kiscim1618
 

A vezető agrártermékek és a turizmus

flag2017Az Interreg Szlovénia–Ausztria EU-s regionális fejlesztési pályázaton támogatást nyert mezőgazdasági és idegenforgalmi projekt keretében Morácon szimpóziumot szervezett a muraszombati Kulturális, Idegenforgalmi és Sportintézet, mely egyike a határon átívelő projekt hat partnerének. A vezető termények között az olajtök és az alma szerepel.
A szimpóziumon a vezető regionális agrártermékekről szóltak mint az autentikus idegenforgalmi kínálat fejlesztési lehetőségéről „Két régió – egy közös cél” elnevezés alatt. A Flagship products projekttel Szlovénia és Ausztria keleti térsége (a Muravidék, a Drávavidék és az osztrák Stájerföld) a vezető termékeket kívánja népszerűsíteni, ilyen mindenképpen az olajtök és az alma. Kapun Stanko a mezőgazdasági intézetből is ebben a témában adott előadást: igaz, hogy az olajtök a messze vidékeken ismert kitűnő muravidéki tökmagolaj nyersanyaga, de a terményt más termékek előállítására is fel lehet használni, s ugyanígy az almát is. Mellettük kiemelkedő szerep jut még a tejnek és a tejtermékeknek, a méhészetnek és a méznek, a gabonának és a pékáruknak, valamint a termálvíznek és az ásványvíznek.
Mint az előadók is kiemelték, fontos, hogy a turizmus és a termelők felismerjék a lehetőségeket, és a termékek bevonásával színesítsék étel- és élménykínálatukat. Meg kell próbálni egyedi, eredeti, hazai termékeken alapuló kínálattal megfogni a vendégeket, és visszatérőkké tenni őket. Ehhez azonban megfelelő minőség és promóció szükséges – az utóbbihoz eme együttműködési projekt is hozzá kíván segíteni. Eddig kilenc regionális vezető terményt jelöltek meg: laškói bab, bodza, torma, víz, alma, olajtökök, kenyér, tej és méz.
A szimpózium egyik érdekessége Kuhar Aleš agrárközgazdász előadása volt, aki a tudatos, a hazai termékeket kereső szlovén fogyasztókról és a szlovén élelmiszeriparról szólt. Magdič Igor, a Terme 3000 igazgatója pedig elmondta, hogy szállodáikban mintegy 40 százalékban hazai termékeket – zöldség, gyümölcs – kínálnak, illetve vásárolnak a helyi termelőktől. A céljuk ezt az arányt növelni, főleg az idényjellegű termények felvásárlásával. Előnyös lenne, ha a sok kistermelő egyesülne, valamilyen formába tömörülne. A biodinamikus elvek szerinti természetbarát almatermesztésről pedig Ipša Darko szólt.
MCSi Design