kiscim1618
 

Megegyeztek a hétvégi házak tulajdonosaival

peticio1917Az „Őrizzük meg a szőlőhegyeket és a borászatot a Lendva-hegyen” elnevezésű civilkezdeményezés elégedett követeléseik teljesítésével Lendva Község részéről: kötelezően kevesebb zsák a hulladéknak, alacsonyabb díj, a szőlőtermesztés felélesztésének segítése. A városban viszont a kukák elszállításának gyakorisága egyelőre változatlan marad.
Horvat Stanislav és Krampač Jože 1200 aláírással alátámasztott petíciót nyújtott át februárban Balažek Antonnak, Lendva Község polgármesterének a Lendva-hegyi kommunális rend módosítására. A követelések tartalmazták a hulladékszállítást, útjavítást, árkok rendezését és a szőlőtermesztés felélesztésének segítését. Megítélésük szerint a nem Lendva községi polgárok nem egyenjogú elbánást kaptak hivatali részről. A petíció átadását követően tárgyalásokra került sor, majd április végén Lendva Község Tanácsa úgy határozott, hogy a hétvégi házak és a borospincék tulajdonosai 2–2 zsákot (vegyes hulladék, csomagolás) kapnak azzal, hogy a dombos részen maradnak az öko-szigetek, a borospincék és a hétvégi házak telekhasználati díja azonos lesz a lakóházakéval, valamint elkészül a szőlészet revitalizációjának terve az Erdészeti és a Mezőgazdasági Intézet vezetésével. Az új intézkedések már nem tesznek különbséget a község területén vagy azon kívül élő polgárok között.
A községi tanács az áprilisi ülésen folytatta az előző összejövetelén nem lezárt ügy, a hulladékgyűjtés és -szállítás tárgyalását az Öko-Park Kft. kivitelezésében. A megjegyzések a vegyes hulladék szállításának gyakoriságára, az öko-szigetek helyzetére, valamint az üveghulladék gyűjtésére összpontosultak. Mint kiderült, az Öko-Park Kft. részéről egyelőre nincs (költségeken alapuló) hajlandóság a rendszer módosítására, miszerint a vegyes hulladék szállítására háromhetente kerülne sor, a négyheti viszont sok esetben túl ritkának tűnik. Gerencsér József igazgató szerint a kft. a költségeket nem tudná tartani, melyeket továbbra is a jelenlegi szállítási rend betartására alapoznak. A problémát nagyobb kukákkal, illetve zsákokkal lehetne megoldani, illetve a hosszúfalui hulladékgyűjtő központban is le lehet adni a plusz hulladékot. Viszont a tanács kitartott az mellett – s határozatba is foglalták –, hogy az Öko-Park kft. készítsen költségvetési szimulációt a vegyes hulladékok háromhetente, a papír hathetente történő elszállítására, valamint az üveghulladék gyűjtésére a keletkezés helyén. Volt olyan kezdeményezés is, hogy az öko-szigeteket az üveghulladék összegyűjtése érdekében meg lehetne hagyni.
MCSi Design