kiscim0718
 

Nem mondott le a lepkeház tevéről

galic27172Galič István grafikusművész testvére, Galič József a lendvai várban található, az alkotó által reánk hagyományozott lepkegyűjtemény átvizsgálását és a károsult példányok „restaurálását” végzi a napokban, ahogy ez már bizonyos időközönként gyakorlattá vált. Az ornitológus mindegyik kazettát kinyitja, s árgus szemekkel kémleli, a két év alatt történt-e változás? Ha van, azonnal munkába fog, hogy mentse a menthetőt.
De idén sincs nagyobb baj, tudtuk meg, s a gyűjtemény még mindig az ország egyik legértékesebb lepkegyűjteménye. – A fertőzött kazettákat a legtöbb esetben erős napfénynek teszem ki, ez is kifüstöli őket – mondja nevetve, de a kétévenként végzett generálozás szükségszerű. Ilyenkor a falra erősítés töméseit és ékeit is megvizsgálja, s ki is cseréli a meglazult rögzítést, ha kell.
galic27171A lepkeház felállításának a tervét még nem vetette el, bár a két évvel ezelőtti polgármesteri ígéretből és jóváhagyásból mindmáig nem lett semmi. – Kár –mondja –, mert ténylegesen nem kértem egyebet, mint egy faépületet, melynek a költségei nem haladták volna meg a 2 ezer eurót. A színhely kiválasztása azonban már problémákba ütközött, maga sem tudja, miért.
De még mindig reménykedik, hogy egyszer a Lendva-környék iskolás gyermekeinek bemutató órákat tarthat, ahogy azt Berlinben is tette, felkeltve a fiatalok érdeklődését az ökológia és a környezetvédelem iránt.
MCSi Design