kiscim3417
 
mnmi24171A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának múlt heti ülésén az intézet idei évi első féléves program- és pénzügyi beszámolót tárgyalták meg. Döntöttek az intézmény tevékenységének bővítéséhez szükséges elavult kódrendszer korszerűsítéséről, módosították a szolgálati mobiltelefonokról szóló szabályzatot és napirendre tűzték az Egy&Más Vándorszínház kérdéskörének megvitatását is.

Bővebben...

konzuzl34171A konzuli feladatok muravidéki ellátására Magyarország konzuli irodát nyitott Lendván 2014 februárjában, amely 2016. szeptember 5-ével főkonzulátusi státuszt kapott. A Fő utca 124. alatt működő főkonzulátus saját helyiségekkel nem rendelkezik, a munkahelyiségeket az MMÖNK-tól bérli. A feladatok ellátása folyamatos, a körülmények viszont nem optimálisak. A helyszűke megoldására ingatlant vásároltak a Fő utca 30. házszám alatt, ahol egykor az Első Alsólendvai Takarékpénztár működött.

Bővebben...

caranna34170Augusztus 20-a, a magyar nemzeti ünnep alkalmából Budapesten az országházban Külhoni Magyarságért Díjakat osztottak ki. A kitüntetettek között volt idén Car Anna, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMNÖK) Tanácsának elnöke is. A díjakat Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Bővebben...

dobr aug3417A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség a magyar államalapítás tiszteletére az ünnep napján, augusztus 20-án megemlékezést rendezett Szent István szobra előtt a Templom-dombon. Ünnepi beszédet Car Anna, a községi magyarság elnöke mondott, a koszorúzást követően Fazekas Zoltán Márton csornai apát tartott szentmisét.

Bővebben...

kozp aug3417A muravidéki magyar közösség augusztus 20-án Lendván ünnepi szentmisével és a Szent István-szobor megkoszorúzásával tartott központi megemlékezést a magyar államalapítás és Szent István napja tiszteletére. Ünnepi beszédet Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke mondott, az ünnepi szentmisét Pete Polgár Máté, a Szombathelyi Szent István Király Plébánia kormányzója mutatta be.

Bővebben...

alair3317A Muravidék magyarlakta területén komoly érdeklődést váltott ki a magyar kormány gazdaságfejlesztési pályázati kiírása mintegy 1,5 millió euró (500 millió forint) értékben, melynek alapján beruházásra és eszközökre lehetett pályázni a vállalkozások, a mezőgazdaság és a turizmus terén. Az első körben 143 kérelmező nyert támogatást, illetve a mostani bejelentés szerint további 12 pályázó, akik 40-nél több pontot értek el – derült ki hétfőn délután Dobronakon, a szerződés ünnepélyes aláírásán Magyar Levente miniszterhelyettes szavaiból.

Bővebben...

cim3317A hétvégén a magyarság legnagyobb ünnepére, augusztus 20-ára a Muravidéken számos rendezvénnyel, ünnepi szentmisékkel készülünk Lendván és Dobronakon is. Az ünnepet megelőző napon, szombaton az LKMNÖK 12. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Halászléfőző Versenyt. Az ünnep előtt minden magyarnak, muravidékinek méltóságteljes ünneplést, jó szórakozást, hasznos időtöltést kíván a Népújság szerkesztősége!
alvarium3217A szentlászlói méhészeti oktató- és látogatóközpont neve Alvarium, azaz kaptár lesz. A Bethlen Gábor Alapkezelő összesen 82,5 millió forintos pályázati támogatásai segítségével készülő tájház – ahol egy méhészeti múzeum is helyet kap – a jövő év végéig készül el.

Bővebben...

konf bor hera3117A „Bor és perec ünnepe” keretében Dobronakon szombaton a szőlészet és a turizmus összefonódásairól, a lehetőségek jobb kihasználásáról folyt tanácskozás szlovén és magyar részvétellel a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának lendvai irodája, Dobronak Község, valamint a helyi Környezeti és Idegenforgalmi Intézet és a Szőlő- és Bortermelők Egyesülete szervezésében.

Bővebben...

gyerty31171Gyertyános küldöttsége immár a második évben tette tiszteletét a Vas megyei Bejcgyertyánosban, ahol a Bejcgyertyánosi Falunapok 2017 elnevezésű esemény került megrendezésre. Miután tavaly magyarországi névrokonunkat meginvitáltuk a Gab(e)rje/Gyertyános nevű települések találkozójára, ezzel téve nemzetközivé az említett eseményt, a két település kapcsolata dinamikusan fejlődött.

Bővebben...

goncz laci 1A tavaszi parlamenti ülésszak után, még a jövő évi választásokkal terhelt, őszi törvényhozási időszak előtt beszélgettünk Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselővel a nemzetiségi szempontból fontos kezdeményezésekről, az eddigi eredményekről, illetve a parlamenti ciklus végéig várható történésektől.

Bővebben...

1kozAz alig 340 lakosú Hodos Község megalakulásának 18. évfordulóját ünnepelte a hétvégén. Az ünnepélyen községi elismeréseket adtak át, majd kultúrműsor, sportdélután és zenés est tarkította a programot, másnap pedig tűzoltóversenyt tartottak.
A rendezvényen jelen volt Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő, továbbá tiszteletüket tették a szomszédos szlovén települések polgármesterei, szervezetek elnökei, képviselői, az egyházak képviselői, magyarországi önkormányzatok képviselői, és egykori díszpolgárok.

Bővebben...

 DSC0374Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteken tartotta 21. rendszeres ülését. Határozat született a 2017-es tanulmányi út megszervezésének részleteiről. A kétnapos (szeptember 9-10.) tanulmányi út célállomása Belgrád. A kirándulásra augusztus 20-ig lehet jelentkezni 60 főig, elsőbbséget élveznek a község öt magyar nemzetiségű településén élők. A kirándulás költsége személyenként 70 euró lesz, a fennmaradó különbözetet az önkormányzat téríti meg.

Bővebben...

sal domonk28171Hétfő este rendhagyó módon a domonkosfai tájház épületében tartotta meg ülését a Šalovci Községi MNÖK Tanácsa. Az ülésen elfogadták a 2017-es költségvetést, döntöttek a támogatásokról és tárgyalták a tájház idei évre vonatkozó renoválási munkálatait.

Bővebben...

MCSi Design