kiscim0718
 

Pereckészítési bemutató Göntérházán

bienn perec32171A BIO 25 Nemzetközi Formatervezési Biennálé vidékrevitalizálási programja keretében a „göntérházi ponton” vasárnap élelmiszer és gasztronómia témakörben a hetési perec bemutatójára került sor.
A programra érkeztek vendégek, szakemberek többek között Olaszországból, Hollandiából, Ausztráliából és Angliából is.
Šebjanič Valéria, a program helyi koordinátora és Košir Klemen élelmiszeripari szakértő rögtönzött eladásai után a helyi specialitások talán legismertebbjét, a hetési perecet Tivadar Elvira háziasszony mutatta be a vendégeknek, kiemelve azokat a paramétereket, amelyek meghatározzák a pereckészítést a begyúrástól a kelesztésen és a cizelláláson, azaz a tojással való színezésen át a végső sütésig. A háziasszony, aki nemrégen tanulta el a perecsütési mesterséget, a projektvezető szerint nagyon pedánsnak és ügyesnek bizonyult. A szeles időben a régi bolt helyisége nem tűnt a legideálisabb sütési-kelesztési helyiségnek, de az eredmény így is sikeres volt, a kóstolók pedig nagy örömmel majszolták a ropogós portékát.
bienn perec32172Šebjanič Valéria koordinátor ezúttal is elmondta, hogy az üresen álló bolthelyiség revitalizálása jó kezdeményezés volt, s jó lenne, ha legalább péksüteményért és kenyérért nem kellene az idősebb polgároknak a szomszéd falvakban lévő boltokba menniük. Košir Klemen projektfelelős pedig a szeptemberi találkozóra már egy újabb ételt is kinézett a gazdag hetési választékból...
MCSi Design