kiscim0318
 
kereskh03184Szlovéniában kezdte meg körútját Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki a következő hetekben a kereskedőház 22 határon túli irodájának székhelyére látogat el. Az esemény kapcsán szakmai napot szervezett a kereskedőház lendvai irodája a Hancsik falusi vendéglátóhelyen. A helyi gazdaság képviselőivel folytatott eszmecserén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program eredményei, aktualitásai, valamint a kereskedőház lendvai irodájának tevékenysége került előtérbe.

Bővebben...

kulh csal0318A külhoni magyar kisközösségek, vállalkozások, egészségügyi intézmények családbarát tevékenységét támogató pályázatok, valamint képzések, táborok is szerepelnek a „2018 a külhoni magyar családok éve” Kárpát-medencei programjai között, amelyekre összesen egymilliárd forint áll rendelkezésre – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Budapesten.

Bővebben...

finanszirozas03184Az illetékes állami jogi szolgálat mulasztása miatt – ugyanis a tavalyi kormányrendeletet másolták le, így az nincs összhangban az önkormányzatok finanszírozásáról szóló, decemberben megváltozott törvénnyel, amely többek között lehetővé tette a kisebbségi önkormányzatok közvetlen finanszírozását is 2019-től – a finanszírozásról szóló, már kiadott rendelet semmissé vált, tehát a kétnyelvű községek, ebből kifolyólag pedig a területükön működő kisebbségi önkormányzatok jelenleg nem rendelkeznek támogatási szerződéssel az állammal. A keletkezett jogi űr csak egy új kormányrendelettel küszöbölhető ki, ennek megalkotásán az illetékesek nyilatkozatai szerint sürgősséggel dolgoznak.

Bővebben...

kereskh 0218Több mint 5,2 milliárd forint értékű üzletkötés jött létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Közép-európai Irodahálózatának köszönhetően. Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója szerint a következő időszakban még dinamikusabbá tehetők a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok, köszönhetően elsősorban a magyar kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programoknak.

Bővebben...

cim0218A magyar történelmi-honismereti vetélkedő a muravidéki kétnyelvű iskolák egyik legrégibb versenye. Az évtizedek alatt generációk sora bizonyította tudását a helyi és egyetemes magyar történelemből, nyert díjakat, kapott elismeréseket... Ha a verseny országos kategóriába kerülne – amire megvan minden lehetősége –, a legjobb versenyzők tanulmányi pontokhoz is juthatnának és érvényesíthetnék ezeket a továbbtanulásnál. Kezdeményezze-e a közösség a verseny átminősítését vagy van az éremnek másik oldala is?

Bővebben...

anket0118A községi nemzetiségi referensek a háttérben dolgoznak, mégis nélkülözhetetlen a munkájuk. Tudjuk, ha a nemzetiségi politikáról van szó, mindennel tisztában vannak. Az új év első munkanapja előtt egy körkérdéssel kerestük meg őket, melyben az újévi fogadalmaikról, illetve az újévi kívánságaikról kérdeztük őket.
 

Bővebben...

falugazd0118Tavaly december 5-én több határon túli civilszervezet mellett a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) nevében Balaskó József elnök is aláírta a megállapodást a falugazdász program elindításáról. A program révén a Muravidéken is tevékenykedik majd egy falugazdász.

Bővebben...

hf01181Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke 2018-ban zárja második mandátumát. Beszélgetésünk a négyéves időszakról, ennek eredményeiről, a rövid és hosszabb távú tervekről, egyes aktuális kérdésekről folyt.

Bővebben...

kocc0118Kiváló hangulatban, közös pezsgős koccintással köszöntötték 2018-at Zsitkócnál a tíz évvel ezelőtt megszűnt szlovén–magyar határvonalon a szlovéniai és magyarországi, sőt még Erdélyből is érkezett túrázók. A határszakaszon négy évvel ezelőtt először megszervezett rigányóci gyalogtúra szép évzáró hagyománnyá vált, évről évre több résztvevővel, s ezúttal még ünnepélyesebb volt a schengeni övezetbe való belépés, a határbontás tízéves évfordulója tükrében.

Bővebben...

mnmi51171A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa december 13-i ülésén hosszas és heves vita, valamint az első tervezet több tételének tömörítésével elfogadta az intézet 2018-as költségvetését 543 ezer euró összegben. Ebből 97 ezer eurót terveznek műkedvelésre (ezen belül 51,3 ezer eurót a csoportok szakmai vezetésére), továbbá 16,8 ezer eurót a kiemelt csoportok támogatására és 2,5 ezer eurót a testvértelepülések muravidéki programjaira.

Bővebben...

salmonk5117A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa legutóbbi ülésén határozatot hozott az ösztöndíj-kiegészítő támogatások odaítéléséről, illetve az egyesületek és egyéb intézmények dotálásáról.

Bővebben...

hodos5117A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa december 12-i ülésének napirendjén a pályázatok és a támogatási kérelmek megvitatása szerepelt.
Amint Roman Silvija elnök elmondta, az önkormányzat idei költségvetésében elkülönített 5.000 eurós pályázati támogatásra négy egyesület jelentkezett. A tanács az Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesületet, valamint a Hodosi Fociklubot 1.400–1.400 euróval, a kapornaki és a hodosi tűzoltóegyleteket pedig 1.100–1.100 euróval támogatta. Az ülésen továbbá a tanács úgy döntött, hogy a Pártosfalvi KÁI nemzetiségi programjainak kivitelezését 2.000 euróval, a sali nyugdíjas egyesületének programjait 200 euróval és a hodosi óvodások szüleinek kérelmét – új ágyneműk beszerzését – 110 euróval támogatja. Az elnök elmondta azt is, hogy jövőre az önkormányzat tervbe vette a kapornaki Tündérkert ötödik évfordulójának megünneplését, valamint a 20. Családok Találkozója megszervezését. Végezetül tájékoztatta a tanácsot, hogy a két őrtorony idei évre tervezett felújítása a jövő év elejére tolódott el.
gyerekkaracs5117Tizenkilenc göntérházi és dobronaki tanuló két kísérővel büszkén képviselte a Muravidéket a Magyar Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett „Parlamenti gyermekkarácsony” című rendezvényen december 16-án Budapesten. Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki átadta az Országház kulcsát, annak termeit átengedve több mint nyolcszáz magyarországi és határon túli gyermeknek.

Bővebben...

mmonk5117A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa december 14-i ülésén első olvasatban elfogadta a közösség 2018-as költségvetését 407 ezer eurós főösszegben és határozott a szlovén kultuszminisztérium pályázati felhívására beérkezett programok támogatási mértékéről. Újra napirendre került az oktatási különtörvény módosításának javaslata is.

Bővebben...

forum51171Hétfőn a dobronaki magyar önkormányzat üléstermében tartotta képviselői fórumát Göncz László nemzetiségi képviselő, aki az utóbbi hónapokban elfogadott törvények, rendeletek hatásairól, remélt következményeiről, az úgynevezett nemzetiségi oktatási különtörvényről, illetve a 2018-as év kihívásairól szólt az egybegyűlteknek.

Bővebben...

MCSi Design