kiscim4917
 
 
vinci49171Múlt szerdán a Muraszombati Könyvtár előterében költőtársak, barátok, ismerősök, szerkesztőtársak és tisztelők emlékeztek a 60. születésnapja előtt hirtelen elhunyt Milan Vincetičre. Az ez alkalomból kiadott „Kalejdoskop” című költői mappa a költő által kiválasztott hat saját verset tartalmazza. Ennek ötletéről és annak létrejöttéről Janez Balažic művészettörténész és Franci Just tájékoztatta a publikumot.

Bővebben...

naiv49174A lendvai várgalériában pénteken este megnyílt „A horvát naiv művészet a világban” című kiállítás, melyet a Kaproncai Városi Múzeum közvetített Lendvára.
Baumgartner Dubravko, Galéria-Múzeum főmunkatársa köszöntőjében közölte: azért gyűltünk egybe, hogy lezárjuk a látogatottságban és a kiállítások minőségét illetőleg is rendhagyó évet, 25 ezer látogatóval, ami kiemelkedő rekordnak számít. Egyúttal megköszönte Koprivnica városnak, hogy december hónapban Lendván látható a világkörüli körúton lévő egyedülálló gyűjtemény.

Bővebben...

sabina4917A Bánffy Központban december 1-jén megnyílt Šinko Sabina lendvai képzőművész Arcok című kiállítása, melyen legújabb akvarellfestményeivel, rajzaival és bábterveivel mutatkozik be.

Bővebben...

szavalo4917Az idei, immár három évtizede zajló szavalóversenyre közel száz jelentkezés érkezett a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez. Az általános iskola minden korosztályát felölelő megmérettetésen idén is szálltak, néha zengtek a szavak, s izgatott gyerekarcok töltötték meg a hosszúfalui faluotthont. Idén két középiskolás versenyzőnek kimagasló teljesítményükért Aranydiplomát is odaítélt a zsűri.

Bővebben...

szinjatsz4817Jól szórakoztak az amatőr színjátszás kedvelői pénteken este a lendvai színházteremben, ahol a lendvai Nyugdíjasok Egyesületének színjátszócsoportja, a Kofetarji látta vendégül a környékbeli színjátszókat. A színpadon a kapcai, a felsőlakosi, az alsólakosi, a selói, a bakovci, a pečarovci, a tornisai és a Ljutomer melletti Križevci iskolájának színjátszói, valamint természetesen a Kofetarji tagjai léptek fel egy-egy vidám jelenettel, megnevettetve a közönséget.

Bővebben...

muzeum4817A múzeumot másként közgyűjteménynek is nevezik, amely szerencsés esetben nemcsak azt jelenti, hogy a múzeum gondoskodik közös örökségünkről, hanem a közösség is gondoskodik a múzeumról, mivel magáénak érzi. A közelmúltban a Lendva-vidéki polgárok többféle módon is kimutatták ragaszkodásukat a múzeum felé, és nagylelkűségüknek köszönhetően több értékes tárgycsoporttal is gyarapodott a Lendvai Galéria és Múzeum gyűjteménye.

Bővebben...

konyvtar48171„Az én könyvtáram ünnepel” név alatt futó országos könyvtári napok keretében november 20–24-ig ingyenes beiratkozást és a könyvtárral, a könyvekkel kapcsolatos rendezvényeket szerveztek a Lendvai Könyvtárban is.

Bővebben...

tothkriszta48170Tóth Krisztina az egyik legolvasottabb magyar szerző. Novelláiban groteszken realista pillanatfelvételek bukkannak elő abszurd humorral és empatikus iróniával. A képekben és hangokban erős lírájában a nő-férfi viszony szembeállítása, a testek szétszakadása és összeolvadása körvonalazódik. Gyermekkönyveiben pedig a gyermekvilág pajkossága és bája mutatkozik meg erősen.

Bővebben...

szentgott4817Szentgotthárd idén 16. alkalommal látta vendégül a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Lendvai Galéria-Múzeum által közösen szervezett nemzetközi művésztelepet. A kiállítás-megnyitó a hétvégén volt a vasi városban.

Bővebben...

matilda4717A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete gondozásában megjelent szakácskönyv kapcsán kerestük fel Karba Matildát, aki a könyv illusztrációit készítette. Beszélgetésünk során kiderült, hogy mit is jelent kompromisszumot kötni önmagunkkal és érdemes-e kitartani a céljaink mellett. Aztán arra is választ kaptunk, hogy mennyire fontos egy ember életében a kedvtelés és hogy érdemes-e újjáéleszteni a bennünk rejlő tehetséget.

Bővebben...

evi47171Múlt csütörtökön a Lendvai Könyvtár érdeklődőkkel megtelt olvasótermében Nađ Éva bemutatta A kétnyelvű színház Lendván a múlt és jövő között című magiszteri dolgozatát. A 2016-ban készült mesterdolgozatban Lendva Község kultúrpolitikájával foglalkozott a ljubljanai Társadalomtudományi Egyetem Kultúratudományi Karának hallgatója, különös figyelmet fordítva a színházi tevékenységre, ezen belül a lendvai amatőr színház lehetséges működési formáit kutatva.

Bővebben...

bronz4717A lendvai vár padlásgalériájában pénteken este megnyitották a Lendvai Nemzetközi Művésztelep idei bronzöntő anyagának a tárlatát. A kiállítás szakmai értékelését Pisnjak Atilla művészettörténész vállalta, az egyedülálló művésztelepet Pečnik Damjana, kulturális államtitkár is méltatta.

Bővebben...

MCSi Design