kiscim1618
 

Megnyílt az új hematológiai rendelő

korhaz1717A Muraszombati Általános Kórház sürgősségi központjában múlt szerdán hivatalosan megnyitották a hematológiai rendelőjét, ahol az új, korszerű helyiségekben naponta negyven beteget látnak el.
Ugyan a vérképzőrendszeri betegeknek a kórház pincehelyiségében már régebben is nyújtottak kezelést, az új helyiségekben ezentúl több betegnek segíthetnek újszerű gyógyszerekkel.
Korošec Bojan kórházigazgató a nappali hematológiai kórházi rendelő megnyitóját apró, de fontos hozadéknak nevezte a kórház fejlődésében. A korszerű helyiségekben történő gyógykezelések színvonalasabb és megfelelőbb körülmények között zajlanak a jövőben – hangsúlyozta az igazgató. Petric Vlasta belgyógyászati főosztályvezető ezek után elmondta, a kórházban a hematológia fejlődése évtizedeken keresztül folyamatosan fejlődött, manapság viszont hatalmas előrehaladás történt a területen. Rotdajč Romana szakorvos és munkatársai a betegeknél az alapdiagnosztikát és a gyógykezeléseket a korszerű irányelvek szerint végzik a szakrendelőben és a nappali kórházban. Ehhez Černelč Peter, a ljubljanai klinikai központ hematológiai osztályának vezetője hozzáfűzte, az intézmények szorosan együttműködnek, hiszen fontos számukra, hogy a betegek hazai környezetben mindenütt azonos feltételek mellett kaphassák meg a minőségi gyógykezeléseket. Ezért az intézmények képzések keretében havonta találkoznak, hogy a betegek sem a diagnosztikában, sem a kezelésben ne szenvedjenek hiányt egyik régióban sem.
A 2016-os évben négyezer szakrendelői és több mint háromezer nappali kórházi ellátást végeztek el a kórházban, ennek keretében több mint ötszáz kemoterápiás kezelést alkalmaztak. Az új helyiségekben naponta ezentúl mintegy negyven hematológiai, reumatológiai és onkológiai pácienst tudnak fogadni. A járóbeteg-rendelő felszereléséhez a gyógyszeripari vállalatok 19 ezer eurós támogatással járultak hozzá.
Modic Kristina, a vérképzőrendszeri betegek szervezetének elnöke szerint az új, világosabb és barátságosabb helyiségekbe költözéssel javul a betegek kezelésének színvonala, hiszen a kedves személyzet és a gyógyszerek mellett a korszerű helységek is hozzájárulnak a betegek jobb közérzetéhez. A megnyitó keretében „A legjobb hír” elnevezésű kiállítás is megtekinthető volt, mely 18 egyedi, viszont azonos célt követő élettörténetet mutat be arról, hogyan lehet bátran, optimizmussal és időben feltárt diagnózis segítségével szembenézni a vérképzőszervi betegséggel. A megnyitót követően a témában két szakmai előadásra került sor.
MCSi Design