kiscim0718
 

Turizmus: a fenntarthatóság jegyében

turizm4017Az idei turizmus világnapja a tevékenység fenntarthatóságát jelölte ki fejlesztési irányként, hiszen az idegenforgalomnak hatása van a gazdaság, a társadalom és a környezetvédelem fejlődésére is. Lendván és Dobronakon is emelkedő trendet mutat a turizmus; vidékünkön főleg a természeti értékek felkínálásával lehet bővíteni a kínálatot.
A Lendvai községben az idegenforgalom kedvező fejlődési irányt mutat, emelkedik a látogatók száma, amire többek közt a világban kialakult biztonsági helyzet is hat, mely megváltoztatta a turisták szokásait is.
– Lendva turizmusában jelentős szerep jut a termálvizes turizmusnak, de a szállodai kínálaton jelentősen javítani kellene – mondta Varga Romeo, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet igazgatója. – A 2015-ös statisztika szerint Lendván 130 ezer vendégéjszaka valósult meg, tavaly ez a szám 160 ezerre emelkedett. A vendégek jellemzően még mindig a német nyelvterületről érkeznek. A környék turizmusában jelentős a kulturális turizmus is, de mindezek mellett a harmadik pillért is szükségesnek látjuk fejleszteni, ez a kerékpáros turizmuson és a természeti értékek hangsúlyosabb megismertetésén alapulna. A Natura 2000 védett területet szeretnénk közelebb hozni a vendégekhez, melynek a bejárása gyalog- és biciklitúrák által lenne lehetséges – fejtette ki az igazgató. A Magyarországgal való együttműködés a közös desztinációk kialakításával tovább növeli a kínálatot. Ilyen szerepet tölt be a Tenke-hegyi út is Lendva és Lenti között, mely elsődlegesen túrázási lehetőséget nyújt.
A Dobronaki községben is növekedést mutat az idegenforgalom. Horvát Erzsébet, a Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézet igazgatója elmondta, a község két jelentősebb idegenforgalmi pontja, a Bakonaki-tó és a trópusi kert nagyon sok turistát vonz.
– Elsősorban Magyarországról érkezik sok látogató. Mintha az energetikai pontok új reneszánszukat élnék, a tó és környéke pedig továbbra is a kikapcsolódást szolgáló pont maradt. A kalandparkot is sokat látogatják, de a nemrég nyílt Kézművességek Háza is népszerű, komoly az érdeklődés a helyi árucikkek iránt – mondta Horvát Erzsébet. Az idegenforgalmi kínálatot a községben a folyamatban lévő projektek – mint a Vid-otthon létrehozása, mesevilág... – révén is gazdagítani szeretnék.
MCSi Design