kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Jubileumi Völgyifalunap

volgyi2717Völgyifaluban már tíz éve megszervezik a falu egykori legelőjén, a „Zasuerdü” tölgyfáinak árnyékában a tágabb térségben is népszerű falunapot szentmisével, sütéssel-főzéssel, játékokkal, fellépőkkel. Az idei jubileum alkalmából a hagyományos helyi ételkínálat mellett szinte minden korosztály számára színes programmal készültek a szervezők, s az esemény késő estig tartott.
 
 
A falunap „stabil állandója” lett a közösségnek
 
Egy évtizede annak, hogy a „Zasuerdü” tölgyfáinak árnyékában megszervezték az első Völgyifalunapot, amely azóta programban és kínálatban folyamatosan gazdagodott, de a rendezvény vezérfonala továbbra is változatlan maradt: a helyi gasztronómiai kínálat bemutatása, a társalgás és a szórakozás minden korosztály számára.
A július elsején megrendezett jubileumi falunapon ismételten változatos és színes program várta a látogatókat a völgyifalui legelőn, s az egész napos rendezvényen mindenki megtalálhatta a számára megfelelő programot. A szokásokhoz híven délelőtt több mint húsz főzőcsapat ragadott főzőkanalat, hogy hagyományosan elkészítse a bográcsot, a körömpörköltet, a vadpörköltet, a pacalt, valamint első ízben a bürkésrépát, a savanyúkáposztát és a disznófarokpörköltet. Emellett sült a nyárson a bárány és a bográcsokban rotyogtak egyéb ínycsiklandó ételek is, melyekből bőven lehetett kóstolgatni. A falusi háziasszonyok ismételten különböző finomságokkal lepték meg a látogatókat és a lángossütés is zajlott.
A hívők délelőtt szentmisén vehettek részt, melyet Bernád József püspöki tanácsos celebrált.
Kora délután indult a kulturális program, melynek bevezetőjében elhangzott, hogy az évek alatt a falunap a falu közössége számára egy biztos pont, „állandója” lett, melyre büszkék a helyiek. Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke köszöntőjében szintén a falunap közösségépítő jellegét hangsúlyozta, amelyen összegyűlnek a szomszédok, ismerősök, barátok, rokonok, hogy eltöltsenek együtt egy kis időt. A rendezvény ünnepi részében a Felvidékről érkezett pozsonyeperjesi vendégek Kisduna vegyeskórusa lépett színpadra, illetve az Egy&Más Vándorszínház egy összeállítással lepte meg a közönséget. A kulturális rendezvény kapcsán Lázár Lenke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, idén „Legyen a vendégünk!” jelmondattal hívták meg az évek óta visszatérő fellépő vendégeket a falunapra. A kulturális programot követően a Harangláb népzenei együttes húzta a talpalávalót a Balaskó Enikő által vezetett táncházban, a közös tánchoz először óvatosan csak néhányan, majd egyre többen, fiatalok és idősebbek egyaránt csatlakoztak.
A nap folyamán a legkisebbek tartalmas programokba kapcsolódhattak be, kipróbálhatták a régi hagyományos játékszereket, lehetett gólyalábazni, célba dobni, emellett volt gyermekfoglalkozás és a légvár is népszerű volt. Nagy érdeklődést keltett az ifjúsági fejtörő vetélkedő, melyben az aranycsikóról szóló helyi mondát kellett helyes sorrendben összeállítani.
A falunap kilenc éven keresztül megörökített emlékeit pedig a kiállított képanyag segítségével eleveníthették fel az érdeklődők. Az esti órákban a zenés szórakozásról a Márvány Duó gondoskodott.
A rendezvényt a Petőfi Sándor Kultúregyesület a helyi szervezetek segítségével bonyolította le.
MCSi Design