kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Elég a förtelmes bűzből!

ecos2817 joHiába a sok felszólítás, a többszöri felügyelőségi ellenőrzés a lendvai biogázerőműben, hiába a község, a civilkezdeményezés, a helyi környezetvédelmi egyesület, a Lendvai HK tiltakozása, a biogázerőműből továbbra is árad a bűz, elborítva a várost és környékét, elriasztva a turistákat a városból. A bűzt már Muraszerdahelyen is érzik. Az emberek számára elfogadhatatlan, hogy az illetékes szervek nem tudnak hatékonyabban fellépni. A probléma most már a környezetvédelmi minisztériumhoz került, és lapunk megjelenésének napján Lendva Község Tanácsának ülésén kerül terítékre az erőmű bezárásának javaslata.
 
  
A szabályszegések miatt?
 
A környezetvédelmi engedély és a törvényi előírások több ponton történő megszegését állapította meg az illetékes országos felügyelőség, de a lendvai Ecos biogázerőműnél a bűz terjedésének megakadályozására mégsem következtek be eddig konkrétumok. A bűz főleg kora reggel és este jelentkezik, s az emberek ezt egyre nehezebben viselik, különösen a hőségben. A községi tanács csütörtökön a biogázerőmű bezárásáról tárgyal.
Lendván és környékén a még mindig terjedő bűz miatt az erőmű teljes leállítását követelik. A helyzetet súlyosbítja a hőség is, szellőztetni nem lehet. A szagok miatt már nem egy turista hagyta el Lendvát, a Lendvai Terme kempingjét. S mintha az állami felügyelőség tehetetlen lenne a helyzetben. Aggasztó az is, hogy a környékbeli lakosok és a nyilvánosság máig nem tudja, milyen hulladék van és volt az erőmű udvarán, milyen – egészségre esetleg káros – anyagok kerültek a Kopicába, a termőföldekre, a levegőbe, a vízbe. Az úgy súlya és a konkrét lépések elmaradása miatt Laj Ferenc muravidéki független képviselő javaslatára rendkívüli sürgős ülést tartott az országgyűlés infrastrukturális, területi és környezetrendezési bizottsága. Laj Ferenc szerint a csak egy napirendi pontot tartalmazó bizottsági ülés tartalmas, de heves volt, s a lényeg terítékre került. Az ülésen jelen volt Irena Majcen környezetvédelmi miniszter és a környezetvédelmi és területrendezési felügyelőség képviselete.
ecos laj2817Az ülésen a független képviselők frakciója által javasolt határozatok ugyan nem kerültek elfogadásra, de Laj Ferenc véleménye szerint előrelépés mégis történt, éspedig abban az értelemben, hogy a miniszter nyilatkozatából felelősségvállalás olvasható ki.
– A biogázerőmű működtetője súlyosan megsértette a környezetvédelmi engedélyben leírtakat és a határokon át szállítható hulladékok rendeletét, ezt állapította meg a felügyelőség – áll Irena Majcen miniszter nyilatkozatában. – A felügyelőség a vizsgálat során nagyobb mennyiségű, nem legális módon érkezett horvátországi eredetű hulladékra bukkant. Megtiltották azt is, hogy az erőmű továbbra is átvegye a kommunális tisztítóberendezések iszapját. A súlyos szabálysértések és a kiadott felügyelőségi határozatok be nem tartása miatt az ügyben minden illetékes azonnali lépését várjuk a biogázerőmű működésének bezárása irányába. Követeljük az illetékesek eljárásának felülvizsgálatát is – áll a nyilatkozatban.
ecos28171– Ezzel a miniszter az ügy felett átvette a teljes felelősséget, amit majd számon is tudunk kérni – mondta lapunknak Laj Ferenc. – Azt is, miért nem került sor a kiadott felügyelőségi intézkedések megvalósítására. Csak májusban kilenc rendkívüli ellenőrzés történt, több súlyos szabálysértést állapítottak meg – folytatta a képviselő. Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy a feldolgozott anyagok összetétele milyen (növényi, állati, vegyi és gyógyszeripari eredetű hulladékok, tisztítóberendezések iszapja). A bűzre, melyet érezni a szomszédos Muraszerdahelyen is, reagált az ottani község és Srpak Dražen polgármester, s a biogázerőmű azonnali leállítását követelik. A probléma tehát már nemzetközi méreteket öltött.
ecos28172A bűz áradásával kapcsolatosan a felügyelőség már 2012-ben vizsgálatot végzett az Ecos biogázerőműnél, és már akkor is állapított meg szabálytalanságokat. Már akkor elrendelte a manipulatív területek rendszeres tisztítását, megfelelő gépek használatát, a belépő anyagok letakarását és a fogadómedence lefedését. De úgy tűnik, az akkori problémák elhárítására sem került sor, s mára a bűz kibírhatatlanná vált.
A dolgot tetézi az a feltételezés is, hogy valamiféle „nem tiszta” üzletelésről van szó. A felügyelőség több felszólítást is intézett a céghez, bírságokat szabott ki. Tudható az is, hogy a kétes módon a gázerőműhöz kerülő horvát hulladék csomagolásának visszajuttatásához horvát engedély szükségeltetik (a horvát Kemis Termoclean-től 786 nagy zsák fehér port vettek át és 17,7 tonna lejárt szavatosságú élelmet, amelyek jó részét a tiltás ellenére feldolgozták). A bűz oka – állítólag – a feldolgozási folyamatban keresendő, ami nyitott létesítményekben történik.
Az emberek jobb tájékoztatást, konkrét lépéseket szeretnének és most már leginkább a biogázerőmű bezárását várják el. Laj képviselő úgy nyilatkozott, hogy az ügynek mindenképpen a végére kíván járni.
A biogázerőműből terjedő bűzről és a létesítmény bezárásának javaslatáról tárgyal a Lendva Községi Tanács mai, csütörtöki ülésén.
 
A csődeljárás sem egyszerű...
A lendvai biogázerőművet az Ecos cég működtette egészen addig, amíg áprilisban csődbe nem jutott (a működtető most az Ecos center leányvállalat), a határozat erről viszont még most sem jogerős. Több fellebbezés is érkezett ellene, amiről a Felsőbb Bíróság még nem döntött. Ennek következtében Nanut Matjaž csődbiztosnak korlátozottak a felhatalmazásai. A bűzt árasztó lendvai biogázerőmű az Ecos centerhez került bérbe, melyet a csődbiztos felszólított, hogy ha nem szűnnek meg a szabálysértések, felmondja a bérleti szerződést. Nanut még beszámolt arról is, hogy az energetikai felügyelőség szabálytalanságokat állapított meg az elektromos rendszerben és a villámhárítóknál is. A mezőgazdasági felügyelő pedig már korábban megtiltotta az állati eredetű melléktermékek feldolgozását. Az erőműben előállított energiát a Borzen társaság veszi át.
Környezetvédelmi engedéllyel egyébként az Ecos rendelkezik, az erőművet viszont az Ecos center Kft. működteti. A biogázerőmű számára azonban nem adtak ki IPPC engedélyt.
MCSi Design