kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Szakmai találkozó a parlagfű nemzetközi napján Parlagfű – hol tartunk ma?

parlagfu 1A parlagfű világnapja alkalmából pénteken nemzetközi szakmai találkozót szerveztek „Parlagfű - hol tartunk ma?” címmel a lendvai városházán, melyen a meghívott hazai és határmenti szakemberek a jelen helyzetet mutatták be több szemszögből. Előadásokat tartottak az ambrózia elleni védekezésről, a pollenallergiáról és a parlagfűirtás sikeres kampánytevékenységéről.
Országunkban a parlagfű 1950-ben kezdett elterjedni, azóta erősen felszaporodott, irtása a gyors terjedés miatt rendkívül nehéz. Emellett a növénynek nagymértékű a pollentermelése, és ősszel szénanáthát, valamint súlyos egészségügyi bántalmakat okoz. Régebben az ambrózia az utak és vasutak mentén terjedt, de napjainkban a települések határaiban és az építkezési területeken is egyre jobban szaporodik, intenzív terjedése pedig a termőföldeken is mindjobban károkat okoz. A találkozó célja a parlagfű problémájának a bemutatása volt, s a növény elleni védekezési és irtási módszereknek és eszközöknek ismertetése annak érdekében, hogy a lakosságot minél hatékonyabban lehessen tájékoztatni a növény létezéséről és káros hatásairól. A találkozón szlovén előadók mellett magyar és horvát előadók is megosztották tapasztalataikat és meglátásaikat a parlagfű elleni védekezésben.
Az előadások alatt elhangzott: a parlagfű pollenje váltja ki a legintenzívebb allergiás tüneteket, ezért is fontos, hogy a növény irtása időben megtörténjen még a virágzás előtt. Ebben viszont az egész közösségnek közre kell működni. Fontos a megfelelő tájékoztatással és tudatosítással felhívni a figyelmet a rendszeres és megfelelő irtásra azért is, mert a parlagfű olyan erős pollenallergiát okoz, melynek megjelenésekor a gyógyszerek nem használnak megfelelőképpen. Folyamatosan követni kell a levegő pollenkoncentrációját, hogy az allergia kezelése időben megkezdődjön. Ehhez a Lendván felállított pollenkoncentráció szintet mérő készülék nagy segítségül szolgál.
Atalálkozó végén dr. Branislava Belović, a Muravidéki Rákellenes Egyesület elnöke bemutatta a muravidéki lakosság körében elvégzett felmérés eredményét (254 személy) a parlagfű ismeretéről és veszélyes hatásainak tájékozottságáról, melyet dr. Petrás Teodorával, az Országos Népegészségügyi Intézet munkatársával végezték el. Az eredményekből kiderül, hogy a lakosság körében a parlagfű felismerése nehézségeket okoz, a polgárok nem eléggé tájékozottak veszélyeiről és káros hatásairól, ezért mihamarabb szükség van a tudatos intézkedésekre. Főleg, ha a régiónk a jövőben is az idegenforgalom fejlődésére koncentrál. Ebben az esetben fontos lesz, hogy az allergiát okozó növények, főleg a parlagfű terjedését megállítsuk.
A tanácskozás az egészség, környezet és élelmiszerbizottság országos laboratóriuma, az Országos Népegészségügyi Intézet, a SAZU – Tudományos Kutató Központ és Lendva Község szervezésében valósult meg.
MCSi Design