kiscim0718
 

Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek

tothgordana3117Az egészséges táplálkozás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, főzelékfélét, valamint halat és szárnyast eszünk. A rendszeres testmozgással karöltve pedig sikeres lesz a fogyás és a közérzet is javul. Az egészséges életmódról Toth Gordana lendvai élelmiszeripari mérnökkel, táplálkozástudományi szakemberrel, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet munkatársával beszélgettünk.
– Évek óta hallhatunk különböző intelmeket az egészséges életmód fontosságáról, manapság szinte elárasztanak bennünket a jótanácsok, hogyan étkezzünk egészségesen, mire figyeljünk oda. De valójában mit jelent az egészséges táplálkozás?
– Az egészségünk érdekében is fontos, hogy gondot fordítsunk a táplálkozásunkra. Elsősorban a rendszeres, napi négy-öt étkezésre kell odafigyelni, valamint arra, hogy minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Az asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült termék, sok zöldség és gyümölcs. Ebből főleg a nyári időszakban a kertek és a gyümölcsösök gazdag választékot biztosítanak. Emellett a húsfélék közül kerüljük és kisebb mennyiségben fogyasszuk a vörös húsféléket (sertés és marha), és inkább fehér húsokat együnk (hal, szárnyas). A tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása ajánlatos, a joghurtok közül a legegészségesebb a natúr, melyet gyümölcs hozzáadásával ízesíthetünk, és esetleg cukor helyett egy kiskanál mézzel édesíthetjük. Viszont bánjunk óvatosan a finomított fehérlisztes termékekkel, a cukorban gazdag élelmiszerekkel, a cukros vagy szénsavas üdítőitalokkal és vigyázzunk a só használatával. Törekedjünk a kiegyensúlyozott és változatos étkezésre. Ügyelünk arra, hogy az utolsó adagot este hét óráig fogyasszuk el, hiszen a késő esti étkezések zavarják a nyugodt alvást és a test sem tudja felhasználni a kalóriákat.
– A nyár egyik legkedveltebb ínyencsége a fagylalt... És mi a helyzet a közkedvelt smoothie-val?
– Mivel a fagylalt cukrot és zsiradékot tartalmaz, mérsékelten kell fogyasztani, de a napi egy gombóc nem vészes. Javaslom viszont a fagylalt házi elkészítését, hiszen kisebb cukortartalommal és friss hazai gyümölccsel állítható elő, így sokkal egészségesebb.
Alapjában véve a smoothie-k, a gyümölcsturmixok egészségesek, de ma inkább csak felkapottak, és az elemzések is egyre gyakrabban azt mutatják, hogy csapdát rejtenek, hiszen nem laktatnak eléggé. Ezért időnként a smoothie elkészíthető, de továbbra is a legjobb a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.
– A nagy hőségben nem szabad megfeledkezni a folyadékról sem.
– Nagy melegben a legjobb választás a víz, emellett az ásványvíz és a langyos cukormentes tea is ajánlott. Mindig felfrissítő hatású viszont a frissen facsart limonádé cukor nélkül.
– Súlyfelesleggel küszködve gyakran folyamodunk a rengeteg fajta fogyókúrákhoz. Ez a megfelelő út a pluszkilók ellen?
– Súlyfelesleg esetén sokkal hasznosabb az egészséges életmód irányelveinek a követése. Az egészséges embereknél nem ajánlom a diétázást, hiszen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, mely az aktív testmozgással párosul, meghozza az eredményt, mindemellett tartós is. A fogyókúra legtöbbször csak átmeneti megoldás, és miután befejezzük, gyakran visszatérünk az eredeti étkezési szokásokhoz, ennek eredményei a hamar visszahízott kilók. Hosszú távon a fogyókúra csak akkor hatásos, ha egy életen át az életvitelünkké válik. Ugyanakkor népszerűek a fogyitabletták is, melyek azonban veszélyesek lehetnek, mert az összetevőit nem lehet követni, ezért kellemetlen mellékhatással járhatnak és panaszokat okozhatnak. Ráadásul nem olcsók, és ha a táplálkozási rend nincs betartva, a fogyitablettáknak sincs kedvező hatása. Ezért a legolcsóbb, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, amelyet rendszeres napi fél óra aktív, illetve egy óra átlagos testmozgással párosítunk. Amennyiben pedig nagyobb túlsúlyról van szó, a fogyás szakorvos felügyelete melletti ajánlott, aki kidolgozza a megfelelő étrendet.
– Az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly gyakori a régiónkban is, és egy felmérés keretében főleg a gyerekek körében mutatkozott meg ez. Hol kereshetők ennek az okai?
– Néhány évnyi pozitív trend után, mely az egészséges életmódra való törekedést és a tudatosulást tükrözte, manapság egy kicsit megtorpant a folyamat. Annak ellenére, hogy tapasztaljuk a nagyobb gyümölcsfogyasztást és a testmozgást, az iskolákban elvégzett felmérések azt mutatták, hogy a gyerekek túlsúlyosak és a testmozgási képességük is rossz. Annak ellenére, hogy az iskolákban az italautomatákat eltávolították és a százszázalékos gyümölcsleveket kínálják a tanulóknak, továbbra is magas az édes és a szánsavas italok fogyasztásának aránya. A közegészségügyi intézet munkatársaiként javaslatokkal és tanácsadással bekapcsolódunk a tanintézmények étrendjeinek kidolgozásában, melyeket figyelembe is vesznek és törekednek a változatos kínálatra. A probléma az otthoni egészségtelen táplálkozásban kereshető. Emellett a gyerekek keveset mozognak és iskola után nagyon sok időt töltenek ülő helyzetben. Az elemzések szerint sok gyerek otthon négy órát is ül a számítógép és a tévé előtt. Kevesen töltik a szabadidejüket napi egy óra aktív mozgással, és a szülők zöme nem is kezdeményezi az aktív szabadidőtöltést, ezért bennük kell elsősorban tudatosítani az egészséges életmód fontosságát.
MCSi Design