kiscim2117

 
sztgott2117Szlovénia budapesti és Magyarország ljubljanai nagykövetsége védnökségével 2015-től az akkor aláírt Szentgotthárdi Nyilatkozat alapján éves rendszerességgel szimpóziumot tartanak a polgármesterek, az üzletemberek és az egyetemi, oktatási szféra képviselői, valamint a civilszervezetek a rábavidéki szlovének központjában, Szentgotthárdon. Az idei találkozóra május 22-én és 23-án került sor, központi témája a digitális technológia, illetve hogy miként segítheti a gazdaság, az oktatás, a turizmus, valamint az alkonygazdaság (ide tartozik az idősebb korosztály növekvő igényeinek kiszolgálására összpontosító szolgáltatások és termékek fejlesztése) a kétnyelvűség fejlesztését, illetve az ezekben a témákban történő együttműködést. Az idei találkozó célja továbbra is a határon átnyúló együttműködés kialakítása, továbbfejlesztése, erősítése.
A 3. Szlovén–Magyar Fórumon Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Škrilec Ksenija, Szlovénia budapesti és Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete mondott köszöntőt. A szimpózium témaköreiben több szlovéniai előadó is felszólalt, többek közt Koprivnikar Boris, Szlovénia miniszterelnök-helyettese, közigazgatási miniszter, aki a digitális kormányzásról, a digitális gazdaságról és az okosvárosokról szólt.
fuen21172Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusának résztvevői múlt pénteken az erdélyi bonchidai kastély árnyékában indították el hivatalosan annak az egymillió aláírásnak az összegyűjtését, amely a Minority SafePack kisebbségjogi polgári kezdeményezést hivatott az európai döntéshozók elé vinni.

tovább

dkmonk21171A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának (DKMÖNK) csütörtökön megtartott ülésén a 2016. évi zárszámadást vitatták meg. A tanács elnapolta az önkormányzat alapszabályzatának tárgyalását.

tovább

orbn2117Szlovéniai látogatása során – jelen volt az SDS kongresszusán Mariborban – nem formális találkozón a muravidéki magyarság csúcsszervezetének elnökével is tárgyalt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke tájékoztatta Orbán Viktort a szervezet elmúlt másfél évben végzett munkájáról és megköszönte a magyar kormány támogatását a helyi magyarság érdekeit szolgáló fejlesztésekhez. Örömmel állapították meg, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a közös gazdaságfejlesztési terv iránt, amelynek forrásait várhatóan már az első körben sikerül teljes mértékben lekötni, és ebben az esetben akár újabb keretösszeg is rendelkezésre állhat. Az MMÖNK elnöke a tárgyaláson tájékoztatást adott a muravidéki magyarok számára kiemelkedő kulturális program, a Zala György Emlékév előkészületeiről is.
morac20171A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteki ülésén elfogadta a 2017-es költségvetési tervezet második olvasatát, döntött pályázati kiírásról és újra terítékre került a pártosfalvi óvoda pedagógusainak bérezése is.

tovább

hodosmonk20171A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa első olvasatban megtárgyalta és szinte hozzászólás nélkül elfogadta a 2017-es mintegy 45 ezer eurós költségvetés-tervezetet. A tanács egyebek közt megbeszélte a júniusban megszervezésre kerülő Kapornaki Találkozó programját is.

tovább

mnmi20172A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának május 9-i ülésén egyhangúlag elfogadták az intézetnek az idei év első harmadára vonatkozó pénzügyi és tartalmi beszámolóját. Az intézet működtetése során betartja a szanálási tervet, a fogyasztás célszerű, a 2017-es mutatók pozitívak (az első harmadot 3.600 euró plusszal zárták), de továbbra is a takarékoskodás elvét kell követni, hangzott el. Folyamatosan törlesztik az adósságaikat, de vannak még kifizetetlen számlák 2015-ből és 2016-ból is.

tovább

forum20171Hétfőn este Dobronakon Göncz László nemzetiségi képviselő bemutatta a nemzetiségi parlamenti frakció által elkészített nemzetiségi törvény munkatervezetét. A tervezet a napokban a szlovén kormány elé kerül, majd a kormány által kiegészített javaslatokat megtárgyalják a magyar önkormányzatok is. A mennyiben minden rendben folyik, a törvényt még az idei év során kormányjavaslatként elfogadhatja a parlament.

tovább

mik2017A hétvégén Lendván került sor a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) ez évi első konferenciaülésére, melyen az elnöki beszámoló mellett a régiók képviselői is szóltak a fiatalokat érintő problémákról és kihívásokról. A szekcióülések után zárónyilatkozat elfogadására került sor.

tovább

muraba1917A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa április végi levelező ülésén egyhangú
döntést hozott az MMÖNK hivatalos csatlakozásáról a MURABA Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társuláshoz (ETT) és egyben elfogadta a társulat egyezményét és alapszabályát.

tovább

kulhon1917A Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2017-es évet a külhoni magyar családi vállalkozások évének nyilvánította és megvalósítására programot hirdetett. Ennek keretében tavaszi Kárpát-medencei körutat tartanak, melynek egyik állomása május 4-én Lendva volt. A lendvai Bánffy Központban szép számban egybegyűlteket Varga Edit, az MMÖNK Tanácsának alelnöke köszöntötte, kiemelve a magyar gazdasági pályázati támogatás jelentőségét, ami mindenképpen hozzásegíthet ahhoz, hogy a magyar nemzetiség tagjai, a fiatalok szülőföldjükön boldogulhassanak.

tovább

aa opusztaszer17171A múlt héten Ópusztaszeren a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával első alkalommal rendezte meg a PANNON VINERSITAS Szabadegyetem elnevezésű szőlész-borász rendezvényt. Az eseményen a Muravidékről a Huzimec bioborászat és a Hancsik gazdaság borait is bemutatták.

tovább

cim zala1717A lendvai magyarság kétnapos rendezvénysorozattal emlékezett Zala György (1858–1937) szobrászművészre, a város nagy szülöttére. Halálának 80. évfordulójára megjelent Borbás György Zala-monográfiájának reprintje, a magyar önkormányzat ifjúsági képzőművészeti és fotópályázatára a Zala György-díjért több mint kétszáz pályamű érkezett, s az eseménysorozat legünnepibb része Zala szobrának megkoszorúzása volt (képünkön) Lendva és Arad, a Zala-kapcsolatot építő két város képviselőivel. Az emléknapok előkészületet jelentettek 2018-ra, a Zala-emlékév programjaira is, melyet a művész születésének 160. évfordulója tiszteletére a muravidéki magyarság a nemzetpolitikai államtitkársággal közösen hirdetett meg.

tovább

palyazcim1617A Dobronakon megtartott konferenciával a Muravidéken útjára indult a gazdaságfejlesztési program, Magyarország támogatása a muravidéki magyaroknak, a nemzetiségileg vegyesen lakott térségnek. Most az a tét, hogy minél több kisvállalkozó, a mezőgazdaságban, az idegenforgalomban, a különböző szolgáltatásokban tevékenykedő muravidéki ember éljen a soha nem tapasztalt lehetőséggel: magyar pályázati támogatással bővítse, fejlessze vállalkozását, valósítsa meg üzleti ötletét. A pályázatok lebonyolítására megalapított magyar regionális nemzetiségi intézet ennek szellemiségében a Pro Futura – a jövőnkért nevet viseli. Tegyünk arról, hogy eredményes legyen a pályázat, tegyünk a jövőnkért!

tovább

MCSi Design