kiscim4917
 
 
Tisztújító közgyűlést tartott az MKDSZ
Az elmúlt két évre vonatkozó elnöki és alelnöki beszámolókat, illetve értékeléseket követően a közgyűlés változatlan összetételben, egyhangúlag szavazott bizalmat az MKDSZ Országos Elnökségének. A döntés értelmében öt évig Fehér Csaba országos elnökként, Sárközi János és Krivánszky Miklós alelnökként vezetik a pártot. (www.bumm.sk/, 2017. 12. 4.)
10.000-nél is többen kapcsolódtak be idén az Erasmus+ mobilitási programba
Az Erasmus+ 338 tanulmányi mobilitást és szakmai gyakorlatot támogató projektjébe 11.184 szlovákiai egyén kapcsolódott be a tavalyi évben. Ők összesen több mint 19 millió eurós támogatást kaptak. (www.bumm.sk/, 2017. 12. 4.)
Közel 40 egyetemista mérettette meg magát a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián
Szombaton ért véget Felvidék legnagyobb tudományos versenye. A díjazott munkák közt az Árvácska horrorisztikus olvasata, rakétatervezés és a súlyos kombinált immundefektus kutatása is helyet kapott. A zsűri tizenhat pályamunkát juttatott tovább a magyarországi fordulóra. (www.bumm.sk/, 2017. 12. 4.)
Szombaton zajlott le a Csehországi Magyar Orvosi és Természettudományi Társaság konferenciája
Szombaton került sor a Csehországi Magyar Orvosi és Természettudományi Társaság I. Konferenciájára a Prágai Magyar Intézet dísztermében. A hallgatóság is betekintést nyert a modern orvosi- és természettudományi kutatásokba, közvetlenül és kötetlenül tudott beszélgetni az előadókkal. (www.bumm.sk/, 2017. 12. 4.)
Megnyílt az ország első, képzőművészetet és virtuális realitást ötvöző kiállítása Belgrádban
A Fidelium című tárlaton tíz fiatal művész mutatkozik be, de míg a valóságban csak néhány művüket láthatja a közönség, az úgynevezett VR-szemüvegeken keresztül egész életművük láthatóvá válik. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 4.)
Választásokat tartottak vasárnap Tiszakálmánfalván
A Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek közül ismét hárman jutottak be a tanácsba, míg a Szerb Haladó Párt a 7-ik helyet szerzett meg. A két párt koalíciós partnerként támogatta a jelölteket. A 3100 szavazójoggal rendelkező polgár közül 1270-en járultak az urnák elé és döntötték el, ki kerüljön a 11 tagú tanácsba. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 4.)
Fennállásának hatodik évfordulóját ünnepli a VMSZ belgrádi szervezete
Az egyre több tagot számláló szervezet egyik legfontosabb feladata a szerb-magyar kulturális kapcsolatok további erősítése. Az összejövetelen elhangzott, hogy nagyon jó az együttműködés a két szervezet között. Ennek eredményeként a belgrádi szervezet tagjainak megszervezik, hogy eljuthassanak a magyar állam által szervezett programokra. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 4.)
A NATO tiszteletben tartja, hogy Szerbia semleges kíván maradni
„Szerbia szuverén ország, tiszteletben tartjuk azt, hogy nem kíván a NATO tagja lenni” – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy nem folytatnak együttműködést a nyugat-balkáni országgal. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 4.)
Vučić: Kulcsfontosságú a fiatalok Szerbiában tartása
A szerb államfő az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének képviselőivel tárgyalt. Elmondta, hogy Szerbia célja a gazdasági növekedés biztosítása, továbbá a régió békéjének és stabilitásának megőrzése. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 4.)
Kiállítással, kabaré-jelenetekkel és gyermek- táncokkal búcsúztatták az évet Csúzán
Lassan az év vége felé közeledünk, ami az adventi programokkal együtt az évzáró műsorok időszaka is. Így tett a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület is: kiállították a Szivárvány rajzszakkör által készített munkákat, a Hajnalcsillag gyermektánccsoport és a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat pedig kétórás előadással kedveskedett a művelődési ház nagytermét megtöltő közönségnek. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 5.)
Először vett részt miniszter szentlászlói megemlékezésen
Katonák és civil áldozatok nevét vésték bele a Szentlászló központjában felállított szobor középső elemébe, amely előtt évente egyszer összegyűlnek a helybéliek. Idén először vett részt a tárcavezető is a megemlékezésen: Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is osztozott a szentlászlóiak fájdalmában, és köszönetet mondott nekik, a szabad Horvátországért küzdő magyaroknak a honvédő háborúban tanúsított hősi helytállásukért. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 5.)
Miniszteri látogatás az eszéki magyar iskolaközpontban
A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központba látogatott Blaženka Divjak horvát oktatási miniszter. A hivatalos látogatás apropója a magyar diákotthon hamarosan kezdődő építése volt. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 5.)
Korszerűen tervezett szálloda a belváros régi udvari fundusain
Négycsillagos szállodát építenek rövidesen a történelmi belvárosban, a Jókai (Napoca) és a Vár (Fortăreţei) utca által határolt telkeken. A műemlékvédelmi jóváhagyást megkapták, a kolozsvári tanács is elfogadta a városrendezési részlettervet. (www.szabadsag.ro/, 2017. 12. 5.)
Nagyszabású katonai parádé Bukarestben, a nemzeti ünnepen
Mintegy 3500 katona, 350 csapatszállító és harci jármű, 50 katonai repülő és helikopter részvételével rendeztek minden korábbinál nagyobb szabású katonai parádét Bukarestben az 1918-as – Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó - gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója, Románia nemzeti ünnepe alkalmából. (www.szabadsag.ro/, 2017. 12. 5.)
A „párhuzamos állam” ellen szervez tüntetést a PSD
A Szociáldemokrata Párt a „párhuzamos és törvénytelen állam” ellen szervez tüntetést, jelentette be vasárnap este a politikai alakulat helyettes főtitkára, Codrin Ştefănescu a PSD vezetőségének informális ülését követően. (www.maszol.ro/, 2017. 12. 5.)
MCSi Design