kiscim2517

 
Csaknem 40 önkormányzat fogadta el a miniszter felhívását és fog össze a Dunáért
Összefogni a Dunáért, kitakarítani a partjait illetve a közelében fekvő falvak és városok környékét. Ezzel a felhívással szólította meg Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Duna-menti önkormányzatok képviselőit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek célja egy tisztább és zöldebb Szlovákia. Már 36 önkormányzat jelezte részvételi szándékát. (www.bumm.sk/, 2017. 6. 19.)
Gašpar: nem esztelen lövöldözés történt
Csak a vizsgálat lezárulta mutatja meg, hogy hibáztak-e a rendőrök, amikor Garamszentbenedek közelében rálőttek egy menekülő autóra, minek következtében életét vesztette egy 17 éves fiatal – jelentette ki Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. (www.hirek.sk/, 2017. 6. 19.)
A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövőjét
A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövőjét, Csehországban ez az arány mindössze 41 százalék – derül ki a Microsoft társaság által kis- és középvállalkozások körében végzett felmérésből. (www.hirek.sk/, 2017. 6. 19.)
Vandalizmus Szabadkán
Fiatal platánokat törtek ki a szabadkai sugárút mellett szombatról vasárnapra. A fákat márciusban ültették el. A csemetéket fém védőkerettel vették körül, így az illetékesek szerint szándékos vandalizmusról van szó. (www.pannonrtv.com/, 2017. 6. 19.)
Tábor határok nélkül Magyarkanizsán
Hétfőn kezdődött el a Tábor határok nélkül Magyarkanizsán. A diákvetélkedőn vajdasági és magyarországi középiskolás diákok vesznek részt. A tábor célja, hogy a diákok műhelymunkákon és sportvetélkedőkön keresztül megismerjék egymás nyelvét és kultúráját. (www.pannonrtv.com/, 2017. 6. 19.)
Önkéntes véradási napot szerveztek a Magyar Szó székházában
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. első ízben rendezett önkéntes véradási napot a székházában. Az önkéntesek között voltak rendszeres véradók, de olyanok is, akik szinte először szánták rá magukat a véradásra. (www.pannonrtv.com/, 2017. 6. 19.)
A Központ a legjobb választás a horvátországi magyar diákok számára
Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) múlt héten szülő-diák találkozókat szervezett a laskói és vörösmarti általános iskolában. Ezeken a Központ igazgatója és két tanára bemutatták az intézményt a szülőknek, beszéltek az anyanyelven való továbbtanulás előnyeiről, arról, hogy a Központban végzett diákok egyaránt elsajátítják a magyar és horvát nyelvet, ebből pedig előnyük származik a munkahelykeresésnél is. (www.kepesujsag.com/, 2017. 6. 19.)
Emlékműavatás és magyar hét Pólán
A pulai haditengerészeti temetőben leleplezték az első világháborúban elesett, tengersírban nyugvó magyar haditengerészek tiszteletére állított emlékművet. – Végtisztelet illeti azokat a mártírokat, akik az elmúlt évszázad vérzivataros éveinek áldozatai voltak, és olyan sokan közülük jeltelen sírban nyugszanak – mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes az eseményen. (www.kepesujsag.com/, 2017. 6. 19.)
Megkezdődtek az alakuló ülések
A napokban tartották a május 21-én megválasztott járási, városi és megyei képviselő-testületek alakuló ülését. A Bellyei Járási Tanács elnökének Cickai Csabát választották meg, aki a HMDK által támogatott Munk Erik vezette listáról jutott be a testületbe. Daruváron is megalakult az új összetételű testület, itt Sabo Snježana lett a városi tanács elnöke. (www.kepesujsag.com/, 2017. 6. 19.)
Dragnea az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokról: nem adjuk el Erdélyt
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy megbeszélést folytatott a politikai helyzetről a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint az RMDSZ képviselőivel és hozzátette, hogy a haza egyetlen darabját sem adja el. (www.maszol.ro/, 2017. 6. 19.)
Új, magyar színházfesztivált ígértek Hargita megyének
Ha a közönség is örül a kecskeméti Katona József Színház mostani Hargita megyei turnéjának, akkor a megyevezetés és a Bács-Kiskun megyei testvérkapcsolatból közös színházfesztivál is születhet – vetítették elő a hétfői, csíkszeredai sajtótájékoztatón. (www.maszol.ro/, 2017. 6. 19.)
Augusztusban Workshop táborba hív a háromszéki Junior Business Club
A Junior Business Club egyesület augusztus 17-20. között az Ika vára szomszédságában, a csernátoni Malomkertben 8. alkalommal szervezi meg a Workshop nevű gazdasági műhelytábort. (www.maszol.ro/, 2017. 6. 19.)
Tetoválóművészek lepték el a kolozsvári Bánffy-palotát
Szokatlan művészeti ágazat képviselőit fogadta be a kolozsvári Művészeti Múzeum: a hétvégén tetoválóművészek lepik el a Bánffy-palota emeleti termeit, illetve udvarát. Az International Tatoo Expón közel ötven tetoválóművész vesz részt, ez az egyetlen kolozsvári rendezvény, ahol a tetoválások szerelmesei – művészek és érdeklődők – találkozhattak. (www.szabadsag.ro/, 2017. 6. 19.)
Johannis Berlinben: Románia stabil ország
Románia stabil ország, és belpolitikai válságának nincs hatása a kül-, és Európa-politikájára – jelentette ki ma Klaus Johannis hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után. Az államfő a vendéglátójával közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a "kormánykoalíció belső válsága" nem érinti Románia stabilitását és gazdaságának működőképességét. (www.szabadsag.ro/, 2017. 6. 19.)
„Nem mindegy, mikor érkezik a támogatás”
Érdemes volna közelíteni az agrártámogatásokat kifizető hazai ügynökség és az uniós jog gyakorlatát, hiszen nem egy esetben nyertek pert az uniós bírósághoz forduló termelők, amikor a kifizető ügynökség megtagadta a támogatás kifizetését – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke egy pódiumbeszélgetésen hétfőn Budapesten. (www.hirado.hu)
MCSi Design