kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Pénzt kaptak, hogy átvették a hulladékot

biogaz protest2Tény, hogy az országgyűlés infrastrukturális, területi és környezetrendezési bizottságának július 4-i rendkívüli ülése felgyorsította a Lendván terjedő bűz megakadályozásának ügyét. Laj Ferenc független képviselő szerint országos szinten is elmozdult a helyzet a Pavlinjek család tulajdonában lévő Ecos biogázerőműből terjedő bűz megállításában. A cég pénzt kapott az átvett horvát (kétes?) hulladékért.
A Lendván terjedő bűz ügyében júniusban az országgyűlésben Cerar miniszterelnökhöz szóbeli kérdést intéztem, megkérdezve, rendelkezik-e a kormány megoldással a felvetett témában. Válasza szerint aktívan foglalkoznak a problémával. Elhangzott az is, hogy a felügyelőség több komolyabb jogszabálysértést állapított meg. Elismerte, hogy bajok vannak Lendván. Ahhoz, hogy a témát a parlament tárgyalja, szavazás szükséges, a javaslat azonban nem kapott támogatást – mondta Lendva Község legutóbbi ülése előtt Laj Ferenc, független képviselő, aki mellett Muravidékről még Horvat Jožef támogatta a kezdeményezést, Göncz László nemzetiségi képviselő pedig nem szavazott.
biogaz 2„Az infrastrukturális és környezetvédelmi bizottság - Majcen Irena illetékes miniszter jelenlétében - javasolt határozatainkat nem fogadta el, mert az ügy már náluk folyamatban van, ezekért pedig felelősséggel tartoznak. A legfontosabb az, hogy az illetékes szervektől hivatalos, konkrét információkat kaptunk, amelyek alapján elindítjuk az eljárások vizsgálatát. Kezdeményezésemre az egészségügyi felügyelőség is vizsgálatot végzett. Fontos az is, hogy Majcen miniszter beismerte, hogy a biogázerőműnél többfajta hulladékot találtak, melyek vegyi összetétele (még) ismeretlen. A legújabb és nagyon fontos információ alapján – ezt Majcen miniszterasszonytól írásban is megkaptam - a szlovén és a horvát környezetvédelmi minisztérium megegyezett, hogy Horvátország visszaveszi az Ecos udvarára illegális módon kerülő veszélyes hulladékot, melyet a zágrábi Termoclean cég szállított Lendvára. Előbb azonban meg kell egyezniük abban, ki fizeti vissza a hulladékátvételért kapott pénzt, illetve ki vállal érte garanciát. A horvát cég a szlovén minisztériumnak címezte a levelet, ezek szerint elvárják, hogy ők legyenek a garanciavállalók. Most már csak rajtuk múlik, hogy milyen hamar következik ez be. Azt is merem állítani, hogy sok illetékes szerv ez ügyben csődöt mondott, nem végezték időben és hatékonyan munkájukat. A mulasztások sem kizártak – mondta Laj Ferenc képviselő.
MCSi Design