kiscim2117

 
csentebor2117A számos program és tevékenység mellett a csentei szőlőtermelők minden évben két szakmai kirándulást is rendeznek. Az egyesület több mint 25 éves történelmében szükség van az új és újabb ötletekre, így született meg az a döntés, hogy az anyaországi fővárosba látogatnak a tavaszi kirándulásuk keretében.

tovább

partizan2117Régen sokkal több volt a gyerek és nem csak a falvakban, de a városokban is. Akik egy tömbben vagy egy utcában laktak, azok mind együtt játszottak. Így volt ez Lendván is, ahol az egykori Partizán utca – ma Fő utca – szinte állandóan gyermekzsivajtól volt hangos. Hosszú évtizedek teltek el azóta, és az élet a világ minden részére sodorta az egykori cimborákat. Nemrég azonban újra találkozhattak...

tovább

jausovec2117Éppen csak iskolás volt, amikor megkapta az első számítógépét, s az azonnal magával ragadta. De nem csak a játék szintjén, őt a „gépi ész” izgatta igazán: mitől és hogyan tudja a gép azt, amit tud. A munkába pedig egyszer annyira belemélyedt, hogy a számítógépe nem bírta a terhelést és leállt. Hívták is azonnal a szervizt, a javítást végző szakember pedig ennyit mondott: a hiba olyan, hogy ezt bármelyik kezdő számítógépes nem tudta volna előidézni. A mag tehát már akkor kipattant a burokból: ő Jaušovec Peter, aki ma a Microsoft programírója Redmondban.

tovább

maja21171Torna, tánc, egy kis tízórai, aztán beszélgetés, egy kis bohóckodás, de akár még egymás csiklandozása is belefér a háromórás foglalkozásba. Gondolná valaki, hogy egy hittanóráról beszélünk? Pedig így van: a lendvai plébánia új hitoktatójának, Fehér Majának azon felül, hogy megtanítsa a gyerekeknek a hittan legelső leckéit, az a küldetése, hogy megszerettesse velük a hitet, hogy életük későbbi folyásában is helye legyen a vallásnak.

tovább

levelbp2017A Kedves Olvasónak jelentem: áprilisban zajlott a Vörösmarty téren a Budapesti Tavaszi Vásár, amibe egy napsütötte délutánon botlottam egy séta alkalmával. A barátnőmmel nézelődtünk, magunkba szívtuk a gasztrokínálat illatát és gyönyörködtünk a szebbnél szebb portékákat kínáló bódék előtt. Bölcsész létünkre viszont kihagytuk a vásárlást. Főleg a külföldieknek lett ez is kitalálva. Nekünk maradt a séta, a parkban üldögélés egy-két pizzaszelet társaságában (mert most pont nem gyrost ettünk).

tovább

tic2017Amióta bezárt a Turizmus Kft., a Fő utcai helyiségei üresen állnak. Pedig ez egy kitűnő hely a város szívében, hogy minden érdeklődőt teljes idegenforgalmi tájékoztatással lássunk el, programokat kínálva. A könnyen megközelíthető épület frekventált helyen áll: a közelében van parkoló, egy ugrásnyira van a kultúrotthon, a Bánffy Központ, a park, a Városháza. Sajnos egy ideje már zárt ajtókat találunk, a helyiséget a turistaszövetség alkalmi raktárnak használja, de ügyfeleket nem fogadnak itt...

tovább

huzimec1917Húsvéti keresztrejtvényünk három szerencsés nyertesének kedden délután Lendván a Huzimec Bioborászat hangulatos pincéjében gratulálhattunk. Horvat Tibor Muraszombatból 3 főre szóló vendéglátást, Császár Dezső Petesházáról 2 főre szóló vendéglátást nyert és vehetett át a felajánló, Huzimec Bioborászat tulajdonosaitól, Ilonától és Zoltántól.

tovább

ertekeink1917Cherchez la femme! Keresd a nőt! – figyelmeztet bennünket a francia nép közmondása a történelmi eseményekben sokszor a mozgatórugó szerepét betöltő nők keresésére. Mi ez alkalommal az 1389–1410 között gótikus stílusban épült Ptujska Gora-i kegytemplomban keressük őket. A walseei és ptuji középkori főurak, köztük a Cillei család által emeltetett gótikus csarnoktemplom impozáns látványa már messziről felüdíti az ide érkező zarándokokat.A templomot kisebb erődítményrendszer veszi körbe, amire a török elleni küzdelem miatt volt szükség, hiszen ekkortájt a lakosság védelméül is szolgált az épület. A templomot körülvevő faltól a Joseph Straub barokk szobrász alkotásai által keretezett lépcsőn át visz az út a templomig.A külső barokk szobrokat és a templom barokk berendezési tárgyait: a padsorokat, a szószéket, a barokk faszobrokat és a barokk főoltárt annak köszönhetjük, hogy a 18. században a jezsuiták kezelték a plébániát.

tovább

bp19171Április 26-án és 27-én a kétnyelvű iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógusok 17 fős csoportja e sorok írójának vezetésével budapesti tanulmányi kiránduláson vett részt. A program megvalósítását a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete támogatta.

tovább

evang1917Az evangélikus egyház szervezésében vasárnap megrendezésre került az 50. EHO–Podpornica (Evangeličanska humanitarna organizacija – evangélikus humanitárius szervezet) jótékonysági menet.

tovább

gyerek1717 pappKedves Gyerekek!
Sok szép hely van a világon, jó dolog elutazni, de az embernek mégis valamiért mindig a saját hazája, kis faluja, városa a legkedvesebb. Még a legizgalmasabb nagyvárosból, a legszebb hegyekből, a legcsodásabb tengerpartról is jó hazatérni saját otthonunkba. Erről is szól pályázatunk „Itt lakom én” címmel, melyből az otthon melege sem hiányozhat. Ezúttal a Pártosfalvi KÁI kisdiákjai rajzoltak nekünk, az ő alkotásaikat láthatjátok oldalatokon. Fölső képünk: Papp Veronika, 2. osztály

tovább

tamara1617A lendvai Todorović Tamara a pályafutását majdnem a szülővárosában kezdte el az általános iskolában tanárként, de a sorsa aztán másképp alakult: nem kapott itt állást, így visszament Budapestre, ahol 15 éve a General Motorsnál, 2005 óta pedig a Nissannál dolgozik vezető beosztásban. Élvezi a munkáját, imádja a családját – és Lendvát. Szeretne gyakrabban hazajönni.

tovább

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.

tovább

huzimec50161Minden évben két-háromszáz magyar településen, köztük Sárváron tartanak „város bora” választást, s idén a lendvai Huzimec gazdaság sauvignon blanc borát választotta a sárvári zsűri a város 2017-es borának. A díjazott bort a városvezetők gazdasági megbeszélésekre, partneri találkozókra is elviszik a város ajándékaként, de „Sárvár bora” a turisztikai programokon, kiállításokon is meghatározó szerepet kap.

tovább

MCSi Design