kiscim0718
 
Sólymos: A környezet védelme a teljes EU-lakosság egészségének védelme
Egészségesebb levegő, hatékonyabb erdővédelem, következetesebb hulladék- újrahasznosítás. Ezek a témák, melyekkel a környezetvédelmi minisztérium hosszútávon foglalkozik. Sólymos László miniszter és Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete vezetőjének találkozóján azokról az intézkedésekről volt szó, melyeket a tárca e területeken előkészített. (www.bumm.sk/, 2018. 2. 14.)
Nem ment simán a kulturális támogatások szétosztása Gútán
Nehéz szülésnek bizonyult Gútán a kulturális támogatások szétosztása. A hatályos általános érvényű rendelet alapján a folyó bevételek 1,5 százalékát sportra, a kultúrára 0,25 százalék jut és egyéb támogatásokra pedig 0,05 százalékot lehet felhasználni. A 2018-as évben sporttámogatásra egészen pontosan 69 950 euró jut, ami 4188 euróval több a tavalyinál, a kulturális pedig hétszáz euróval emelkedik, azaz 11 660 euró kerül szétosztásra. (www.bumm.sk/, 2018. 2. 14.)
Kollár magyarázatot vár Érsektől, miért késik az autópályák építése
Az autópálya építési projektek folyamatos elhalasztására és az egyes szakaszok építésének befejezéséhez szükségek költségek növekedésére hívta fel a figyelmet legutóbbi sajtótájékoztatója alkalmával Boris Kollár, a Család vagyunk politikai mozgalom elnöke és Miloš Svrček, a mozgalmon belül a közlekedéssel foglalkozó csoport vezetője. (www.hirek.sk/, 2018. 2. 14.)
Elindította magyar nyelvű hírszolgálatát a szlovák közszolgálati hírügynökség
Elindította februártól magyar nyelvű hírszolgálatát a TASR közszolgálati hírügynökség. A hírügynökség már régebben szolgáltat angol nyelvű híreket. A most beindított magyar nyelvű hírszolgálat a TASR kínálatában eddig szereplő cseh nyelvűt váltja fel. Az új magyar nyelvű hírszolgálat a legfontosabbnak ítélt napi szlovákiai történésekkel foglalkozik, tekintettel az országban élő legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbséget, a magyart érintő hírekre. (www.hirek.sk/, 2018. 2. 14.)
Katonai bemutató Szabadka főterén
Katonai bemutatót tartott a szerb védelmi minisztérium Szerbia több városában, így Szabadka főterén is, Szerbia államiságának napja alkalmából. A délelőtti és a kora délutáni órákban a Jovan Nenad cár téren sétálók a szerb hadsereg legkorszerűbb felszerelésével és taktikai-műszaki fegyverzetével ismerkedhettek. (www.pannonrtv.com/, 2018. 2. 14.)
Hamarosan újabb házvásárlási pályázatot írnak ki házaspárok részére
Hamarosan ismét pályázhatnak falusi házak vásárlására a vajdasági házaspárok, illetve azon személyek, akik hosszabb ideje élnek élettársi kapcsolatban. A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatáról van szó, amelyre 2015 óta minden évben több százan jelentkeznek. A márciusban nyíló pályázat a negyedik az elmúlt években, a pályázat összértéke 30 millió dinár, amelyre 30 pár jelentkezhet. (www.pannonrtv.com/, 2018. 2. 14.)
Nyitókonferenciával indult a négy intézmény multikulturális projektje
A szentlászlói általános iskola három horvátországi tanintézménnyel közösen egy 20 hónapos projektben vesz részt, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének fejlesztése. A programot múlt csütörtökön nyitották meg egy konferencia keretében a szentlászlói általános iskolában. (www.kepesujsag.com/, 2018. 2. 14.)
Horvátországi magyar gazdaságfejlesztési program
A magyar kormány idén újabb 500 millió forintos támogatást biztosít a horvátországi gazdaságfejlesztési programra. A második körben három pályázati lehetőség van: a mezőgazdászok és vállalkozók mellett most a turizmussal foglalkozók is pályázhatnak – hangzott el a pályázatok lebonyolításáért felelős Economica Hungarica Alapítvány pályázat-bejelentő rendezvényén Szentlászlón. (www.kepesujsag.com/, 2018. 2. 14.)
Jubileumi magyar bál Vukováron
A vidék legnagyobb magyar társasági eseményévé nőtte ki magát tíz év alatt a vukovári magyar bál, amelyen ma már nemcsak magyarok vesznek részt, hanem a város és a környék soknemzetiségű közösségének minden tagja szívesen látott vendég. Idén 350-en vásároltak jegyet a bálra. A jó hangulatról két zenekar és három tánccsoport is gondoskodott, a mulatozás most is hajnalig tartott. (www.kepesujsag.com/, 2018. 2. 14.)
Marad a régi vezetőség a pedagógusszervezetnél
Megtartotta tisztújító közgyűlését a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A közgyűlés tagjai újabb négy évre Csapó Nándort választották elnöknek, és a többi tisztségviselő is ismét bizalmat kapott. Az elnök megköszönte pedagógustársai bizalmát, és arra kérte kollégáit, hogy a jövőben is legyenek partnerek a szervezet tevékenységében. (www.kepesujsag.com/, 2018. 2. 14.)
Kezdő vállalkozásokat támogatnak Háromszéken
Felfokozott várakozás előzi meg Háromszéken a kezdő vállalkozásokat 40 000 euróval támogató pályázati programok indítását. Kedden zsúfolásig megtelt a Kovászna megyei tanács nagy gyűlésterme, jelezve, hogy Háromszéken van vállalkozói hajlandóság, sokan szeretnének vissza nem térítendő támogatásból saját lábra állni, és megvalósítani üzleti terveiket. (www.maszol.ro/, 2018. 2. 14.)
Mégsem maradnak fűtés nélkül az iskolák Aradon
Nem maradnak távfűtés nélkül Aradon a fogyasztók, mivel sikerült megegyezni a városháza és a hőerőmű (CET) vezetőinek a gázszolgáltató vállalattal a fizetés átütemezéséről. A háromoldalú tárgyalásra Bukarestben, az energetikai minisztérium és a Romgaz vállalat illetékeseinek közvetítésével került sor kedden. A találkozó tétje az volt, hogy a gáztüzelésre átállt aradi hőerőműnél ne zárják el a csapokat február 13-tól kezdődően. (www.maszol.ro/, 2018. 2. 14.)
Népszerű a kijevi magyarok háza
A Külgazdasági és Külügyminisztérium két hónappal ezelőtt vásárolt meg a Magyarok Kijevi Szövetségének egy háromszobás ingatlant az ukrán főváros központjában. A szövetség tagjai azóta teljesen belakták a helyet, ahol közösségi összejöveteleket, vasárnapi iskolát, hitoktatást és egyéb rendezvényeket tartanak. A Kijevben élők magyarok nagyon fontosnak tartják, hogy van végre egy olyan hely, ahol össze tudnak jönni hétköznap is. Eddig erre a célra kéthetente vasárnaponként a nagykövetség épületét használták. (www.karpatalja.ma/, 2018. 2. 14.)
MCSi Design