kiscim1118
 

aa kt nonap1118Március 8-án az elmúlt évek hagyományait folytatva a Lendvai Könyvtárban zenés irodalmi műsorra került sor, melyben hazai költők, férfi és női alkotók verseiből készült összeállítás hangzott el szlovén és magyar nyelven. A versmondók, Szőke Krisztina és Bači Jasna magyarul, míg Lilijana Jeza szlovénül adtak elő szerelmes, illetve a női lélekről és a hűségről, a test és a lélek a szépségeiről, a boldogságról és a családi életről, a belső harmóniáról szóló verseket Varga József, Szúnyogh Sándor, Báti Zsuzsa, Fodor Árpád, Halász Albert és Bence Lajos költőktől. A hazai szlovén alkotók verseiből Lilijana Jeza válogatott egy csokorra valót Biserka Sijarič, Danijela Hozjan, Janja Magdič, Alt Lidija alkotásaiból. Az est fényét Ščančar Karin, a Lendvai Zeneiskola gitárszakos növendéke emelte, aki meglepő technikai tudással és magabiztossággal adott elő hosszabb-rövidebb „ujjgyakorlatokat”, klasszikus műveket, flamengó-variációkat.

aa nonap dobr11181Az idén is szép és tarka műsorral kedveskedtek a gyerekek a nőknek, az édesanyáknak Dobronakon március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából. A helyi iskola tanulói és óvodásai a kultúrotthon színpadán verseket, táncokat és énekeket adtak elő telt ház előtt.  A közönség tetszését különösképpen az iskola énekkara nyerte el, melyet különösen nagy tapssal jutalmaztak. A nőnapi rendezvényen jelen volt Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere, Car Anna, a községi magyar önkormányzat elnöke és Ivanuša Milena, az iskola igazgatója.

Bővebben...

aa sabina1118Az OnaPlus szlovén magazin idén odaítélte az Ona 365 címet, melyet az ország tizenkét legmeghatározóbb nője kaphat meg. Olyan nőket kerestek, akik magabiztosan járják útjukat, önbizalommal végzik munkájukat, értéket, maradandót teremtenek. A tizenkét legjobb között idén ott volt a lendvai Sobočan Sabina, a Varis Kft. igazgatója is, aki az elmúlt időszakban az építőipar területén ért el kimagasló eredményeket. Idén az Ona 365 címet Desa Muck, a legolvasottabb szlovén író, színész és kolumnista kapta. Az Ona 365 idei díjazottjai közé még Andreja Slameršek, Valerija Bužan, Mojca Senčar, Karin Writzl, Svetlana Slapšak, Milena Miklavčič, Alenka Artnik, Polona Samec, Barbara Trnovec és Maruša Majer került be. A ljubljanai ünnepélyes díjkiosztón részt vett Borut Pahor államelnök is.

 

aa svit logoMárcius a vastag- és végbélrákos megbetegedések elleni küzdelem hónapja, ezért az országos Svit program kivitelezői ebben a hónapban még erőteljesebben hívják fel a figyelmet a rendszeres székletvizsgálat lehetőségére, valamint a vastag- és végbélrák szűrésére, amellyel megelőzhető a rák kialakulása, valamint korai felfedezésekor lehetséges a sikeres gyógyítás is. A kiemelt figyelemre szükség van azért is, mert az elmúlt évi adatok alapján 2017-ben az országos szinten felszólított 50 és 74 év közötti férfiak és nők 62,7 százalékos arányban vállalták a vizsgálatokat, ami csökkenést jelent az egy évvel korábbi 64,3 százalékhoz képest. A visszaesés a muravidéki régióra is vonatkozik, hiszen tavaly 59,64 százalékban működtek együtt a felszólítottak, ami az egyik legrosszabb arány az országban. A hölgyek 63 százalékban, a férfiak 56,1 százalékban jeleztek vissza a felszólításra. Emellett az eltérések a részvételi arányban nemcsak a nemek között jelentkeztek, hanem községenként is – ezek esetenként a 20 százalékot is meghaladták. A legnagyobb, 69 százalékos részvételi készség Sveti Jurij ob Ščavnici községben volt. Vidékünk mind az öt községében kevesebb mint 60 százalékos volt az arány, a legtöbben Moravske Toplice községben reagáltak a felszólításra (58,2 százalék), a legkevesebben pedig Hodoson (42 százalék).

MCSi Design