sincere – A szívemet neked ajánlom fel, Uram, készségesen és őszintén – Kálvin János ezen jelmondata, alatta pedig az aláírása áll a hétvégén leleplezett Kálvin-mellszobor talapzatán, amely a szentlászlói református templom előtt hirdeti az egyház, valamint a református közösség és eszmeiség jelenlétét a faluban.

tovább

korhaz20172A muraszombati kórházban múlt szerdán kezdetét vette a szívelégtelenségről szóló kutatás, melyben a betegség gyakoriságának megjelenését kutatják közel háromezer 55 év feletti muraszombati lakos körében. A projektet dr. Lainščak Mitja szívszakorvos és a kutatás vezetője, valamint dr. Farkaš-Lainščak Jerneja, a projekt koordinátora mutatta be.

tovább

borverseny20172A pártosfalvi Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület borászati szekciója múlt héten csütörtökön megtartotta a már hagyományos éves borminősítését. A minősítésre a szekció tagjaitól, a környék falvaiból, illetve Magyarországról érkeztek borok. A leadott 55 mintát Novák Ernő, Torič Miran és Magyarországról Vízvári Sándor értékelte. Végül 15 arany-, 22 ezüst-, 11 bronzérem és 7 elismerés született. A 2016-os évjárat legjobb nedűje a filovci Vogričič család fehér pinot bora lett 18,47 ponttal.

tovább

lek kai2017A lendvai Lek vállalat alkalmazottai a helyi környezetben működő szervezetek együttműködésének napja alkalmából idén is közös programot bonyolítottak le a 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolával és a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonával.

tovább

dobrules20171Dobronak Község Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalta a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola elmúlt iskolaévi tevékenységét és 2016-os pénzügyi beszámolóját, majd terítékre került az óvodai költségek elszámolásának szabályszerűségére vonatkozó revíziós beszámoló is.

tovább

flag2017Az Interreg Szlovénia–Ausztria EU-s regionális fejlesztési pályázaton támogatást nyert mezőgazdasági és idegenforgalmi projekt keretében Morácon szimpóziumot szervezett a muraszombati Kulturális, Idegenforgalmi és Sportintézet, mely egyike a határon átívelő projekt hat partnerének. A vezető termények között az olajtök és az alma szerepel.

tovább

zsitkoc2017Zsitkócban a Barátság Parkban kezdődött el a Go in Nature nevű projekt, mely az Interreg Szlovénia–Magyarország Regionális Fejlesztési Alapnál nyert támogatást (1,1 millió euró). A határon átívelő projekt vezető partnere Muraszombat Község, illetve a Zalaerdő Zrt.

tovább

arad2017Kedden délután került sor az Arad és Lendva közötti együttműködési megállapodás aláírására, melyet Falca Gheorge, Arad és Balažek Anton, Lendva Község polgármestere a Városházán Lendván látott el kézjegyével. Az együttműködés a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.

tovább

sparga2017A szokásos gazdag kínálat jellemezte az idei, már 5. hosszúfalui spárganapot, vidékünk most már fogalommá vált gasztronómiai rendezvényét. A látványkonyha mellett a spárgatermesztők friss spárgaportékájukat is kínálták, de nem hiányoztak az egyéb házilag termelt kertészeti termékek sem. Voltak mindezeken kívül kézműves termékek, illetve helyi borok, és nem maradt el a gazdag kísérő kultúrműsor sem. Hosszúfalu Szlovénia északkeleti részének legnagyobb spárgatermelő települése, és ezt a rangot meg szeretné őrizni a jövőben is.

tovább

volgyi anyak1917Völgyifaluban idén is hagyományosan május első vasárnapján köszöntötték az anyákat a helyi faluotthonban. Amint a bevezetőben megfogalmazódott, az édesanyának köszönhető a létezés, mert ő az, aki áldozatkészséggel meleg és biztonságos otthont biztosít először kilenc hónapra, aztán egy életre.
Az édesanyákat a helyi óvodások és iskolások verssorokkal ünnepelték vasárnap, a művelődési egyesület népdalköre népdalcsokorral, a Pünkösdi Rózsa Citerazenekar nótával kedveskedett az egybegyűlteknek. Emellett a műsorban az 1. Sz. Lendvai KÁI Lindau néptánccsoportja is fellépett.

tovább

csenteszolo19171A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete Szent György napján tartja az egyesület ünnepét és ezzel hirdeti a tavasz kezdetét. Egy nappal korábban három egyesületi szőlőtermelőnél, Vida Magdánál, Gunc Lászlónál és Ivanič Stankónál vágtak egy-egy vesszőt, amelyeket a délután folyamán Pevec Robi berajzolt az emlékkönyvbe.
Szent György-napon a hagyománnyal összhangban díszmenetben vonultak fel egyesületi tagok, anyaországi, baráti egyesületek tagjai Csente főutcáján, majd a kultúrprogram után a március 16-án rendezett borbírálat elismeréseit osztották ki ünnepélyes keretek között. Ezt követően a faluotthon kistermében megrendezték az aranyérmes borok kóstolását, majd szokás szerint vacsorával és élőzenés mulatsággal folytatták az estet. A csentei szőlőtermelők következő eseménye egy szakmai kirándulás lesz a budapesti Zwack és Törley pincészetbe, a hónap utolsó szombatján pedig a hagyományos Orbán-napi misére kerül sor az Szent Orbán-szobornál.

tovább

gyerty defib1917A gyertyánosi faluotthonnál vasárnap ünnepélyes keretek közt került sor az automata defibrillátor átadására és használatának bemutatására, mely ezentúl napi 24 órában elérhető lesz a lakosság számára. A mintegy kétezer euró értékű készülék beszerzését a helybeliek és a támogatók adományaiból biztosították.
Gyertyánosban vasárnap a helyi közösség és a helyi turisztikai egyesület szervezésében „Az egészség napja” című rendezvényen adták át a faluotthonnál elhelyezett automata életmentő defibrillátort (AÉD).

tovább

peticio1917Az „Őrizzük meg a szőlőhegyeket és a borászatot a Lendva-hegyen” elnevezésű civilkezdeményezés elégedett követeléseik teljesítésével Lendva Község részéről: kötelezően kevesebb zsák a hulladéknak, alacsonyabb díj, a szőlőtermesztés felélesztésének segítése. A városban viszont a kukák elszállításának gyakorisága egyelőre változatlan marad.

tovább

lendvahegy1917A Lendva-hegyi Helyi Közösség közgyűlést tartott vasárnap, melyen többek közt két aktuális témáról szóltak: a kis tisztítóberendezések telepítéséről és az új faluotthon építéséről. Denša Ivan, a HK Tanácsának elnöke elmondta, hogy a gyűlésen közel százan jelentek meg, akik hangot is adtak véleményüknek. Az ülésen jelen volt Balažek Anton, Lendva Község polgármestere is.

tovább

MCSi Design