kiscim0718
 
pal07181Pál Ferenc negyven éve álmodja fába a világról szőtt álmait, elképzeléseit. A szlovén kultúra napja előestéjén a Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete szervezésében az egykori Mercator önkiszolgáló helyiségeiben kiállításon is bemutatta alkotásait.

Bővebben...

kult fogad07181Balažek Anton, Lendva Község polgármestere a szlovén kultúrünnep előtti napon fogadta az oktatási és kulturális intézmények vezetőit, valamint alkotóművészek egy csoportját. Ez alkalommal a polgármester bemutatta a 2018-as kulturális programot, valamint a tevékenységekre jóváhagyott költségvetést.

Bővebben...

domonk kult0718A domonkosfai Petőfi Sándor Kultúregylet szombat este a helyi kultúrházban megtartotta a szlovén kultúrünnepet és a magyar kultúra napját. Az ünnepély a szlovén és a magyar himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd mindkét nemzet himnuszának költőjéről, France Prešerenről és Kölcsey Ferencről is megemlékeztek. A kultúrműsorban elsőként a helybeli óvodások és iskolások töltötték be a színpadot dallal, tánccal. A folytatásban a Pártosfalvi KÁI szavalóitól hallhatott a közönség egy magyar és egy szlovén verset. A gyerekek műsorát a sali Štorklja énekkar követte, akik szintén mindkét nyelven daloltak, majd a programot a domonkosfai Petőfi Sándor Népdalkör zárta egy magyar nótacsokorral és szlovén népdalokkal. A kultúrműsor után kötetlen társalgással folytatódott a délután.

Bővebben...

slokult0718Lendva Község a szlovén kultúrünnep előestéjén, február 7-én szervezte meg kultúranapi ünnepségét, melyen hagyományosan kiosztották a községi kulturális díjakat. Balažek Anton polgármester idén a Lendvai Nyugdíjasok Egyesületét, a Lendvai Zeneiskolát és Šinko Sabina képzőművészt részesítette elismerésben.
A nyugdíjasok egyesülete szerteágazó kulturális tevékenységet folytat a színjátszástól a kiállítás-szervezésig, a zeneiskola kiváló eredményeket ér el a zeneoktatás terén, Šinko Sabina képzőművész, a Pupilla Bábszínház alapítója alkotói és bábpedagógiai munkáját pedig értékes közösségi hozadék jellemzi. Šinko Sabina köszönőbeszédében a kulturális tartalmak minősége mellett állt ki.

Bővebben...

bakter0718Csaknem egy év szünet után a színházi élet új lendületet vett Lendván Rideg Sándor kultikus darabja, az Indul a bakterház bemutatásával, Pénzes Csaba rendezésében. Bendegúz kamaszosan őszinte szókimondásával mai viszonyainknak is az ellenpontja, saját kicsinyességünknek, „úrhatnámságunknak” és őszintének nem mondható, inkább köntörfalazásra építő életünknek is tükre. A „színházszeretők” kis csapata pedig bebizonyította, hogy tényleg színház az egész világ, és lelkesedéssel minden nehézségen felül lehet emelkedni.

Bővebben...

novak0618Boris A. Novak, az újabb kori szlovén irodalom talán legnagyobb alakja húsz éve írta nagyszabású eposzát, a Vrata nepovrata (Elbocsátó ajtók) című művét, melybe a 20. század sajátos történelmi és családtörténeti elemeit is beleszőtte. Az pedig, hogy eposzt ír valaki az antik eposz rekvizitumait modernizálva, a mennyiségi mutatókat is betartva, egyszerűen csoda.

Bővebben...

pannon0618Pannonia Reflections címmel a 4. nemzetközi fotóművészeti kiállítás nyílt meg pénteken a lendvai várgalériában. A tárlat a Pannonia Fotóegyesület, a Szlovén Fotóművészek Társasága, valamint az FIAP (Amerikai Fotósok Szövetsége) és más nemzetközi fotótársaságok támogatásával valósult meg.

Bővebben...

dobr kult06181A dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület január végén megtartott éves közgyűlésén az elmúlt évet eredményesnek értékelték, valamint az idei körvonalait is vázolták. Toplak Alenka, a művelődési egyesület elnöke a múlt évi beszámolóban elsősorban az ötnapos hímestojás-kiállítást emelte ki, mely a legnagyobb tömeget vonzó eseményük is volt.

Bővebben...

opera0518A Magyar Állami Operaház 2018 februárjában folytatja a határon túli magyarlakta területek látogatását. Lendván február 21-én és 22-én adja elő két nagyszabású produkcióját: Erkel Hunyadi László című operáját, valamint Lehár A víg özvegyének balettváltozatát.

Bővebben...

tanchaz0518A dobronaki kultúrotthonban megtartott táncházra szinte minden gyermek jelmezbe öltözött. Mielőtt azonban még belekóstoltak volna a gyermekjátékokba, a dunántúli ugrósokba, kézműves foglalkozáson vehettek részt, színes kalapot, álarcot készítettek. Minden jelmezbe öltözött gyermek díjban, csokijutalomban részesült.

Bővebben...

lindua05181A lendvai könyvtárban csütörtökön bemutatták Lendva Község kulturális folyóiratának, a Linduának az új szerkesztőség irányításával létrejött új számát. Pisnjak Atilla, a folyóirat új felelős szerkesztője az új szerkesztői-szerzői csapat – Zver Gabriella, Šantak Borut, Süč Dejan, Bence Lajos – bemutatása után közölte: nem törekedett egy teljesen új koncepció megvalósítására, inkább az előző 18 számhoz hasonló munkát tervez, így csupán némi „kozmetikázást” hajtott végre.

Bővebben...

kontra0518Kontrabant: Muravidék, zenés CD, versmegzenésítések, 2017.
A „Best of” dalokat tartalmazó, három nyelven megszólaló, 14 számot tartalmazó CD az együttes talán első olyan munkája, melyen az együttes vezetője, Szomi Béla mellett a közelmúltban átszervezett együttes összes tagja producerként, a hangszerelői munkálatokban és a stúdiómunkálatok alatt is közreműködött.

Bővebben...

A 1. Számú Lendvai KÁI Iskolaalapja már hagyományosan rendezvények szervezésével is felhívja a közösség figyelmét tevékenységére, melynek révén a szülőknek megkönnyíti a különböző iskolai programok finanszírozását. Az egyik ilyen sikeres rendezvény volt a pénteki Generációk közötti jótékonysági est is a Színház- és Hangversenyteremben, melyen az iskola tanulói mellett a helybeli műkedvelő alkotók, együttesek mutatkoztak be.

Bővebben...

setater0418A Lendvai Könyvtárban csütörtökön Írók a sétatéren címmel irodalmi estet szerveztek, amely erdélyi kortárs költők mutatkoztak be Szálinger Balázs zalai kötődésű költő-szerkesztő moderálásával.

Bővebben...

MCSi Design