kiscim2517

 
kozv2517A községi magyar önkormányzatok közvetlen állami finanszírozása már több éve a muravidéki magyar politika egyik fontosabb célja. Politikusaink, köztük a muravidéki csúcsszervezet elnöke és a nemzetiségi parlamenti képviselői is több ízben próbálta ezt különböző hivatalokban, szinteken elérni, mindeddig sajnos eredménytelenül. Nem hozott megoldást a múlt hétvégi tárgyalás sem, ahol tudomásunk szerint gyakorlatilag hivatalossá tette az olasz közösség, hogy nem támogatja ezt a megoldást – eddig ezt nem hangoztatták, inkább hallgatólagos támogatást biztosítottak a magyar közösségnek. Ahogy az ügyben tárgyaló Horváth Ferenctől megtudtuk, ez komoly problémát jelent, mert az illetékes állami szervek nem hajlandók bevezetni két külön megoldást az olasz és a magyar közösségnek. Vagyis nagy valószínűséggel a következő évre is marad az eddigi megoldás, a kormányrendelet általi finanszírozás, a községek és a községi magyar önkormányzatok közötti tárgyalás és a községi összegutalás. Nem biztos, de a megállapodás hiánya problémát jelenthet az idei évben elfogadásra tervezett nemzetiségi törvény szempontjából is.
mmonk2517A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a nyári szabadságok előtti utolsó ülésén, június 14-én elfogadta a közösség idei költségvetését 890 ezer euró értékben. Ennek tükrében több projektről tárgyalt, valamint jóváhagyta a nemzetiségi oktatási különtörvény módosításait.

tovább

gerics24171A hét végén a szentgotthárdi Rábavidéki Nap és a folklórcsoportok Lipafest elnevezésű nemzetközi találkozója alkalmával a Magyarországi Szlovének Szövetsége díjátadó rendezvényén Gerič Ferencnek, a Lendvai Galéria-Múzeum egykori igazgatójának a több évtizedes, a képzőművészeti együttműködésben és a kapcsolatok ápolásában kifejtett önfeláldozó tevékenységéért „Rába-vidékért” kitüntetést adományozott.

tovább

forum24171Hétfőn este a pártosfalvi nemzetiségi irodában Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő bemutatta a készülő nemzetiségi törvény tervezetét. A fórumon jelen voltak a goricskói nemzetiségi elnökök, a Moravske Toplice községi nemzetiségi tanácstagok és helyi polgárok.

tovább

lkmnok2417A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa a múlt héten rendkívüli ülésen tárgyalta az új községi alapszabályzat második olvasatának azon cikkelyeit, amelyek a magyar nemzeti közösség különjogaira vonatkoznak. A tanács elfogadta a cikkelyek egyeztetett szövegét.

tovább

hrastovec2417A voličinai kopjafánál és a hrastoveci emléktáblánál idén is méltósággal emlékeztünk a muravidéki magyar internáltakra, rendhagyó módon Lendván és Hrastovecben a diákok történelemórán is tájékozódhattak a szomorú 1944–45-ös eseményekről.

tovább

vargaistvan2317A muravidéki magyar közösség, a kétnyelvű általános iskolák és óvodák igazgatói, a szakmai nyilvánosság egyeztették a magyar és az olasz őshonos nemzeti kisebbségek oktatási különjogairól szóló törvény módosításának tervezetét az egyhónapos (április 18. – május 18.) közvita során érkezett számos megjegyzés tükrében.

tovább

salovcimnok2317A Šalovci községi magyar nemzetiségi tanács hétfői ülésén Domonkosfán elfogadta a 2017-es költségvetés első olvasatát, illetve az elnök beszámolt a nemzetiséget is érintő aktualitásokról.

tovább

merfold2317Az összetartozás napjának elő-előestéjén (pénteken) mutatták be Lendván a Bánffy Központban Gál Anasztázia rendező Mérföldkövek a Muravidéken című, a muravidéki magyarok Trianon utáni megpróbáltatásairól szóló dokumentumfilmjét.

tovább

tabla23171 ujA Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI), a Népújság 2017. május 13-én telefonos közvélemény-kutatást végzett előfizetői körében a Muravidéken többek közt a Magyarországról a nemzetiségileg vegyesen lakott vidékre érkező támogatásokról. Ankétunkban 130 tizennyolc évnél idősebb polgár vett részt településenként arányos összetételben.

tovább

profpaly2317A magyar kormány a muravidéki magyarság gazdasági alapjának megerősítésére idén 500 millió forint támogatást hagyott jóvá. A vissza nem térítendő támogatásra a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet pályázatot hirdetett, s minden elvárást felülmúlva 165 egyén és vállalat pályázott a mezőgazdaság, a vállalkozás és a turizmus területéről. Az igények túllépik a pályázati keretet. A pályázati értékelést végző budapesti bizottságban két tag a Muravidékről is helyet kapott.

tovább

osszetart2317A Zsitkóc és Bödeháza közötti határsávban létesített Barátság Park volt a helyszíne a muravidéki rendezvénynek a Nemzeti Összetartozás Napján. A napokban szerte a Kárpát-medencében, sőt az ezeréves magyar határon is tartottak hasonló rendezvényeket. A magyar nemzet trianoni tragédiáját feldolgozni hivatott emléknapot a legszebben a parkban álló, a vasfüggöny részeiből készült „határtalan madár” jelképezi. 

tovább

lkmnok2217A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsának hétfői ülésén az Euromur Kft. 2016-os beszámolója, az önkormányzat 2017-es munkaterve és költségvetése szerepelt. Emellett új tagot neveztek be a községi nemzetiségi bizottságba is.

tovább

sztlaszlo2217Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2017. évre Szent László-emlékévet hirdetett a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az emlékév célja Szent László király életművének széleskörű megismertetése, kultuszának ápolása és szellemi örökségének továbbadása. A Szent László-év keretében számos rendezvényt szerveznek a Kárpát-medencében, kiállításokkal, konferenciákkal, ünnepi megemlékezésekkel, ifjúsági programokkal emlékeznek meg a hős királyról. A programsorozat részét képező Szent László tanulmányi verseny budapesti elődöntőjén a muravidéki versenyzők első helyezettek lettek.

tovább

MCSi Design