kiscim0818
 

Öcsi pillangói

lepke0418Sorozatunkban Gálics István „Öcsi” grafikusművész, vagy ahogy öccse, Jóska (Dodi) emlegeti, Stefi lepkegyűjteményének kimondottan „lendvai” darabjait, az itt tenyésztett vagy befogott lepkéket szeretnénk bemutatni, a mesterre való visszaemlékezéssel, némi kultúr-, illetve családtörténeti háttérrajzzal.
De semmi tudálékoskodás! – ahogy maga Gálics Öcsi szokta mondani: a lepkék az elillanó idő gyönyörű termékei a színükkel, egész átalakulási folyamatukkal, ahogy a hernyólétet elhagyva szárnyra kelnek, s ahogy jöttek, el is távoznak. A kifinomult látással rendelkező tenyésztő és gyűjtő pedig már közös életet élt lepkéivel. Stefi lepkegyűjtői hagyatékában a lendvai várban szebbnél szebb pillangók sokasága látható, ezek közül választott ki Gálics Dodi tíz hazai példányt.
 
 
lepke0418 dodi
Nagypávaszem (Saturnia Pyri)
 
Európa legnagyobb lepkéje, melynek – a német elnevezés (Wiener Nachtpfauenauge) által is megőrzött – egyedeit Bécsben regisztrálták.
A lepke előfordulási valószínűsége Lendva szintjéig terjed ki. Az Adriai tenger mentén, illetve a Tengermellék irányában a „mi pávaszemünk” rokona a Saturnia Atlantica, bár méretét tekintve lemarad a „miénktől”, s a színe is világosabb.
Történet: Tíz éves lurkóként – Öcsi felügyeletével - szerencsém volt a lepke hernyóit tenyészteni. Ezek csodálatos, kéken csillogó pontozásukkal a veszélyre figyelmeztetnek. A hernyó tüskéivel védelmezi magát, melyek gyulladást és allergia-reakciót is kiválthatnak, meséli Gálics József-Dodi.
MCSi Design