kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918

December 6-a Szent Miklós napja, a közkedvelt és a gyerekek által várva várt Mikulás ünnepe. Miklós püspököt, a ...

A nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községek között csak Lendván került sor a polgármester-választás második ...

A múlt héten pénteken megszervezett gálaműsorral zárta jubileumi évét a Szlovén RTV magyar műsorainak stúdiója. A ...

Hétfőn megtartotta első alakuló ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A ...

Szent Miklós ünnepén
Magyar Janez Lendva Község új polgármestere
A magyar rádió és televízió 60 és 40 éve
LKMNÖK: Vida Törnar Judit a régi-új elnök
 

A legújabb technológia az agrárgazdálkodásban

aa panvita2818A Panvita agrárcégcsoport (3.500 hektárnyi terület művelése) kedden rakičani gabonatábláján bemutatta legújabb, korszerű digitális technológiával felszerelt mezőgazdasági gépeit. A nyolc új gép összesen hárommillió euró értékben a precíziós (digitalizált, GPS-alapú) gazdálkodási trend követését teszi lehetővé.

Az új gépek között van öt kombájn, éspedig négy Massey Ferguson gyártmányú, fedélzeti számítógéppel és GPS műholdas navigációval felszerelt gép, amely sofőr nélkül is irányíthatja a gépet két centiméternyi pontossággal, valamint egy Claas Lexion gyártmányú kombájn számítógépes felszereléssel, amelynek segítségével akár az irodából követni lehet a munkafolyamatot, a termés mennyiségét, hogy mennyi tápanyagot von ki a talajból, mennyi műtrágya szükséges a pótláshoz stb. Emellett beszereztek egy, a talaj-előkészítéssel egy menetben vetést is végző kombinált gépet (Lemken gyártmányú), egy 18 méter munkaszélességű vontatott permetezőgépet (Amazone gyártmányú) és egy vontatott vetőgépet közvetlen vetéssel 6 méter munkaszélességben (Vaderstad Rapid gyártmányú). A vetőgép, a kombinált gép és a permetező megvásárlását az Európai Mezőgazdasági Alap és a Vidékfejlesztési Program társfinanszírozta.

MCSi Design