kiscim1718
 

Az új évtől magasabb fizetések

aa savaturiz0218Az idegenforgalom a Muravidéken is kedvező eredményeket ér el: tavaly januártól októberig a régióba 260 ezer turista érkezett, ebből a hazaiak száma 164 ezer volt. Növekedett a vendégéjszakák száma is – az első tíz hónapban 838 ezer volt –, ebből 473 ezret hazai vendégek vettek igénybe.
A Muravidéken a legnagyobb idegenforgalmi vállalat a Sava Turizem, amely Moravske Toplicén, Randencin, Banovcin és Lendván, valamint a Hoteli Bledben és a Ptuji Termében mintegy ezer személyt foglalkoztat. Tavaly mintegy 1,1 millió vendégéjszakát realizáltak, a cég 6,5 millió euró nyereséggel gazdálkodott, amiből 1,2 milliót osztalékra fordított.
A jó gazdálkodási eredményeknek viszont nem volt hatása a cég dolgozóinak fizetésére. Az elégedetlenség nyomán azonban tiltakozni kezdett a szakszervezet, a vezetőséggel folytatott tárgyalások pedig sikeresen zárultak, így a legalacsonyabb fizetések is (4. és 5. besorolási osztály) a minimálbér összege fölé – bruttó 805 euró – emelkedtek 2018. január 1-jével.
MCSi Design