kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218

Kedden délelőtt Ljubljanában az öt koalíciós párt vezetői és a két őshonos szlovéniai kisebbség parlamenti képviselői ...

Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a ...

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ...

2016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a ...

Koalíció és kisebbség
Megnyílt a Kézművességek Háza Dobronakon
Felújított óvoda Pártosfalván, játszótér Dobronakon
Közös oktatási nap a Rábavidéken
 

Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem 

aa buza32181Augusztus 4-én ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát a kárpátaljai Beregszász melletti Mezőgecsében.

aa buza32182A búzaösszeöntés ünnepén képviseltették magukat a Partiumból, az Erdélyből, a Felvidékről, a Muravidékről, a Vajdaságból és számos magyarországi megyéből érkezett gazdák, akik jelenlétükkel is az együvé tartozás érzését erősítették. A szlovéniai magyarságot a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete képviselte, s mint Balaskó József, az egyesület elnöke elmondta, az idén a kovász is Muravidékről érkezett.

Ünnepi köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pedig kiemelte, hogy a Magyarok kenyere program az elmúlt években nagyon intenzív fejlődésen ment át. A NAK megalakulásától kezdve felkarolta a kezdeményezést, aminek köszönhetően évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott gazdák száma, így az idei terményadomány nagysága várhatóan meg fogja haladni a tavalyit.

Kmj, mti

MCSi Design