kele
perec1
garas1
65. évfolyam
19. szám
Megjelenés:
2021. 05. 13.
kiscim1921

Hagymás István: Shakespeare-látlatok II., Muravidéki Baráti Kör ME, 2020 – Négy évvel a Shakespeare-látlatok I. ...

Sal Község Tanácsa múlt szerdán a járványügyi szabályokat betartva már a helyi kultúrotthonban tartotta meg ülését. ...

A szlovén–horvát határkérdésben vizsgálódó nemzetközi bíróság döntése alapján 92 tulajdonos összesen 125 hektárnyi ...

A Pincei Helyi Közösségben az utóbbi másfél évben megváltozott a munka ritmusa. A falu vezetését új tanács vette át, a ...

Könyv-elő
Sal: több új támogatást is terveznek
Földtulajdonlási per a láthatáron
Pince: hegyi utak kavicsozása, árkok tisztítása  
 

Már karanténgeneráció is van

Eddig azt szoktuk meg, hogy nagyjából húszévente megállapítják a társadalomtudósok, pszichológusok, generációkutatók, hogyan változnak az évek során a generációk, és ezeket el is nevezik. Az X generációtól egészen a Z generációig jutottunk el ezekben az években. Utóbbiaknak már a technika hatalmas léptékű fejlődése határozta meg az életét. Ezek a technikai változások már olyan gyorsak, hogy a Z generáció tagjai mindössze 11 év alatt (1996 és 2007 között) születtek meg, az úgynevezett Alfák pedig 2008 és 2019 között. Az Alfa generáció már teljes mértékben a digitális világ gyermekeit jelenti, s ez a generáció elveszti szociális készségeinek javát: sokkal inkább előtérbe helyezi az online kapcsolattartást, mint a személyeset, és erről a folyamatról még épp csak gyűlnek az ismereteink.

A 2020-ban született gyerekek a bezártság, a karantén, a világjárvány idején jöttek világra, és egyelőre nincs tapasztalatuk mással, és azt sem tudhatjuk, lesz-e. Ilyen módon tehát a jelen gyermekei a karanténgeneráció tagjai. A pandémia miatt sokan szorulnak vissza kizárólag a szűk család körébe, az online térbe, illetve fizikálisan is behatárolt a mozgásuk. Természetesen értik a járvány, a maszkhasználat, a távolságtartás szabályait, de bennük épp akkora a bizonytalanság, mint bennünk, felnőttekben, mert nincs válasz arra, mikor ér mindez véget. Élményeket, ingereket vesztettek, és nem tudják nekik megmondani a szüleik, meddig tart ez az állapot, ezért jelenik meg bennük a bizonytalanság. Nagy valószínűséggel ez komoly személyiségváltozást idéz elő a körükben. Vagyis veszélyes helyzetben van a karanténgeneráció, vigyázzunk rájuk!

 

 

MCSi Design