kiscim0718
 
mexiko0718A mexikói emberek rendkívül melegszívűek és vendégszeretők. Számukra a család jelenti a társadalom alapkövét. A mexikóiak nagyon büszkék a gyökereikre és a hagyományaikra, ami szembetűnő a mindennapokban, de akkor is, amikor különleges alkalmat ünnepelnek. Habár az emberek szeretnek szórakozni, táncolni és élvezni az életet, a fiatalok – más országokhoz viszonyítva – kevés függetlenséget kapnak.

Bővebben...

lepke0718A Kínából származó lepke nagyobb, mint az elsőként említett nagy pávaszem. Főleg tölgyesek mentén tenyészik.
Történet: 1956 tájékán Öcsivel a selyemlepke tenyésztését fontolgattuk, melynek egyedüli módja a házi tenyésztés. Ehhez egy nőstény lepkét kellett csapdába ejtenünk, hogy a petéihez hozzájussunk. Erről jegyzőkönyv is készült, s büszkén állapítottuk meg, hogy 10–12 évesen senki sem ért annyira a lepkékhez, mint mi.

Bővebben...

mexi0618Dzsungelek, sivatagok, nyüzsgő nagyvárosok, egyutcás pueblók, fieszta és tűzijáték, valamint Frida szorongásai: Mexikó oly sok élénk képet tár elénk! A valóság pedig megfelel ezen elvárásoknak. Maja romok hihetetlen mennyiségben, óriásposzterre kívánkozó tengerpartok, hatalmas hegyek, felhőbe csomagolt vulkánok, na meg a végtelen dzsungel.

Bővebben...

ertekeink0518Belatinc, azaz Beltinci azon többségében szlovénok lakta muravidéki települések egyike, amely annak ellenére, hogy nem tartozik a nemzetiségileg vegyesen lakott, más szóval kétnyelvű területhez, mégis ezer szállal kötődik a magyar történelemhez és kultúrához. A Muraszombat közelében elhelyezkedő várkastélya a település nyugati részén, egy terjedelmes parktól körülölelve található. A történeti Zala megye nyugati határán található középkori alapokon álló vár 1551–52-ben történt nagyobb mérvű kiépítése az alsólendvai Bánffy családhoz kötődik. A vár a Csáktornya és Muraszombat közötti út, valamint az Ižakovcin (magyarosított neve Murasziget) működő rév védelmét szolgálta elsősorban. Az erődítményt egykoron vizesárok vette körül, amelyet a Fekete-ér (Črnec) vizéből duzzasztottak fel. A Bánffy család kihalása után (1645) a várat előbb a Nádasdy, majd a Széchenyi és az Ebergényi család birtokolta, később pedig a Csáky családra szállt. 1708-ban Esterházy Antal kuruc tábornok is járt a falai között.

Bővebben...

luci05181Jordaki Lucija Enya nyolcadikos tanuló az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában. Szorgalmas diák, aki igyekszik a tanórákon kívül is megmérettetni magát. Számos bekeretezett elismerés díszíti szobája falát, ami bizonyítja, hogy a tanulmányi és anyanyelvi versenyeken is megállja a helyét. Luci szobájában mégis valami egészen más uralja a légkört. Ez pedig a zene szeretete.

Bővebben...

lepke0418Sorozatunkban Gálics István „Öcsi” grafikusművész, vagy ahogy öccse, Jóska (Dodi) emlegeti, Stefi lepkegyűjteményének kimondottan „lendvai” darabjait, az itt tenyésztett vagy befogott lepkéket szeretnénk bemutatni, a mesterre való visszaemlékezéssel, némi kultúr-, illetve családtörténeti háttérrajzzal.

Bővebben...

alneja04181Gašpar Horvat Alneja lélekterapeutaként és életvezetési tanácsadóként találta meg életcélját. A fiatal lendvai nő korábban tolmácsként és fordítóként dolgozott, majd 2013-ban elhatározta, hogy teret enged belső vágyának és egyfajta saját misszióként embereken fog segíteni.

Bővebben...

egugy04181A január 21-én érvénybe lépett új szabályzat szerint a betegek nyomós indok nélkül csak egyszer kérhetik a szakrendelőkben az előjegyzett felülvizsgálat vagy műtét elnapolását. Az új betegjogi törvény alapján legfeljebb 30 perc várakozási időre kell számítani a szakrendelőkben, a leleteket pedig legfeljebb egy héten belül meg kell kapni. Mostantól hanyagság vagy figyelmetlenség miatt a várakozási listáról a betegeket akár törölhetik is.

Bővebben...

sztrajk0418Mivel a közszférát képviselő reprezentatív szakszervezetek és a kormány kedden sem tudtak megegyezni a sztrájkkövetelések teljesítéséről, január 24-én megvalósult a Počivavšek Jakob által koordinált 16 szakszervezet sztrájkja az állami hivatalokban, az oktatásban-nevelésben, az egészségügyben, a kultúrában, a védelemben, a természetvédelemben, a szociálügyben, az igazságügyben és a J csoportos bérbesorolású munkahelyeken.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.

Bővebben...

pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...

Bővebben...

kirand2517 acimA Népújság évente meghirdetett kirándulása nem csupán egy kiruccanás, sokkal inkább beszélhetünk hagyományról, ami közelebb hozza a magyar kultúrát, a történelmet és az anyaország természeti, építészei szépségeit, kincseit olvasóinkhoz. Idén sem volt ez másként, hiszen a királyok városa, Székesfehérvár volt fő úti célunk. Itt megtekintettük a belvárost, kiemelten a romkertet és Szent István mauzóleumát, de a Bory vár, az Agárdi Pálinkamanufaktúra és a Pákozdi Emlékhely megtekintése is maradandó élményt nyújtott.

Bővebben...

szech23171A modern Magyarország születését elősegítő grófra emlékeztek június 6-án Ljubljanában a Balassi Intézet és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) Milko Kos Történettudományi Intézete közösen szervezett tudományos szimpóziumán.

Bővebben...

MCSi Design