kiscim4217
 
 
Kis gútaiak a nagyok között is bizonyítottak
Három ország mintegy háromszáz cselgáncsozója mérte össze tudását a gútai sportcsarnokban, ahol nagyszabású, nemzetközi diáknagydíjat szerveztek. Az évről évre folyamatosan bővülő sportolólétszám idén elérte a maximumot, amit még a helyiek kényelmesen ki tudnak szolgálni. (www.bumm.sk/, 2017. 10. 17.)
Nagy József: A Híd támogatja a Minority Safepack-et, de elítéli annak politikai kisajátítását
A Híd támogatja a Minority Safepack-et, az Európai Bizottság aláírásgyűjtését, hiszen ez is csak megerősítheti a saját kezdeményezésünket az Európai Parlamentben az Uniós kisebbségi jogminum elérésére,” – nyilatkozta Nagy József, a Híd EP-képviselője a Facebook profilján, hozzátéve: viszont elítéli annak politikai kisajátítását és céljainak félremagyarázását. (www.bumm.sk/, 2017. 10. 17.)
Szlovákiát és Ukrajnát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába
Szlovákia és Ukrajna mellett még további tizenhárom országgal – köztük Kongóval, Katarral és Pakisztánnal is – bővült az ENSZ az emberi jogok védelméért felelős tanácsának testülete. A döntés tiltakozást váltott ki több emberjogi szervezetből. (www.bumm.sk/, 2017. 10. 17.)
Vita indulhat a megyék számának módosításáról?
POZSONY. A politikusok támogatnák a megyék számának módosításáról szóló vitát, amitől a belügyi tárca sem zárkózik el. Változást sürget az ellenzék is, amely Robert Fico kabinetjének azt rója fel, hogy tízéves kormányzása alatt nem állt elő reformmal. (www.hirek.sk/, 2017. 10. 17.)
Útdíj az autópálya Szabadka északi lejárata és a topolyai lehajtó között
A horgosi határtól Belgrád felé vezető autópálya Szabadka északi lejárata és a topolyai lehajtó közötti 33.3 kilométeres útszakaszon újonnan megfizettetik az úthasználati díjat – közölték a Szerbia Útjai Közvállalat illetékesei. A megfizettetést a Szabadka déli lejárójánál megépített új fizetőkapunál alkalmazzák, összesen nyolc sávban. (www.pannonrtv.com/, 2017. 10. 17.)
Fergeteges hangulat a palicsi sakkvetélkedőn
Idén is megtartották a Sakktivityt Palicson. A versenyt a Világsakkfesztivál keretében rendezték meg. Nyolc csapat vett részt a sakkvetélkedőn. Vezetőik közéleti személyiségek voltak. Nyolc települést képviseltek a játékosok, akik ugyanennyi ügyességi játékban mérték össze erejüket. (www.pannonrtv.com/, 2017. 10. 17.)
Tartományi támogatás a családi vállalkozásoknak
A családi vállalkozásokat, a vágóhidak fejlesztését és az állattenyésztés serkentését támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság. 42 pályázó írt alá szerződést vissza nem térítendő támogatásról. (www.pannonrtv.com/, 2017. 10. 17.)
Újabb sportpályát újítottak fel Szabadkán
Újabb sportpályát újítottak fel Szabadkán, most a Május elseje utcában. Az új burkolattal a sportolni vágyók ezentúl korszerű feltételek mellett játszhatnak, edzhetnek. (www.pannonrtv.com/, 2017. 10. 17.)
Jandroković: Horvátország és Magyarország kapcsolata példaértékű
A magyarországi horvát kisebbség és a horvátországi magyar kisebbség helyzete jó példa lehetne más országok számára is – mondta Gordan Jandroković, a horvát országgyűlés elnöke Budapesten, a magyarországi horvátok képviselőivel való találkozó után. A parlament elnöke találkozott magyar kollégájával, Kövér Lászlóval is, valamint Áder János köztársasági elnök is fogadta a horvát delegációt, melynek Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is tagja volt. (www.kepesujsag.com/, 2017. 10. 17.)
A szüreti mulatságnak évszázados múltja van Csúzán
A régi szüreti mulatságok mintájára rendezi a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Táncegyüttese és a Jókai Mór Kultúregyesület a szüreti fesztivált Csúzán, melynek gazdag programja sok látogatót vonz minden évben. (www.kepesujsag.com/, 2017. 10. 17.)
Bemutatták a Zrínyi Magyar Kultúrkör első kiadványát
A kiadvány nem csak a szlavóniai magyarokról nyújt új ismereteket, de esélyt teremt a horvát és magyar történetírás közötti párbeszéd és együttműködés kialakítására is – hangsúlyozták többek között A kelet-szlavóniai magyarok a két világháború között című kiadvány szakmai lektorai múlt csütörtökön az eszéki Bölcsészettudományi Kar dísztermében tartott könyvbemutatón. (www.kepesujsag.com/, 2017. 10. 17.)
Újra beindultak a magyar nyelvórák Nagypiszanicán
A szervezésében az idén is ingyenes magyar nyelvtanfolyamot indítottak. Az órákat Walkó Ádám Petőfi-ösztöndíjas tartja az érdeklődőknek. (www.kepesujsag.com/, 2017. 10. 17.)
A csoda nem Balin van, hanem a Hója erdőben
Színes falevelek, ágak, diók, nád, papír, laska szolgált természetes alapanyagul az előzetes feladathoz: a négytagú csapatoknak sárkányt kellett készíteniük a 20. Xantus János Természetismereti Vetélkedőre. Gyakorlati tudást bővít a Xantus vetélkedő, a főszervező, az Apáczai-líceum igazgatója, Vörös Alpár szerint a pedagógusokból is kihozza a kreativitást, amire nagy szükségük van. Mint ahogy arra is: ne csak a Bali szigeteket tekintsük csodának, hanem vegyük észre a tőlünk tíz percre rejtőző csodákat is, például a Hója erdőt. (www.szabadsag.ro/, 2017. 10. 17.)
Díjazzák Erdély legötletesebb üzleti tervét
Pénzügyileg megalapozott és gyakorlatban is megvalósítható üzleti tervekkel versenyeznek a jövő vállalkozói Sepsiszentgyörgyön. A szervező Junior Business Club elnöke, Karácsony Zsolt elmondta, hogy a hetedik alkalommal sorra kerülő gazdasági rendezvényt idén nemzetköziesítették és átnevezték Startup Pitch Day-nek, amelyre a vállalkozó szellemű 16 és 35 év közti erdélyi fiatalok három nyelven – magyarul, románul vagy angolul – tudtak üzleti tervekkel benevezni. (www.maszol.ro/, 2017. 10. 17.)
Lehet, mégsem kell majd egyetemi diploma az óvodai nevelőknek, tanítóknak?
Visszavonta a képviselőház kedden azt a jogszabályt, melynek értelmében az óvodai nevelők és tanítók csak abban az esetben folytathatták volna oktatói tevékenységüket, ha legkésőbb hat éven belül elvégzik a szaknak megfelelő egyetemet. (www.maszol.ro/, 2017. 10. 17.)
MCSi Design