kiscim1618
 

Kis tisztítóberendezések a hegyvidéken

kistiszt16171Lendva Község a kis tisztítóberendezések telepítését ösztönözni kívánja a község azon részein, ahol nem tervezik a csatornarendszer kiépítését. Ilyenek Lendva- és Hosszúfaluhegy egyes részei, ahol szétszórt szerkezetű lakottság jellemző. A telepítéshez a község 1500 euró támogatást nyújt. Mire kell odafigyelni a beszerzésnél, a beépíttetésnél, a költségeknél?
Lendvahegy és Hosszúfaluhegy településeken teljes egészében szinte biztosan nem épül ki a szennyvízcsatorna-hálózat, de a kormányrendelet értelmében 2021-ig az ilyen területeken is meg kell oldani a szennyvíz elvezetését és tisztítását. Ha nem központilag, akkor más módon, amire megoldást jelenthet a kis tisztítóberendezések telepítése. Ehhez nyújt támogatást Lendva Község, idén azonos, 1500 eurós összegben a gazdasági tevékenységet folytató és a természetes személyek részére. A különbözetre jogosultak azok is, akik tavaly az alacsonyabb, 500 eurós szubvencióban részesültek (tavaly tízen). A község dombos területén kistiszt16173közel 250 épület található állandó lakóhelyként, illetve bejelentett, regisztrált tevékenységgel, melyek nem lesznek rákötve a közcsatorna-hálózatra (Dolac, Bükkhegy, Szenyegetü, Grede...), a támogatási űrlapok Lendva Község honlapján találhatók meg).
Azok között van köztük Cuk Teréz is Lendvahegyről, akik már telepítettek kis tisztítóberendezést. Mint elmondta, a munkálatok előtt mindenképpen be kell szerezni az ARSO engedélyét, mellyel szavatolják, hogy a beavatkozás nem eróziós területen történik (földcsuszamlás, záporpatak).
– Aztán érdemes a kis tisztítóberendezésekről alaposan informálódni, a világhálón rengeteg adat található, de szakember véleményét is kikérhetjük. Én nyolc, majd végül kettő közül választottam. Tavaly november óta hiba nélkül működik – mondta Cuk Teréz, aki úgy döntött, hogy miután kiválasztotta a kistiszt16172tisztítóberendezést, az ügy lebonyolítását az Öko-park Kft.-nek adja át. A megrendelés alapján a kft. végezte el a meglévő pöcegödör kiásását, az építőanyag-hulladék elszállítását, a gödör átalakítását a berendezés számára, a villany- és a vízvezetékek beépítését, valamint a megtisztított víz elvezetését, a lyuk befedését, a kompresszor elhelyezését, a berendezés működésbe állítását. A tisztítóberendezés vásárlása és az elvégzett munka, valamint az ARSO engedélye összesen 4.300 euróba került. A támogatási igényt Lendva Községhez pedig akkor lehet beadni, ha a rendszer már működésben van. A kifizetés 30 napon belül megtörténik.
– Nekem ez a változat tűnt a legmegfelelőbbnek, nem kellett minden művelethez külön kivitelezőt keresnem. Meg a termék áfája is ez esetben alacsonyabb (9,5 százalék), mintha magánszemélyként (22 százalék) rendeltem volna meg. Azt ajánlom, hogy a kompresszort kint vagy kinti helyiségben helyezzék el, hiszen morajló hangja van. A berendezésben enzimek tisztítják a vizet, melyet időnként fel kell tölteni. A megtisztított vízről az én esetemben az Öko-Park Kft. készít monitoring vizsgálatot éves szinten. A berendezésből az árokba folyik a megtisztított víz, de csak akkor, ha megtelik a tartálya. Semmiféle szag nem terjed – mondta még Cuk Teréz.
Egy ilyen tisztítóberendezésre több háztartás is rácsatlakozhat, de a szomszédságában nem volt érdeklődés ez iránt. Véleménye szerint a megnövelt támogatási összeg már elfogadható. Igaz, hogy a kis tisztítóberendezések ára átlagban 2.500–3.000 euró között mozog, de a befektetés – főleg, ha többen telepítik és több az igényelt támogatás – megtérül. Igaz, hogy a kis tisztítóberendezéssel kísérőköltségek is jelentkeznek (ARSO, monitoring, időnkénti ürítés...), de ez még mindig nem akkora, mint az emésztőgödör rendszeres ürítése és a víz elszállítása és tisztítása a központi tisztítóberendezésen (éves szinten ez 400 euró körül mozog), illetve a hulladékvíz havi tisztítási illetéke.
Vannak azonban olyan vélemények is, hogy azok, akiknek kis tisztítóberendezéseket kell építtetniük, hátrányos helyzetben vannak azokhoz képest, akik rákapcsolhattak a csatornahálózatra. A Lendvától a Szentháromsági kanyarig tartó szakasz lakói ezért azt szeretnék elérni, hogy a csatornát a hegyen legalább addig építsék meg, ameddig kiépítették a gázvezetéket.
MCSi Design