kiscim1618
 

Miért beteg a szív?

korhaz20172A muraszombati kórházban múlt szerdán kezdetét vette a szívelégtelenségről szóló kutatás, melyben a betegség gyakoriságának megjelenését kutatják közel háromezer 55 év feletti muraszombati lakos körében. A projektet dr. Lainščak Mitja szívszakorvos és a kutatás vezetője, valamint dr. Farkaš-Lainščak Jerneja, a projekt koordinátora mutatta be.
Amint a bevezetőben elhangzott, a Muravidéken a szív- és érrendszeri betegségekben történő elhalálozási arány 35 százalékkal magasabb az országos átlagnál, ami komoly gondot jelent a régióban. A betegség egészséges embereknél is jelen lehet, megjelenésekor viszont súlyos következményekkel járhat: gyakori a kórházi ellátás, magas az elhalálozási arány és a gyógykezelés költségei is magasak. A betegség átlagban a lakosság 1–2 százalékánál jelentkezik és az öregedéssel a kockázat jelentősen növekedik.
korhaz20171A projektben, melyet két részre osztottak fel, először a Nemzeti Közegészségügyi Intézet és más országos intézmények adatbázisaiból gyűjtik ki a kórházi betegellátáskor szívelégtelenséggel diagnosztizált betegeket. A kutatás másik részében pedig, mely múlt héten vette kezdetét Muraszombatban, 2.861 ötvenöt év feletti lakost szólítanak fel írásban a projektben való közreműködésre, s a muraszombati egészségházban vagy a kórházban laboratóriumi vérvizsgálatra hívják őket. Lainščak Mitja a projektbemutatón hangsúlyozta, hogy a kutatásban az egészséges emberek körében keresik a tényleges szívbetegeket, és amennyiben a részvétel százszázalékos lesz, a megvizsgált vérminták alapján mintegy 800 személynél (30 százalék) várható a további szűrővizsgálat szükségessége, a pozitív eseteknél pedig a szívelégtelenség gyanúja miatt alapos felülvizsgálatot végeznek el. A kutatás eredményességéhez viszont a lakosság közreműködésére van szükség, tette még hozzá a szakorvos.
A sokrétű kutatással és az adatok feldolgozásával országos helyzetkép bontakozik ki a szívelégtelenség epidemiológiáról, ami lehetővé teszi a megfelelő szakmai intézkedések előirányzását a háziorvosoknál.
A projektet az országos kutatási tevékenységet folytató közügynökség anyagi támogatásával valósítják meg.
MCSi Design