kiscim2517

 
pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...

tovább

kirand2517 acimA Népújság évente meghirdetett kirándulása nem csupán egy kiruccanás, sokkal inkább beszélhetünk hagyományról, ami közelebb hozza a magyar kultúrát, a történelmet és az anyaország természeti, építészei szépségeit, kincseit olvasóinkhoz. Idén sem volt ez másként, hiszen a királyok városa, Székesfehérvár volt fő úti célunk. Itt megtekintettük a belvárost, kiemelten a romkertet és Szent István mauzóleumát, de a Bory vár, az Agárdi Pálinkamanufaktúra és a Pákozdi Emlékhely megtekintése is maradandó élményt nyújtott.

tovább

borlovag2417A múlt héten a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének (MMGVE) szervezésében a Bánffy Központban zajlott a Kárpát-medencei borászok találkozója, melyre a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Magyarországról érkeztek vendégek.

tovább

gyerek23174 fabianKedves gyerekek!
Az oldalatokon ma három rövidke fogalmazást olvashattok, melyeket a Dobronaki KÁI kis diákjai küldtek el nekünk. A három rajzot pedig Pártosfalvi KÁI domonkosfai területi iskolája gyerkőcei készítették „Itt lakom én” című pályázatunkra. Írjatok, alkossatok ti is, és küldjétek el bátran szerkesztőségünkbe!

tovább

gyurma2317A Facebookon időzve – és ez most nem a reklám helye – néha egészen jó dolgokra is bukkanhat az ember. A hírfolyamban rákattintottam egy oldalra, ahol kézzel készült, elegáns, modern ékszerek fotói sorakoztak. Ahogy lapoztam a képeket, az egyiken megláttam Farkaš Rozalija nevét, illetve a címét az ékszerek melletti névjegykártyán.

tovább

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.

tovább

huzimec50161Minden évben két-háromszáz magyar településen, köztük Sárváron tartanak „város bora” választást, s idén a lendvai Huzimec gazdaság sauvignon blanc borát választotta a sárvári zsűri a város 2017-es borának. A díjazott bort a városvezetők gazdasági megbeszélésekre, partneri találkozókra is elviszik a város ajándékaként, de „Sárvár bora” a turisztikai programokon, kiállításokon is meghatározó szerepet kap.

tovább

hegymaszo4916A Szlovén Hegymászók Szövetsége a Lendvai Hegymászók Egyesülete szervezésében szombaton a lendvai színházteremben ünnepélyes keretek között osztotta ki az idei év legrangosabb elismeréseit. Ünnepi beszédet Ružič Jože, a muraszombati Matica egyesület elnöke mondott, a kulturális műsorban pedig a helyi műkedvelők léptek fel.

tovább

gyerek rakovec4916Kedves gyerekek!
A csípős hideg már mindennapos. A Mikulás is járt már itt, már csak Télanyóra várunk, hogy meglebbentse a dunyháját. Ti is szeretnétek, hogy fehér karácsonyunk legyen? A hosszúfalui óvodások már várják a havat, rajzlapjaikon a falujukat örökítették meg a téli estéken.

tovább

maria4916A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete idén már második zarándoklatán vett részt, most a horvátországi Máriabesztercén és környékén. A délelőtti órákban az adventi hangulatú zarándokvárosban töltötték az időt: egy pohár melegítő forralt bor után az adventi időszaknak megfelelően díszített kisváros szépségeivel ismerkedtek helyi idegenvezető segítségével.

tovább

ertek4916A Hetés népi táplálkozásában különlegességnek tekinthető a zsír tartósításának és raktározásának egy archaikus módja, a vágottzsír készítése. A vágottzsír készítése a disznóvágás második vagy harmadik napján zajló munkafolyamat volt. Vágottzsírt a disznó legszebb szalonnájából készítettek.

tovább

szardi2916A sziget egyik legvonzóbb tulajdonsága az érintetlensége, és talán a partok szépsége is ebben rejlik. A természet tökéletes rendjét semmi sem zavarja, nem „erőszakolta” meg a tájat a turizmus, nyoma sincs a műstrandok giccses, zajos zsibongásának, nincsenek csúszdák, se jet ski, se fánk, se főtt kukorica. Nyugalom van, ahol valódi értelmet nyer a feltöltődés szó és megtapasztalható az időtlen életérzés.

tovább

ertek29162Egyik kiemelkedő nemzeti értékünk, a pálinka 2013 óta része a Hungarikumok Gyűjteményének. Nagyapáink, szépapáink életében betöltött fontos szerepét mutatja az a mondás is, amely szerint a pálinka kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. A pálinka nemzeti kincsünk, a magyarság egyik nemzeti italának számít és erről törvény is rendelkezik, mégpedig a 2008. évi LXXIII. törvény.

tovább

Vasárnap este szokatlan esemény történt a Lendvai Rendőrállomáson, amikor egy 29 éves férfi nagy sebességgel, megállás nélkül nekiment a parkoló előtti félsorompónak és behajtott a rendőrség parkolójába, ahol nekiütközött két rendőrautónak. Az ügyeletes rendőr felszólítására a sofőr kiszállt az autóból, majd megtámadta a rendőrt. Ezt követően a randalírozó sofőrt a rendőrök őrizetbe vették és büntetőeljárást indítottak ellene.
MCSi Design