kiscim1618
 

Átadták az automata defibrillátort

gyerty defib1917A gyertyánosi faluotthonnál vasárnap ünnepélyes keretek közt került sor az automata defibrillátor átadására és használatának bemutatására, mely ezentúl napi 24 órában elérhető lesz a lakosság számára. A mintegy kétezer euró értékű készülék beszerzését a helybeliek és a támogatók adományaiból biztosították.
Gyertyánosban vasárnap a helyi közösség és a helyi turisztikai egyesület szervezésében „Az egészség napja” című rendezvényen adták át a faluotthonnál elhelyezett automata életmentő defibrillátort (AÉD).
Mivel a helybeliekben tudatosult a tény, hogy Szlovéniában naponta tíz embernél következik be hirtelen szívleállás, s az esetek fele végzetes is, a helybeliek és a környékbeli falvak életminőségének javítása érdekében a helyi közösség kezdeményezte az életmentő készülék beszerzését – emelte ki ünnepi felszólalásában Tibaut Antolin Helena, a HK elnöke. Majd hozzátette, a közel kétezer euró értékű készülék beszerzését a Szlovén Vöröskereszt lendvai területi egysége, a Triglav Biztosítótársaság és Lendva Község támogatta, valamint a faluban megrendezett művésztelep alkotásainak árverezésén gyűjtötték össze.
Az életmentő készülék átadása alkalmából szervezett ünnepi műsort követően – melyben fellépett Kaja Tibaut gitárral, Gönc Tamara szavalattal, valamint a helyi szlovén és a magyar népdalkör nótákkal – a faluotthon termében bemutatták a készülék működését és további két bemutató időpontot tűztek ki (május 14-ét és 28-át 18 órai kezdettel) annak érdekében, hogy a nyilvánossággal minél alaposabban megismertessék a készülék használatát.
Aznap kora délután a Kovač Ildikó vezette műhelymunkában egészséges harapnivalók készítése zajlott, valamint egy gyalogtúrára is sor került.
A gyertyánosi faluotthonnál elhelyezett automata defibrillátor a községben az első, mely nyilvános helyen a nap 24 órájában elérhető mindenki számára.
MCSi Design