kiscim4717
 
 
oszitalalk4717A Muraszombati Baráti Kör Művelődési Egyesület az évente megrendezett Őszi Találkozóval mára hagyományt teremtett a maroknyi magyarság körében. A Szapáry várkastély termében felállított kézimunka-kiállítás és az énekkarok, művelődési egyesületek találkozója értéket közvetít és segíti a mára szórvánnyá vált muraszombati magyarság megmaradását.

Bővebben...

csoport mnmi4717A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt csütörtökön a Bánffy Központban tartotta meg éves megbeszélését a művelődési egyesületekkel, melyen értékelték a 2017-es év programtervének megvalósulását és a 2018-as tervekről is szóltak.

Bővebben...

nyelvesz47171A magyar nyelv napja tiszteletére a múlt héten a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a lendvai Bánffy Központban beszélgetést szervezett dr. Kolláth Anna és dr. Bernjak Elizabeta nyelvészekkel.

Bővebben...

morac47172A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteki ülésén elfogadta a 2018-as munkaprogram javaslatát, valamint támogatást szavazott meg a református egyháznak és a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolának.

Bővebben...

mmonk4717A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa november 16-i rendkívüli ülésén, melyet Dobronakra hívott össze Horváth Ferenc tanácselnök, a leghosszabb vitát a kulturális programok pályázatának esetleges új feltételei és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program muravidéki része váltotta ki. 

Bővebben...

vegyes4717Kedden a Kranj melletti Brdón tartotta meg 17. ülését a Szlovén–Magyar Kisebbségi Vegyesbizottság. A muravidéki magyar közösség, valamint a rábavidéki szlovén kisebbség által tett javaslatok megvitatása és egyeztetése után Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a bizottság magyar társelnöke, valamint Gorazd Žmavc miniszter, a bizottság szlovén társelnöke aláírta a bizottsági ülés jegyzőkönyvét.

Bővebben...

rajzpaly4617A magyar nyelv nemzetközi napja tiszteletére november 13-án az 1. Sz. Lendvai KÁI-ban rövid műsor keretében kiosztották az Édes anyanyelvünk rajz- és fogalmazási verseny győzteseinek járó elismerő okleveleket, illetve könyvajándékokat.

Bővebben...

szulofold4617Az ősz folyamán a Népújság hasábjain többször és sajnos több ízben helytelenül közöltünk információt a Szülőföldön magyarul pályázattal kapcsolatosan. A megszokottan szeptember elejére megérkező összegek folyósítása szerencsés esetben december elejére várható.

Bővebben...

rtv4617A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának múlt csütörtöki ülésén megvitatták és elfogadták a magyar nyelvű rádió- és tévéműsorok program- és gyártási tervének kilenc havi megvalósításáról szóló beszámolót és a 2018-as programjavaslatot. Az eddigi terveket mindkét médium maradéktalanul megvalósította. A Muravidéki Magyar Rádió (MMR) jövőre négy új adást vezet be.

Bővebben...

kozlovic4617Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke a múlt héten a ljubljanai kormányhivatalban a kormány főtitkárával, Kozlovič Liljanával tárgyalt, a találkozón áttekintették, értékelték a mandátumban kitűzött célok megvalósítását.

Bővebben...

maert46171– Erős anyaország nélkül nem lehetne sikeres külhoni politikát sem folytatni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVI. plenáris ülésén Budapesten. A MÁÉRT ülésén a Muravidékről Horváth Ferenc, a csúcsszervezet elnöke és Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő vett részt.

Bővebben...

cim4617Aktív, népszerű, naprakész értékteremtő és értékőrző programot kíván felkínálni immár tíz év távlatában a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete. A jubileum alkalmából a dobronaki ünnepi rendezvény előtt a Kárpát-medencei társszervezetekkel együttműködési megállapodást írt alá az egyesület, ezzel is jelezve, a nemzetegyesítés ügyét így is szorgalmazzák a határon túli pedagógusok szervezetei, mert az együttgondolkodás, egymás segítése, a kommunikáció és a tapasztalatcsere nagy kincsnek számít.

Bővebben...

kulfcsal4517Mivel a Magyar Állandó Értekezlet sikeresnek minősítette a 2016 – a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programot, megállapodás született arról, hogy 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz. Ennek értelmében a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága meghirdette a programot, valamint a pályázatot a Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és ott működő magyar családi vállalkozások tevékenységének támogatására mintegy 890 millió forintos keretösszeggel. A pályázat lebonyolítója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Bővebben...

interreg4517Kedden Martjancin került sor az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program támogatási szerződéseinek aláírására, valamint a már megvalósítás alatt álló Green Exercise projekt keretében átadták a Zöld park elnevezésű játszóteret a helyi sport- és rekreációs központban.

Bővebben...

MCSi Design