kiscim1618
 

A hosszúfalui spárga

sparga2017A szokásos gazdag kínálat jellemezte az idei, már 5. hosszúfalui spárganapot, vidékünk most már fogalommá vált gasztronómiai rendezvényét. A látványkonyha mellett a spárgatermesztők friss spárgaportékájukat is kínálták, de nem hiányoztak az egyéb házilag termelt kertészeti termékek sem. Voltak mindezeken kívül kézműves termékek, illetve helyi borok, és nem maradt el a gazdag kísérő kultúrműsor sem. Hosszúfalu Szlovénia északkeleti részének legnagyobb spárgatermelő települése, és ezt a rangot meg szeretné őrizni a jövőben is.
 
 
Spárga: élelmiszer, gyógyszer, afrodiziákum
 
Idén már ötödik alkalommal fogott neki a Hosszúfalui Helyi Közösség a spárganap megszervezésének. A már hagyományossá vált látványkonyha, a helyi bortermelők kínálata, az ételkóstolók, a kézművesek, nem utolsó sorban a gazdag kultúrműsor idén is rengeteg embert vonzott.
A spárgáról és a spárgából készített ételek kínálatáról a lendvai Terme mellett a helyi spárgatermesztő családok gondoskodtak. A látványkonyhában hagyományosan volt spárgás rizottó, spárgalángos, spárgás pizza, szalonnába göngyölt spárga, fogasfilé spárgával, valamint különböző egyéb spárgaételek, míg a spárgamenüben előételként aszalt szilvás spárga-terrine sárgarépatésztában tavaszi salátával és paradicsomos concasséval, levesként spárgakrémleves pirított garnélarákkal, főételként gombaraguban marinírozott borjúhát és spárgacsokor szalonnával, desszertként pedig édes spárgamignon karamellkéregben szerepelt. A rendezvény elsődleges célja, ahogy eddig is, az egészséges, de még mindig „titokzatos”, kevésbé ismert kultúrnövény népszerűsítése, igencsak sokszínű gasztronómiai lehetőségeinek bemutatása volt. A kulináris fesztivál, amely a szélesebb vidéken is hiánypótlónak számít, ötödször is megállta a helyét.
Az alapelképzelés szerint a spárganap célja a spárgaételek minél szélesebb választékának felkínálása, bemutatása. Éppen ezért a rendezvény egyrészt a széleskörű nyilvánosságot célozza meg, másrészt azok számára szerveződött, akik részt szeretnének venni egy egyedülálló gasztronómiai élményben, illetve azok számára is, akik fel szeretnék fedezni a spárga hasznosságát. Mindezt a hosszúfalui spárgafesztivál látogatói, vendégei megkapták idén is.
Még a délelőtti órákban elkezdődött rendezvényre a lezúduló eső ellenére folyamatosan érkeztek a vendégek a határ menti régióból, Szlovéniából, Magyarországról és Horvátországból is, s a látványkonyha újból megmutatta, hogy a spárga előételként, főételként, desszertként is fogyasztható, ahogy azt is, hogy nincs még egy olyan zöldség, melyet ilyen sok formában el lehet készíteni. Az élő konyha mellett a hosszúfalui spárgatermesztők természetesen friss spárgaportékájukat is kínálták, de a rendezvényen egyéb házilag termelt kertészeti termékek is jelen voltak, nem hiányoztak a kézműves termékek, illetve a helyi borok sem. A rendezvényt a Lendvai KÁI néptáncegyüttese, a Nefelejcs néptáncegyüttes, az Új Muravidék citeraegyüttes, a gyertyánosi Mantraši együttes, a horvátországi žiškoveci kultúregyesület néptáncosai és tamburazenekara tarkította, a jó hangulatról és a talpalávalóról a Márvány Duó és Sanjin Sakač, valamint a Kontrabant együttes gondoskodott.
Ahogy az eddigi spárganapról szóló beszámolókban szerepelt, úgy az ideiről is megírhatjuk, hogy az idei spárganap is rengeteg látogatót vonzott. Hosszúfalu a spárganap megszervezésével ismét közhírré tétette, hogy Szlovénia északkeleti részének legnagyobb spárgatermelő települése.
MCSi Design