kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Továbbra is bűzlik a biogázerőmű

biogaz27171Az elmúlt egy hónapban szinte hetente zajlottak tárgyalások a lendvai Városházán, volt már helyszíni látogatás az Ecos biogázerőművénél, de a helyzet alig változott: a környéken még mindig érezni a bűzt. A fejleményekkel elégedetlen a községi vezetőség, a községi környezetvédelmi felügyelőség, a petesházi civilkezdeményezés és az idegenforgalmi egyesület, valamint a Lendvai Helyi Közösség is. Az újabb helyzetjavítási határidő július 15-e, de kérdés, történik-e érdemi változás.
Június végén újabb tárgyalás volt a Városházán, melyen kiemelték, hogy az erőműnél elvégzett tisztítás és fertőtlenítés ütemével, az eddig elvégzett munkálatok eredményével a községi vezetőség és a nyilvánosság sem elégedett. A létesítményt június végén ismét szemügyre vette az országos környezetvédelmi felügyelőség, és újabb 15 napos határidőt szabott ki arra, hogy a biogázerőműnél a szerves és az élelmiszeripari hulladékot zárt rendszerben kezdjék el feldolgozni, ahogy ezt a környezetvédelmi engedélyük is megszabja. A megbeszélés résztvevői túl hosszúnak találták a 15 napos határidőt.
biogaz27172Balažek Anton, Lendva Község polgármestere kifejtette: – Már három hete folynak a tárgyalások, és azzal, amit a működtető és a tulajdonos eddig elvégzett, nem lehetünk elégedettek. Vagy nem megfelelő a technológia, vagy nem hozzáértők az emberek, vagy mindez együtt, de ez minket nem érdekel – mondta. Így a helyzetre tekintettel a biogázerőmű ideiglenes bezárását javasolja mindaddig, amíg nem lesznek biztosítva az üzemelés normális feltételei. Az álláspontról tájékoztatják az országos felügyelőséget is, a problémát a községi tanács is tárgyalni fogja. Zver Dušan, a Lendvai HK elnöke az ügyben támogatja a községet, s az eredmények ismételt elmaradása esetén a biogázerőműnek a civilkezdeményezés által javasolt örökre való bezárását támogatja.
A létesítmény színhelyén tisztítás és fertőtlenítés folyik, mely eddig nem hozott lényeges eredményt. A fejleményekkel elégedetlen Gömbös Géza, a Petesházi Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesület elnöke is. Ha a bűz nem szűnik meg, az erőművet, ha kell, ők maguk fizikailag bezárják – mondta lapunknak keserűen.
Az Ecos tulajdonosa, Pavlinjek Jože a találkozón elmondta, hogy a hulladék fermentációja 80 napig tart, ami alatt az erőműnek működnie kell. Amit megtehetnek, az a létesítmény teljes zártságának biztosítása fóliával. Az erőmű körüli terület tisztítása már majdnem befejeződött, hulladékot sem raktároznak, csak a napi feldolgozáshoz érkezik az anyag. – Az ügyet a megszabott határidő előtt rendezzük – ígérte Pavlinjek Jože.
Az országgyűlés infrastrukturális, területi és környezetrendezési bizottsága kedden délután rendkívüli sürgős ülést tartott a független képviselők frakciójának kezdeményezésére a lendvai biogázerőmű ügyéről és a bűz egészségügyi veszélyeiről. Lapzártakor az ülés még tartott.
A muraszombati rendőrség a büntetőtörvénykönyv 332. szakasza értelmében adatokat gyűjt az akár büntetőjogi következményeket is maga után vonó tevékenységről, s ha kell, büntetőfeljelentést tesz az országos ügyészségnél.
MCSi Design