kiscim4917
 
 
ertek49171Szlovéniában 2017-et Jože Plečnik világhírű szlovén építész halálának 60. évfordulója alkalmából Plečnik-emlékévként ünnepelték. Plečnik alkotásait Ljubljana, Prága és Bécs mellett más szlovén településeken is megcsodálhatjuk. Ezen emlékév lezárásaként ideje, hogy mi is utánajárjunk, hogy milyen nyomot hagyott maga után a Muravidéken e jeles építész.

Bővebben...

artish4817Akik az egyediség, a kézzel készített darabok és az eredeti ötletek után fürkésztek november utolsó szombatján, a ljubljanai Poligon Kreatív Központban bukkanhattak ezekre, hiszen ismét életre kelt az ARTish, ahol mintegy 40 alkotó ajánlotta egyedülálló műveit. A Ljubljanai Balassi Intézet társszervezőként négy magyarországi alkotót is meghívott az eseményre. A színpompás standok között a sajátos tárgyakat kedvelők elsősorban természetes alapanyagokból készült dísz- és használati tárgyak közül válogathattak. Az eseményen bemutatkozott alkotásaival a dobronaki Kovács Alenka is, aki fából készült ékszereket és bútormaketteket kínált.

Bővebben...

bagola48171Nem csak a személye, hanem marketingtermékei, a reklámjai is – megvalósításuk, tartalmuk, üzenetük és sok esetben a zenéjük miatt – kitűnnek itthon és külföldön. Bagola Aljoša a szlovén reklámipar csúcsán áll, a Pristop reklámügynökség kreatív igazgatója, cége a legrangosabb díjak tulajdonosa, mint a DCA, az Effie és a SOF.

Bővebben...

bekeplakat4717A lendvai Lions és Leo klub pénteken a Békeplakát rajzpályázat kiállításának megnyitóját és díjkiosztó ünnepségét szervezte meg a színházterem előcsarnokában. A felhívásra jelentkező hat környékbeli általános iskola 42 alkotásából a zsűri négy nyertes rajzot juttatott az országos döntőbe. A kiállítás ünnepélyes megnyitója jótékonysági zenés és táncos rendezvénnyel zárult.

Bővebben...

levelek4617Október végétől november elejéig zajlott az őszi szünet. Egy hét után visszatérve a magyar fővárosba hidegebb lett az időjárás. Már muszáj felvenni a nagykabátot, sálat, sapkát, meleg lábbelit, ha valaki nem akar megfagyni. Főleg, ha esik az eső és fúj a szél (akkor az esernyő is jó barát).

Bővebben...

ifi4617Ifi-oldalunkon ezúttal a Göntérházi KÁI diákjai szólalnak meg. Arról írtak, hogy milyen sportokat űznek, miben szeretnének fejlődni és mi az, amit szívesen kipróbálnának, ha lenne rá lehetőségük. Az őszi szünetről is születtek fogalmazások, ebből hármat veletek is megosztunk. Olvassátok el!

Bővebben...

olaj46171A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a lendvai magyar főkonzulátus az olaj- és a gázkitermelés történetéről szervezett előadást a Lendvai Mindentudás Egyeteme előadássorozat keretében. Az eseménynek a petesházi kőolaj- és földgázmező ismételt fejlesztése adott aktualitást, hiszen nemrég újra elindult itt a földgázkitermelés.

Bővebben...

pahor4617Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Borut Pahor a szavazópolgárok 52,93 százalékának támogatásával megnyerte a választásokat és megkezdi második ötéves elnöki mandátumát. Ellenfele, Marjan Šarec, Kamnik polgármestere a szavazók 47,07 százalékát kapta.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.

Bővebben...

pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...

Bővebben...

kirand2517 acimA Népújság évente meghirdetett kirándulása nem csupán egy kiruccanás, sokkal inkább beszélhetünk hagyományról, ami közelebb hozza a magyar kultúrát, a történelmet és az anyaország természeti, építészei szépségeit, kincseit olvasóinkhoz. Idén sem volt ez másként, hiszen a királyok városa, Székesfehérvár volt fő úti célunk. Itt megtekintettük a belvárost, kiemelten a romkertet és Szent István mauzóleumát, de a Bory vár, az Agárdi Pálinkamanufaktúra és a Pákozdi Emlékhely megtekintése is maradandó élményt nyújtott.

Bővebben...

szech23171A modern Magyarország születését elősegítő grófra emlékeztek június 6-án Ljubljanában a Balassi Intézet és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) Milko Kos Történettudományi Intézete közösen szervezett tudományos szimpóziumán.

Bővebben...

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.

Bővebben...

MCSi Design