kiscim4217
 
 
kovacstibor4217A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében pénteken este Lendván, a Bánffy Központban megnyitották Kovács Tibor szekszárdi festőművész kiállítását. A tárlatot Lehota M. János esztéta, a nagykanizsai Pannon Egyetem oktatója méltatta.

Bővebben...

film4217Múlt pénteken a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában ismét Magyar Filmklubot rendeztek. Dr. Szíjártó Imre filmtörténész immár harmadik alkalommal érkezett Lendvára az egri Eszterházy Károly Főiskoláról, ahol főiskolai tanárként a Mozgóképkultúra Tanszék vezetője.

Bővebben...

citera4217A 2010 óta működő Új Muravidék Citeraegyüttes az egész muravidéki magyar nyelvterületről a citerások legjavát tömöríti. Az együttes a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet a hazai zenei anyag felgyűjtésére, ezek feldolgozására és hangszerelésére, emellett a Kárpát-medencei dallamvilág régiók szerinti bemutatására, de erőteljes a törekvésük az előadásmód és a repertoár más irányokba való kitágítására, sokszínűségére is. A szombati dobronaki CD-bemutatón is ezek a törekvések érvényesültek a közönség, az érdeklődők és a támogatók nagy megelégedettségére.

Bővebben...

semulov41171A Lendvai Kultúregyesületek Szövetsége szervezésében az Asociacija Egyesület csütörtökön a helyi kultúrpolitika iránt támasztott igények érvényesítéséről és a lehetőségek jobb kihasználásáról szervezett műhelytevékenység keretében kerekasztalt Lendván a „Kettesben”.

Bővebben...

korus4117A törökbálinti Cantabile Kórus október 6-a kapcsán két koncertet is adott a Muravidéken: pénteken a lendvai Szent Katalin-templomban, vasárnap pedig a dobronaki Szent Jakab-templomban léptek fel.

Bővebben...

cim suzy4117Három nyelven, szlovénül, magyarul és angolul köszönte meg a jókívánságokat a három kibocsátó-felnevelő-befogadó közösségnek a 80. születésnapját ünneplő Suzanne Király-Moss a Galéria-Múzeum által megrendezett szombati kiállítás-megnyitón. Továbbá a barátoknak és ismerősöknek, nem utolsó sorban családjának, hogy elérhette élete álmát, képzőművész, illetve amerikai–szlovén és lendvai művész lehetett. A művésznő emberi habitusáról, személyiségvonásairól, szikrázóan szellemes humoráról Hajós Ferenc, az életmű művészi vonatkozásairól, a pályaív fontosabb állomásairól Franc Obal művészettörténész szólt.
 

Bővebben...

zcsj40171Dr. Zágorec-Csuka Judit: A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje; Biblioterápiai tanulmánykötet, Pilisvörösvár – Kapca, Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület – Kapcai József Attila Művelődési Egyesület, 2017, 166 oldal, szakrecenzensek: dr. Domokos Áron, dr. Rudaš Jutka, dr. Vörös Klára Ilona, szerkesztette dr. Székely András Bertalan.

Bővebben...

karpatzene40171A Kárpát-medencei magyarok zenéit bemutató sorozat szombat esti koncertjén a lendvai színházban kétszer is elhangzott a fönti óhaj: a főszponzort képviselő Földes Gyula lendvai főkonzul szájából, de Böszörményi Gergely fesztiválszervező is ezen a véleményen volt.

Bővebben...

vizsoly40173– így fogalmazott Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum vezetője pénteken a muravidéki általános és középiskolás diákoknak tartott, erősen interaktív bibliafoglalkozáson a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában.

Bővebben...

berlet4017Októberrel indul a színházi évad a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A két bérletre, tehát a magyar és a szlovén nyelvű előadásokra mindössze 388 bérletet váltottak ki.

Bővebben...

szodott2517– ... azaz az alsólakosi Szödött-vödött Színjátszó Társulat sok alakoskodást és kabarétréfát felvonultató jelenetfüzérrel, szép közönségsikerrel, színpadi őstehetségekkel, szórakozni vágyó nézősereggel. A két-három szereplős bohózatfüzér a hatvanas-hetvenes évek rádiókabaréinak hangvételét hozza, bár az „aktualizálás” nem mindig sikeres, főleg az oly közismert, mesteri módon megalkotott Vujcsics Tihamér-kabarésláger esetében nem, mint a „Miért nem fogtok Ödönkének békát?” jelenetnél, amelyből éppen a lényeget jelentő zenei betétek hiányoznak.

Bővebben...

radamos2517A „Harangvirág” Művelődési és Idegenforgalmi Egyesület 35 éves fennállását ünnepelték a radamosi faluotthonban vasárnap. Az eseményen elismeréseket vehettek át az arra érdemesek, de műhelymunkák során kézműves tárgyak készítését is el lehetett sajátítani.

Bővebben...

szurrel2517A Hommage au Surrealisme nemzetközi fotókiállítás, mint címében is jelzi, a szürrealizmus előtt tiszteleg, az erre kiírt pályázatra pedig 250 alkotás érkezett. Ezek közül 40-et a lendvai vár pincehelyiségeiben állítottak ki június 17-én, a Múzeumok Nyári Éjszakáján.

Bővebben...

MCSi Design