kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem 

aa buza32181Augusztus 4-én ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát a kárpátaljai Beregszász melletti Mezőgecsében.

aa buza32182A búzaösszeöntés ünnepén képviseltették magukat a Partiumból, az Erdélyből, a Felvidékről, a Muravidékről, a Vajdaságból és számos magyarországi megyéből érkezett gazdák, akik jelenlétükkel is az együvé tartozás érzését erősítették. A szlovéniai magyarságot a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete képviselte, s mint Balaskó József, az egyesület elnöke elmondta, az idén a kovász is Muravidékről érkezett.

Ünnepi köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pedig kiemelte, hogy a Magyarok kenyere program az elmúlt években nagyon intenzív fejlődésen ment át. A NAK megalakulásától kezdve felkarolta a kezdeményezést, aminek köszönhetően évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott gazdák száma, így az idei terményadomány nagysága várhatóan meg fogja haladni a tavalyit.

Kmj, mti

MCSi Design