kiscim1218
 
murtorv1218A 2010–2017-es időszakra vonatkozó muravidéki intervenciós törvény nyolcadik kiírása a vállalkozók körében akkora érdeklődést váltott ki, hogy a Muravidéki Gazdasági Kamara és a Muraszombati Fejlesztési Központ kezdeményezte a beadási határidő meghosszabbítását. A Gazdasági és Technológiai Minisztérium ezt jóváhagyta, a határidőt február 28-áról március 12-ére tolta el. 

Bővebben...

lendvaote12181A beszámolók elfogadását követően tisztújítás következett a Lendvai Önkéntes Tűzoltóegylet (ÖTE) szombaton megtartotta tisztújító közgyűlésén. Az elnöki tisztség betöltésére két jelölt indult, a tagok titkos szavazáson újabb öt évre Bažika Ladislavnak szavaztak bizalmat.

Bővebben...

verrak11181A Muránia Sport- és Kerékpáros Központban múlt pénteken megszervezték az „Iratkozz fel a listára!” című akciót, amely Lendván nagy visszhangra talált. A vérrákos betegek túlélési esélyeinek javítását elősegítő donorregiszterbe aznap 130-an iratkoztak be.

Bővebben...

nyugdijas1118A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete március 8-án – a nők napján – megtartott közgyűlésén a jelenlévő tagok elégedettségüket fejezték ki a 2017-ben elvégzett egyesületi munka és a pénzügyek kapcsán. Az idei tevékenység kiemelt programjai közé sorolták a színjátszócsoport tízéves évfordulójának megünneplését.   

Bővebben...

turiz1118A Minta Kft. megbízásából a budapesti Hétfa Kutatóintézet elkészítette a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területének turizmusfejlesztési stratégiáját. A dokumentumot a nyilvánosságnak a múlt szerdán mutatták be a lendvai Bánffy Központban. A fejlődéshez a meglévő erős adottságok önmagukban nem elegendők, az eredményhez koncepcionális lépések és fejlesztési beavatkozások szükségesek.
domonk nonap1018A Domonkosfai Kispályás Labdarúgóklub mára hagyományt teremtett az évente megtartott nőnapi rendezvénnyel. A szombat esti teltházas eseményen színes kultúrműsort, zenét, tombolát, egész családokat megszólító programot kínáltak. A hölgyeknek pedig egy-egy szál virággal is kedveskedtek.

Bővebben...

lekozs10182Lendva Község 3. rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadták a tanácstagok a Lendvai Galéria-Múzeum Közintézet megalapításáról szóló rendelet 12. cikkelyének módosítását, így törölte a vezetői tapasztalatot a pályázati feltételek közül. A Lendvai Óvoda esetében programjának kiegészítése után Hozjan Tina igazgatójelöltet támogatja a tanács.

Bővebben...

nonap dora101821857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil– és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentéséért. Erre emlékezve 1910 augusztusában Koppenhágában elhatározták, hogy nemzetközi nőnapot tartanak, melyet Magyarországon 1914-ben ünnepeltek először. Később, a Rákosi-korszakban már egyenesen kötelezővé tették a megtartását. Az akkori Jugoszláviában sem volt más a helyzet. Március 8-a megtartandó volt, az ünnepélyen való részvétel pedig szinte kötelező mindenki számára. Ha a rendszer nem is, de az ünnep a mai napig szép emlékként él sokakban, főként faluhelyen. Szentlászlón és Domonkosfán jártunk, ahol két kedves hölgy idézte fel emlékeit a régi nőnapok hangulatáról.

Bővebben...

mtopl tanacs09181Moravske Toplice Község Tanácsa nem hagyta jóvá a Rakičani Idősebb Polgárok Otthonának kérelmét az otthoni gondozási díj emelésére. A tanács feltételesen állást foglalt a légi jégvédelem mellett, illetve jóváhagyta a község éves kulturális és sportprogramját.

Bővebben...

kai10918Február 26-án lezárultak a beiratkozások az első osztályba a 2018/19-es tanévre. A muravidéki kétnyelvű általános iskolákban az elsősök létszáma az utóbbi évekéhez hasonló, szám szerint 87, de szinte mindegyik iskolában számítanak még néhány utólagos beiratkozásra a következő hetekben.

Bővebben...

epk0918Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím megpályázásával Lendva olyan célt tűzött ki maga elé, melynek megvalósítása érdekében a kulturális tevékenység mellett meg kívánja változtatni a város arculatát is. A 2017–2025 közötti községi kulturális program beruházási terve a városban – a pályázatoktól függően – több tér kialakítását, az áruház átalakítását, parkolóház építését és sok más építészeti beavatkozást tartalmaz.

Bővebben...

cim ho0918Már a tavaszt vártuk, a farsangi maszkok eljárták a télűző táncot, egy hétre itt is volt a rügyfakasztó tavasz, aztán február legvégén, a tél végére mégis megjött a nagyon kemény tél... A Muravidéket is az utóbbi néhány év legvastagabb hótakarója borítja, süvít a viharos szél hófúvásokat okozva, az alacsony hőmérsékletek rekordokat döntenek. Ezekben a napokban a téli szolgálat megfeszítve dolgozott, de van, amikor a természet megmutatja, hogy erősebb a korszerű gépeknél...

Bővebben...

parlagfu 1A parlagfű világnapja alkalmából pénteken nemzetközi szakmai találkozót szerveztek „Parlagfű - hol tartunk ma?” címmel a lendvai városházán, melyen a meghívott hazai és határmenti szakemberek a jelen helyzetet mutatták be több szemszögből. Előadásokat tartottak az ambrózia elleni védekezésről, a pollenallergiáról és a parlagfűirtás sikeres kampánytevékenységéről.

Bővebben...

bjaniNem rossz, ha a munkához szerencse is társul
Bacsi Jani Hosszúfaluból származik, de Budapesten él, ahonnan gyakran látogat haza. Gyermekkorában arról álmodott, hogy szép Mercedesben utazgat... Az álma teljesült: a Nafta egykori ificsapatának kapusa ma a Pappas Autó Magyarország Kft., a Mercedes mellett több más autómárkát forgalmazó, több mint 500 főt foglalkoztató nagyvállalat pénzügyi igazatója, egyben második embere.

Bővebben...

nagyvarad1A nagyváradi Szent László-Napok keretében rendezték meg június 23-án a Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi Verseny döntőjét. A lovagkirály városában szervezett döntőn Muravidéket az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola négyfős csapata – Császár Péter, Tot Viktorija, Lebar Lara, Žižek Sabo Katja – képviselte. A verseny igen szoros volt, csekély pontkülönbség döntött a versenyző csapatok között. A lendvai tanulók az összesen elérhető 170 pontból 135,10 pontot gyűjtöttek, amivel az ötödik helyen végeztek, mindössze 7,90 ponttal lemaradva az első helyezettektől.

Bővebben...

MCSi Design