kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
Augusztus 20-i mellékletünk, benne beszélgetés dr. Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a megszépült felsőlakosi ...

Az önkéntes tűzoltóknak igen fontos van szerepe vidékünkön, és bár szerencsére viszonylag ritkán van rájuk szükség éles ...

Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek ...

A sali község Markovcin rendezte meg szombaton a községi ünnep központi rendezvényét, ahol a községi kitüntetések ...

II.ezerév
Készenlétben télen-nyáron
A magyar kultúra szeretete éltet
Az ipari övezet a fiatalokért jön létre
 

Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem 

aa buza32181Augusztus 4-én ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát a kárpátaljai Beregszász melletti Mezőgecsében.

aa buza32182A búzaösszeöntés ünnepén képviseltették magukat a Partiumból, az Erdélyből, a Felvidékről, a Muravidékről, a Vajdaságból és számos magyarországi megyéből érkezett gazdák, akik jelenlétükkel is az együvé tartozás érzését erősítették. A szlovéniai magyarságot a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete képviselte, s mint Balaskó József, az egyesület elnöke elmondta, az idén a kovász is Muravidékről érkezett.

Ünnepi köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pedig kiemelte, hogy a Magyarok kenyere program az elmúlt években nagyon intenzív fejlődésen ment át. A NAK megalakulásától kezdve felkarolta a kezdeményezést, aminek köszönhetően évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott gazdák száma, így az idei terményadomány nagysága várhatóan meg fogja haladni a tavalyit.

Kmj, mti

MCSi Design