kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221

Az előző fordulóban a Bilje ellen lőtt öt gól után most a Nafta 1903 ismét kiütötte ellenfelét. A kékek hazai pályán ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a szlovén szövetséggel karöltve 3x CAC nemzetközi kutyakiállítást szervezett ...

A koronavírus-járvány miatt közel másfél évig gyakorlatilag nem vehettünk részt nagyobb kulturális programokon, ...

A Szlovén Műfordítók Egyesületének szakértői bizottsága szeptember közepén közzétette a Sovre műfordítói díj ...

Ismét kiütéses győzelem
17 ország, 625 kutya, 73 fajta
Csomagban nem kínálnak bérletes előadást
Jelölés a műfordítói díjra
 

Az együttélés, a megbékélés…

A közép-európai térségben, ennek részeként a Muravidéken is minden olyan lépést csak üdvözölni lehet, amely a nemzetek közötti megbékélést, együttműködést erősíti. Elmondható ez a Szent László-legenda körül körvonalazódó információs, turisztikai szlovén–magyar együttműködésre is, amely anyagi értékben elenyésző befektetésnek mondható, de a szellemi hatása, illetve a potenciális anyagi haszna óriási lehet. Egyértelműen magyar diplomáciai sikerről beszélhetünk, amelynek előzetesen természetesen azért megfelelő anyagi vonzatai is voltak, úgymond egyházi támogatásokkal „ágyaztak meg” a sikernek. A támogatások, bármekkora pénzekről, százmilliós összegekről is beszélünk, megfelelő helyre kerültek, Szent László királyunkban pedig találtunk ismét egy közös pontot, amelyhez a magyarok, a szlovénok is tisztelettel, megelégedéssel viszonyulhatnak.

Ez a jelenlegi, egyre inkább felforrósodó világban nagyon fontos siker, amely az egyéb területeken kibontakozó szlovén–magyar együttműködés – például a nemrég elindított Mura-Rába Alap – záloga lehet, alapja a normális, békés életnek határon innen és túl, és talán le tudja csitítani a sajnos még mindig megjelenő nemzeti alapú gyűlölködést, amely különösképpen a válságosabb időszakokban tud erőre kapni. Visszatérve Szent Lászlóhoz – akinek hasonlóképpen, mint nemrég Szent Mártonnak, zarándokút kijelölését is tervezik –, ne feledjük: Belatincon és Bántornyán állítanak többek között magyar nyelvű táblákat. Ki gondolta volna!  

 

 

MCSi Design