kiscim2117

 
A nemzetpolitikai kabinet sorra teljesíti prioritásait
Ötödik ülését tartotta a Híd Nemzetpolitikai kabinetje, melynek feladata a végrehajtásban és törvényhozásban tevékenykedő, a témával foglalkozó hidas politikus munkájának koordinálása. A Ravasz Ábel vezette szakmai kabinet magába foglalja az oktatásügyet, a kultúrát, a nyelvi jogokat és a kisebbségvédelmet is. Az ülés ezúttal Bugár Béla személyes részvételével zajlott. (www.bumm.sk/, 2017. 5. 24.)
Több mint 55 ezer eurót szánnak a Duna környezetének újjáélesztésére Pozsonytól Komáromig
A második pályázati felhívásra szánt pénzeket nonprofit szervezetek nyolc projektje nyerte el. Pozsonytól Komáromig támogatják a kezdeményezéseket. (www.bumm.sk/, 2017. 5. 24.)
A Szenci járásban is növekedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma
A Szenci járásban most biztatóbbak az adatok, mint két-három éve voltak. A járás magyar iskoláiba az idén áprilisban 50 diákot írattak be, vagyis számuk a 2012-ben beíratott 29 diákhoz képest csaknem megduplázódott. (www.hirek.sk/, 2017. 5. 23.)
Két komáromi szakközépiskolában tett látogatást Potápi Árpád János
A szülőföldön való boldogulás fontosságára hívta fel a figyelmet Komáromban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program jóvoltából beszerzett gépek és berendezések ünnepélyes átadásán vett részt két támogatott szakközépiskolában. (www.hirek.sk/, 2017. 5. 23.)
Haradinaj: A koszovói katonaság létrehozása a helyi szerbek érdeke is
A koszovói katonaság a helyi szerbek érdeke is – jelentette ki Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök-jelölt, aki a helyi sajtó szerint a legesélyesebb a kormányfői pozícióra. Haradinaj elmondta, kilencven nappal a leendő kormány megalakítása után létrehozzák a koszovói katonaságot. (www.pannonrtv.com/, 2017. 5. 24.)
Tizenöt rendőrt felfüggesztettek a macedón parlament megtámadásával kapcsolatban
Tizenöt rendőrt felfüggesztett tisztségéből a macedón belügyminisztérium a szkopjei törvényhozás április 27-i megtámadásával összefüggésben, mert a gyanú szerint tétlenül nézték, amint jobboldali szimpatizánsok megrohamozták a parlament épületét. (www.pannonrtv.com/, 2017. 5. 24.)
Hangversennyel zárult az idei Pianissimo fesztivál Szabadkán
A fiatal zongoristák közkedvelt klasszikus művekkel szórakoztatták a nagyérdeműt vasárnap este. A Pianissimo Fesztivál győzteseinek zongorajátéka kápráztatta el a közönséget a Szabadkai Városháza dísztermében. (www.pannonrtv.com/, 2017. 5. 24.)
Újabb milliós beruházás a HMDK-nak köszönhetően
Az utolsó fázisához érkezett a dályhegyi kultúrotthon építése, pár hónapon belül megvalósulhat a hegyháti magyarok álma, teljesen elkészül az épület. A munkálatok kivitelezőjével is aláírták a szerződést. A több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból az épület teljes körű külső és belső tatarozását, szigetelését, a helyiségek berendezését, a központi fűtést, vagyis minden olyan munkálatot elvégeznek, amelyek révén maradéktalanul használhatóvá válik a kultúrotthon és környéke. (www.kepesujsag.com/, 2017. 5. 24.)
Kárpát-medencei magyar iskolatalálkozó Laskón
A 2000 óta megrendezett Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó elnevezésű programnak harmadik alkalommal volt házigazdája a laskói általános iskola a múlt héten. A nagyszabású rendezvényre öt régióból, iskolából több mint 50 vendég érkezett. A találkozó célja, hogy a különböző országokban élő magyar gyerekek barátkozzanak, megismerjék egymást és tanuljanak egymástól, valamint hogy betekintést nyerjenek a különböző országokban élő emberek szokásaiba, mindennapjaiba. (www.kepesujsag.com/, 2017. 5. 24.)
Telt házas eszéki rendezvényen a családi vállalkozások támogatásáról
A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus éveinek folytatásaként az idei a családi vállalkozások megerősítését szolgálja. Az egymilliárd forintos keretösszegű programból vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. A program tervezett lépéseiről dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt, aki Jankovics Róbert parlamenti képviselőnkkel együtt nyitotta meg az eszéki fórumot. (www.kepesujsag.com/, 2017. 5. 24.)
Hallgatólagosan elfogadta a szenátus a közkegyelmi törvény tervezetét
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus a közkegyelmi törvény tervezetét, amely a jogi bizottság jelentésének hiányában nem került a plénum napirendjére. (www.maszol.ro/, 2017. 5. 24.)
Lehallgatták Teszárit: megszólalt a leggazdagabb romániai magyar
Nem hagyta szó nélkül az RCS&RDS főrészvényese, Teszári Zoltán, hogy az Antena3 azt állította róla: szoros kapcsolatokat ápolt Traian Băsescuval a volt államfő mandátumának idején. (www.maszol.ro/, 2017. 5. 24.)
Több mint 300 háromszéki maradt munkanélküli segély nélkül
Több mint 300 Kovászna megyei lakos maradt munkanélküli segély nélkül, mert visszautasították a megyei munkaerő-foglakoztatási ügynökség (AJOFM) által felajánlott állásokat. (www.maszol.ro/, 2017. 5. 24.)
Nem csak a kiállítások törzsközönségét vonzza a Múzeumok Éjszakája Marosvásárhelyen
Csütörtökön az Árkádia színei című festészeti kiállítással kezdődött, pénteken további tárlatnyitókkal, kézműves vásárral, filmvetítéssel folytatódott, hogy aztán szombaton teljesedjen ki a Marosvásárhelyen 12. alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakája, amelynek néhány kiállítása még vasárnap is várta a látogatókat. (www.maszol.ro/, 2017. 5. 24.)
Sorsdöntő futballmérkőzésekre készül az FK Csíkszereda
A közelgő hétvégén két fontos mérkőzésben is érdekelt az FK Csíkszereda: pénteken 11 órától kupadöntőt játszik az U17-es csapata a Bukaresti Dinamóval a fővárosban, a felnőtt csapat pedig 18 órától a labdarúgó másodosztályába való feljutásért küzd a Ştiinţa Miroslava ellen, hazai pályán. (www.maszol.ro/, 2017. 5. 24.)
Benyújtotta az RMDSZ a nyelvi jogokat bővítő javaslatokat
Az RMDSZ kedden benyújtotta a parlamentben a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. (www.szabadsa.ro/, 2017. 5. 24.)
MCSi Design