kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219

Bence Lajos költő, irodalomtörténész, publicista, lapunk munkatársa a nemzeti ünnep alkalmával Budapesten átvette a ...

A lendvai magyarság hagyományosan a Kossuth- és Széchenyi-emléktáblák előtt tisztelgett az 1848/49-es forradalom és ...

A központi márciusi nemzeti ünnepséget megelőzően Lendván kétoldalú tárgyalást folytatott Németh Zsolt, a magyar ...

Hétfőn a lendvai Bánffy Központban került sor Vas megye és a Muravidék közötti 2019. évi együttműködési megállapodás ...

József Attila-díjasunk
„Határon túlinak lenni egyfajta küldetés”
Nemec-Németh találkozó Lendván
Az élő kapcsolat folytatásáért  
 

A legújabb technológia az agrárgazdálkodásban

aa panvita2818A Panvita agrárcégcsoport (3.500 hektárnyi terület művelése) kedden rakičani gabonatábláján bemutatta legújabb, korszerű digitális technológiával felszerelt mezőgazdasági gépeit. A nyolc új gép összesen hárommillió euró értékben a precíziós (digitalizált, GPS-alapú) gazdálkodási trend követését teszi lehetővé.

Az új gépek között van öt kombájn, éspedig négy Massey Ferguson gyártmányú, fedélzeti számítógéppel és GPS műholdas navigációval felszerelt gép, amely sofőr nélkül is irányíthatja a gépet két centiméternyi pontossággal, valamint egy Claas Lexion gyártmányú kombájn számítógépes felszereléssel, amelynek segítségével akár az irodából követni lehet a munkafolyamatot, a termés mennyiségét, hogy mennyi tápanyagot von ki a talajból, mennyi műtrágya szükséges a pótláshoz stb. Emellett beszereztek egy, a talaj-előkészítéssel egy menetben vetést is végző kombinált gépet (Lemken gyártmányú), egy 18 méter munkaszélességű vontatott permetezőgépet (Amazone gyártmányú) és egy vontatott vetőgépet közvetlen vetéssel 6 méter munkaszélességben (Vaderstad Rapid gyártmányú). A vetőgép, a kombinált gép és a permetező megvásárlását az Európai Mezőgazdasági Alap és a Vidékfejlesztési Program társfinanszírozta.

MCSi Design