kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Lendvai tanulók a Szent László Tanulmányi Verseny nagyváradi döntőjében

nagyvarad1A nagyváradi Szent László-Napok keretében rendezték meg június 23-án a Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi Verseny döntőjét. A lovagkirály városában szervezett döntőn Muravidéket az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola négyfős csapata – Császár Péter, Tot Viktorija, Lebar Lara, Žižek Sabo Katja – képviselte. A verseny igen szoros volt, csekély pontkülönbség döntött a versenyző csapatok között. A lendvai tanulók az összesen elérhető 170 pontból 135,10 pontot gyűjtöttek, amivel az ötödik helyen végeztek, mindössze 7,90 ponttal lemaradva az első helyezettektől.
A június 24-i eredményhirdetésen jelen volt és felszólalt Dr. Lomnici Zoltán, a Szent László-év tanácsadó testületének tagja, Tőkés László püspök úr és EP-képviselő, Zatykó Gyula, a Szent László-Napok főrendezője és az EMNP országos alelnöke, valamint Dr. Czibolya Gábor, a Szent László-év tanácsadó testületének tagja és a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársa. A felszólalók mindannyian kiemelték a lovagkirály jelentőségét, hivatkoztak erényeire és eredményeire, valamint kifejtették, nagy szerepe volt abban, hogy a nemzet megmaradt.
 
 
A versenyt olyan eseménynek nevezték, amely újra egyesíti a Kárpát-medence magyarságát. Ezzel be is teljesült a Szent László-év egyik célja: az, hogy az emlékév megszólítsa a fiatalokat, összekovácsolja őket, erősítse bennük az összetartozást. Bármilyen vallásúak is legyünk, mindannyian egy tőről származunk, ugyanis Szent László kései utódai, alattvalói vagyunk a szó legnemesebb értelmében – mondta köszöntőjében Tőkés László. A versenyzőket pedig arra biztatta, hogy a lovagkirályhoz hasonlóan vitézül harcoljanak iskolájukért, anyanyelvükért, magyarságukért.
A versenyről bővebben lapunk következő számában olvashatnak.
MCSi Design