kiscim2117

 
horvatkult2117A lendvai Pomurje Horvát Kultúregyesület vezetése hétfőn a művelődésnek és kultúraápolásnak szentelt „Kulturnik” projekt kapcsán a közelmúlt terveiről számolt be, mely a tavalyi programok folytatásaként műhelymunkák és tanfolyamok szervezésére terjed ki. Kutnjak Đanino, a 100 aktív tagot számláló egyesület elnöke a szervezet tevékenységével kapcsolatos alapinformációkkal kezdte, mely szerint inkább családokról kellene beszélni, hiszen összesen mintegy 250 tag vesz részt a rendezvényeken.

tovább

zeneiskola2117Múlt csütörtökön rendezték meg a Lendvai Zeneiskola tanulóinak tanévzáró hangversenyét a Színház- és Hangversenyteremben, ahol a műsort a zenei előképzőt látogató tanulók a Kis kece lányom című dallal nyitották meg.

tovább

zsitkoc21173A zsitkóci Gyöngyvirág Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Ez alkalomból vasárnap ünnepi megemlékezést szerveztek, melyre a hazai és magyarországi baráti csoportokat is meghívták.

tovább

kapca2117Szombaton ünnepelte a kapcai József Attila Művelődési Egyesület népdalköre fennállásának 20. évfordulóját. Az ünnepi műsorban muravidéki és magyarországi népdalkórusok, citerások léptek fel.

tovább

sajto2117A Salvador Dalí-kiállítás előtt a lendvai Városházán sajtótájékoztató zajlott a tárlatról, a község 2017-től 2025-ig terjedő kulturális programjáról, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szervezése körüli történésekről. Balažek Anton, Lendva Község polgármestere elmondta: a kulturális fővárosi pályázat előkészületei rendben folynak. A százezres nagyságú lendvai turisztikai látogatottság (Vinárium, Galéria) idén is reálisnak tűnik, a szinergia is ennek arányában fejlődik.

tovább

dali2117Vasarely, Kokoschka, Rembrandt, Goya és Miró után ismét egy halhatatlan világhírű művész tárlata nyílt meg Lendván: Salvador Dalí A halhatatlanság receptjei című kiállításával folytatódik a képzőművészeti óriások tárlatsorozata a várgalériában. A kisvárosi galéria merész programjaival egyfajta fenoménné nőtte ki magát a térségben, tevékenységét elismeri a közönség – tavaly több mint 15 ezer látogató – és a kultúrpolitika is. Idén Dalí művei – képünkön A halhatatlanság tíz receptje elnevezésű plexi-koffer, a kiállítás egyik mesterműve – október végéig várják a látogatókat a lendvai várban.

tovább

lindua20173A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön bemutatták a Lindua folyóirat legújabb számát, mely újra nyomtatott formában jelent meg. A bemutató vendége volt Tomka Tibor, a Népújság igazgatója, akivel interjú készült a lapban, valamint Mladen Pavičić, a budapesti ELTE szlovén lektora, aki szakcikket jelentetett meg. A vendégeket Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója, illetve Vida Törnar Judit, a Lindua folyóirat felelős szerkesztője köszöntötte.

tovább

jskd2017A Kulturális Közalapítvány lendvai területi egységének, valamint a térség rokonintézményeinek szervezésében vasárnap a – műkedvelés hete jegyében – a lendvai színházban került sor a muravidéki gálaműsorra. Ennek kapcsán Magdič Janjával, a közalapítvány lendvai egységének vezetőjével beszélgettünk a műkedvelés hetéről.
– Mit kívánnak kifejezni a műkedvelés hete idei, „A végtelen lehetőségek napja” jelmondatával?

tovább

egymas1917Április végén zajlott Budapesten az RS9 OFF színházi fesztivál, amelyen az Egy&Más Vándorszínház társulata is részt vett. Az RS9 OFF fesztivál a budapesti RS9 Pinceszínház fesztiválja, ahova kisebb, általában profi színházak és kisszínpadok előadásait hívják meg. Az idén 13, többségében Budapestről vagy környékéről érkező társulat mutatta be előadásait. A szakmai zsűri megosztott fődíjat osztott ki, mégpedig a Metanoia Artopédia: Jégdoktrínák, a Ziggurat Projekt: Esumi és Asao és a Gólem Színház: Gólmese című előadására. A lendvai Egy&Más Vándorszínház a Több, mint terápia, avagy te jól vagy, és én? című „kapcsolatparódiával” Mess Attila rendezésében a közönségdíjat nyerte el.
A helyi társulat május 5-én Őriszentpéteren is bemutatta legújabb előadását, Presser–Sztevanovity–Horváth: A padlás című félig mese, félig musicalt, mégpedig egy napon kétszer egymás után: a helyi általános iskolás tanulóknak délután, este pedig pénteki bérletes előadásként.
kolompos1917Szombaton délután a Dobronaki KÁI tornatermében a legkisebbek gyűltek össze a muravidéki óvodafejlesztési program keretében a Kolompos együttes műsorára. Az egész Kárpát-medencében és a világ sok pontján is népszerű együttes változatos és mókás műsorában a gyerekek megismerkedtek a hangszerekkel – hegedű, brácsa, harmonika, nagybőgő, tambura –, a fülbemászó népzenével és együtt dúdolgatták a népdalokat is. A programban nem maradt el a tavaszra jellemző régi népszokások bemutatása sem – a májusfa-játék és a kiszézés –, a közös játékokba pedig az ovisok egyre lelkesebben és bátrabban kapcsolódtak be. Befejezésként a kis létszámú közönség, mely szemmel láthatóan élvezte a műsort, táncra perdült és együtt énekelve az ismert népdalokat jókedvűen zárta a hangulatos szombat délutáni mulatságot. A koncert az MMÖNK támogatásával valósult meg.

tovább

siklos19172A negyedszázaddal ezelőtt alapított Siklósi Szalon kortárs képző- és iparművészeti csoport alkotásait a prágai, a bukaresti, a moszkvai, a bécsi magyar intézetek után idén januárban – muravidéki alkotókkal – a Párizsi Magyar Intézetben is bemutatták. Kovács Ferenc festőművész, a nemzetközi hírű csoport alapítója és szervezője pedig a héten Lendván járva már az újabb kiállításra gyűjtötte az alkotásokat.

tovább

cim mursic1917A felsőlakosi Mursics József már gyermekkora óta foglalkozik régiségek gyűjtésével. Ezeknek a megmentésére, rendszerezésére, majd felújítására és restaurálására nem kevés idejét szentelte, de számára ez jelenti a kikapcsolódást. Régen dédelgetett vágya teljesült nemrég, amikor a szülői házban múzeumot nyitott „mesélő tárgyainak”, ezáltal tárgyi örökségünk valódi őrévé vált, s egyben szép példája ez a sikeres magánkezdeményezéseknek, melyek révén tovább gazdagodhat vidékünk kultúrája.

tovább

bank17171A könyv napja tiszteletére vasárnap a lendvai NLB bankfiókban „A Muravidék a muravidéki alkotók szövegeiben” címmel irodalmi találkozót szerveztek.
Az est a bank előterében elhelyezett „könyvsarok” – egy antik szekrény kikandikáló könyvekkel – megnyitásával indult, melynek kettős funkciót szánt Baša Kornelija, a bankfiók vezetője. Egyrészt a banki ügyintézésre várakozók számára hasznos elfoglaltságot jelenthet, ha közben belelapoznak egy-egy könyvbe, melyet később el is olvashatnak, másrészt a gyermekkel érkező szülők-nagymamák is lefoglalhatják a gyermeket a várakozás idejére.

tovább

konyvejszaka17171A könyv éjszakája pénteki rendezvényén a Lendvai Könyvtárban négy közelmúltban megjelent könyvet is bemutattak, jelezve, hogy a könyv, a kultúra királynője felett még „nem járt el az idő”.

tovább

MCSi Design