kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

A Testről és lélekről főszereplője Mariborban

aa testrol10181A Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke filmdélutánt szervezett egy különleges alkalomból: Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt, Testről és lélekről című filmjét vetítette le a nagyszámú érdeklődő egyetemi hallgatónak és oktatónak, a film(ek) szerelmeseinek. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjat nyert alkotás férfi főszereplője, Morcsányi Géza elfogadta a tanszék meghívását, és a vetítés után óriási lelkesedéssel beszélt a filmben játszott szerepéről, valamint mindazokról az élményekről, amelyeket színházi dramaturgként megélt az évek során.
aa testrol10182Elmondta, hogy a rendezővel, Enyedi Ildikóval már ismerték egymást, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen találkoztak, s a vágóhíd gazdasági igazgatójának szerepét, vagyis Endre karakterének megformálását illetően abban állapodtak meg a rendezővel, hogy amit kér, azt a legteljesebb mértékig igyekszik megtenni. Hozzátette, hogy a forgatás hangulatára az általános segítőkészség és együttműködés volt jellemző. Noha a film már sok elismerésben részesült, ő úgy érzi, ettől a szereptől még nem lett színész, de nagyon örül, „hogy belerángattak ebbe az egész kalandba”.
Morcsányi Géza aki a Magvető kiadó vezetőjeként Nobel-díjig juttatta a szerzőjét, Kertész Imrét, aztán az első filmszerepe mindjárt Arany Medvét kapott, majd Oscar-díjra jelölték. A beszélgetést Rudaš Jutka tanszékvezető vezette, a tanszék diplomázott hallgatója, Koša Peter pedig szlovénra tolmácsolta az elhangzottakat.
MCSi Design