kiscim4217
 
 
pesti4217Kedves Olvasó! A magyar fővárosba a múlt héten beköszöntött az indiánnyár: újra élvezhettük a napsütést, a melegebb hőmérsékleteket. Megtapasztalhattuk, milyen jól állnak Budapestnek az őszi színek. Gyönyörű látvány a megsárgult fakoronákkal körülvett Szabadság-szobor, gyönyörűek ilyenkor a parkok. Élvezetes volt a napsugarakban fürödni a Nemzeti Múzeum kertjében, a Károlyi-kertben, a Feneketlen-tónál és hasonló helyeken.

Bővebben...

posta42171A lendvai postán 16-an dolgoznak, közülük 10 kézbesítő postás, sürgős esetekben még egy kisegítő „ugrik be”, de néha kellene kettő. A Szlovén Posta pedig folyamatosan postai alkalmazottakat keres, eddig jobbára sikertelenül. A hírek szerint Szerbiából, Bosznia–Hercegovinából töltik be ezeket a munkahelyeket. Sokak véleménye szerint lenne elég hazai munkaerő, akik a postát választanák, de magasabb fizetést és jobb munkafeltételeket kellene biztosítani. 

Bővebben...

bojnec42172A „Rózsaszín október” során, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapjában különböző megmozdulásokkal aktívabban figyelmeztetnek a betegségre és az időben felfedezett elváltozások hatékony kezelésének lehetőségére. A mellrák szinte minden esetben gyökeresen megváltoztatja a nők életét, és sajnos gyakran meg is töri őket. Ezt nem látta járható útnak a dobronaki Bojnec Katarina, aki a mellrákot optimizmussal, nyitottsággal és lenyűgöző akaraterejével győzte le.

Bővebben...

erasmus4217Az Erasmus+ program a középiskolások számára évente lehetőséget nyújt arra, hogy ki-ki a saját szakához kapcsolódva külföldi szakmai gyakorlatra utazzon egy-egy európai nagyvárosba. Idén a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai tanári kísérettel Budapestre utazhatnak.

Bővebben...

magyarszfa4217Egy jó szomszéd többet ér, mint egy távoli rokon – Akár ez is lehetett volna a mottója a két határmenti település, Pártosfalva és Magyarszombatfa immár 4. alkalommal megrendezett találkozójának.

Bővebben...

ligeti4217Lendván nem múlik el olyan gyalogtúra, hogy Ligeti László fényképezőgéppel a kezében ne bukkanna fel mosolyogva valahol a tömegben. A hegyek vándora az egyik alapító tagja volt az idén megalakulásának 30 éves jubileumát ünneplő Lendvai Hegymászók Egyesületének. Sok éves munkásságával kiérdemelte a hegymászók szövetségének legmagasabb kitüntetését is, melyet szombaton vesz át.

Bővebben...

elnok4217Vasárnap, október 22-én Szlovéniában államelnököt választunk a következő ötéves időszakra. Eddig a legtöbb, kilenc jelölt száll harcba a tisztségért,
– a szavazólapon feltüntetett sorrend szerint – Suzana Lara Krause (SLS), Angela Likovič (GOD), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Andrej Šiško (Gibanje ZS), Marjan Šarec (Lista MŠ), Borut Pahor (Dejan Židan és a választók), Ljudmila Novak (NSI) és Romana Tomc (SDS).

Bővebben...

ifi41171Új szakkör, olimpia és új diákok az iskolapadban
Az Ifi magazintól idén ősztől sajnos búcsút kellett vennünk, hiszen a helyére egy új, kicsiknek szóló gyermeklap, a Kelepelő lépett. De rólatok, nagyokról sem feledkeztünk meg, így mostantól a Népújságban rendszeresen megjelenő Gyermekoldal helyett a tinik számára tartunk fenn egy egész újságoldalt „Mi újság, ifjúság?” címmel, ahol minden rólatok fog szólni. Első alkalommal csapjunk is bele, lássuk, mi történt a pártosfalvi iskolában az új tanév megkezdése óta! Olvassátok el, miről adtak hírt nekünk az ottani diákok.

Bővebben...

vincetic4117Milan Vincetič a goričkói Stanjevciben született 1957-ben, s itt is halt meg a múlt héten, alig 60 évesen. Viszontlátásra, Vinci, ahogy a baráti körödből mindenki e néven ismert. Valódi „partizánnév” – így szoktunk néha élcelődni veled, eszedbe juttatva azt a napot, amikor egy görbe éjszaka alatt 50 verset írtál a népfelszabadítókról, azonos stílusban és hangnemben, s mit ad Isten, ha időben nem vonod vissza a kötettervet, a kiadvány meg is jelent volna.

Bővebben...

ertek40171A magyar és a szlovén kultúra összefonódásait ez alkalommal Ljubljanában keressük, és meg is találjuk az 1849-es esztendőben. A szlovén főváros, Ljubljana, német nevén Laibach a Júliai-Alpok délkeleti vonulata mellett fekszik. Az óvárosból, a Stari trg nevű térről a várdombra kanyarodó erdei gyalogösvény tízperces emelkedő után a fellegvárba torkollik.

Bővebben...

balassi4017A reformáció emlékévében arra emlékezünk, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ez alkalomból szeptember 27-én Ljubljanában a Balassi Intézetben megnyílt a Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítás.

Bővebben...

refer39171A Divača–Koper vasútvonal 2. vágányának építéséről, üzemeltetéséről és működtetéséről szóló törvény a múlt vásárnapi népszavazáson támogatást kapott. A népszavazásra alacsony részvétel volt jellemző, alig haladta meg a 20 százalékot. Országos szinten Lendván volt a legalacsonyabb a részvétel, de a kormányjavaslat itt is támogatást kapott.

Bővebben...

domzale3917A domžalei piactéren múlt szombaton a Bence Marketing és Fordítóiroda „A Muravidékről szeretettel” jeligével gasztronómiai és borászati termékek, valamint aszalt gyümölcsök és friss zöldségek bemutatóját szervezte meg. Az eseményhez a helyi önkormányzat és a Hrib d.o.o. nyújtott szponzori segítséget. Ahogy ez más szombatokon is lenni szokott, a vásárláshoz kedvcsinálónak zenei program is kapcsolódott, mely ez alkalommal szintén muravidéki jellegű volt a Kontrabant együttessel.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.

Bővebben...

MCSi Design