kiscim1218
 

Libacombból és újborból nem volt hiány

aa martoncsente4517Balázs, Szent György és Orbán mellett Csentében Szent Márton napját is méltó módon megünneplik. Így történt ez a múlt szombaton is, amikor a csentei faluotthonban gyűltek össze az egyesületi tagok, a vendégek és az anyaországi baráti egyesületek tagjai, borlovagok. Az elnöki köszöntőt követően sor került a kihagyhatatlan mustkeresztelőre, a megtelt faluotthon termében a jelenlévők együtt ismételték a püspök által felolvasott tízparancsolatot.
A hagyománynak megfelelően Csentében ilyenkor nagy evést-ivást rendeznek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A mondás szerint novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, mert „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, hogy a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. Ezért libacombból és újborból bizony Csentében sem volt hiány, még a tombola főnyereménye is liba volt és egy kisebb hordót is csapra kellett ütni.
Az egyesületben ezzel véget ért a rendezvények sora és teljesült az év elején meghatározott program, a következő szent előtt február 3-án tisztelegnek pincejárással.
MCSi Design