kiscim1618
 

Arad és Lendva együttműködési megállapodása

arad2017Kedden délután került sor az Arad és Lendva közötti együttműködési megállapodás aláírására, melyet Falca Gheorge, Arad és Balažek Anton, Lendva Község polgármestere a Városházán Lendván látott el kézjegyével. Az együttműködés a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.
Arad és Lendva együttműködési megállapodása tulajdonképpen egy 10 éves kapcsolattartás hozadéka, melyet elsősorban a magyar nemzetiség ápolt. Aradról Lendvára Falca Gheorge polgármester és Bognár Levente alpolgármester érkezett, ahol Balažek Anton polgármester, illetve Horváth Ferenc és Gjerkeš Stanislav alpolgármesterek fogadták őket. Az együttműködési megállapodást a két polgármester írta alá, az eseményen jelen voltak a Lendva Község által alapított és társalapított intézetek vezetői is. A már 10 éve tartó kapcsolatot az aláírt egyezmény megerősítette, szorosabbra fűzésére és bővítésére ad lehetőséget.
– Ez Romániával az első ilyen jellegű kapcsolatunk. Aradban olyan partnerre találtunk, mely nagy tapasztalatokkal bír az EU-s pályázatoknál, melyeknél a több nemzet, több állam együttműködése előnyt jelent. Gazdagok a tapasztalataik a megújuló energiaforrások területén is, ezért ellátogatnak a Petrol Geoterm vállalatba is. De továbbfejlesztjük a kulturális kapcsolatokat is, és partnerre találtunk Aradban a 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa projektben is – nyilatkozta Balažek polgármester. A megállapodás kitér az idegenforgalmi kapcsolatok kialakítására is.
– Fontos számunkra a kultúra fejlesztése, a kapcsolatok a körülöttünk lévő nemzetekkel, mindez a kultúrába való befektetést jelenti. Aradnak szükséges lenne a nevelésbe, a tanításba, a kultúrába többet befektetnie – mondta Falca Gheorge és Bognár Levente.
Horváth Ferenc, Lendva Község alpolgármestere az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán elégedettségét és örömét fejezte ki, hiszen a magyar–magyar kapcsolatból román–szlovén kapcsolat is lett már, ami a gazdasági együttműködésre is kiterjed.
MCSi Design