kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719

Szombaton a radamosi Harangvirág Turisztikai Egyesület hímzőszakköre „Hímzésben őrizzük a magyar kultúránkat” cím alatt ...

A tavaly elkezdett új program és műsorterv szerint alakul az idei, 24. LindArt ifjúsági művésztelep munkája. Ez a ...

A göntérházi Jovanovič Nenad, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Neno a helyi általános iskola gondnoka. Az élete akkor ...

Vasárnap volt a göntérházi Csuka József 100. születésnapja, ő az első szépkorú a faluban, aki betöltötte ezt a szép ...

Kimagasló munkát végeznek
Szeptemberig a művészek otthona lesz Lendva
Életstílus, szenvedély, kincsvadászat
A munkának és a családnak élt egész életében
 

Kitáncolták a májusfákat

aa majusfa2319Goricskó határmenti településein mára hagyományossá vált, hogy az országhatár két oldalán élők közti barátságot, a szabad átjárást, az összetartozást szimbolizálva közösen állítanak májusfákat. A hónap utolsó napján aztán újra találkoznak mindannyian, hogy együtt döntsék ki azokat. A májusfa kitáncolása jelentőségét tekintve egyenértékű szokás az állítással. A szervező kultúrműsorral készül, a másik fél a kivendégelésről gondoskodik.

Hodoson évről évre az egykori nemzetközi határállomás területén, a határvonal mentén történik a vidám ceremónia. Ezúttal is a polgármesterei köszöntőkkel kezdődött a találkozó, majd miután a bajánsenyei gyerekek körbetáncolták a küldetését betöltött májusfát, a férfiak kidöntötték. A program ezután már a magyar oldalon, a határátkelő épületénél folytatódott: a senyei iskolások verssel, tánccal, citerajátékkal mutatkoztak be, majd a Lábas pajtások őrségi néptánccsoport lépett a közönség elé.  

Ugyanebben az időben Pártosfalva és Magyarszombatfa, Szerdahely és Magyarszombatfa, illetve Domonkosfa és Kercaszomor lakosai is találkoztak a határon és tartották meg a kitáncolást, majd szórakozással ütötték el az estét.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben