kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Megújult külsővel várta híveit a templom

jakab2Dobronakon a hagyományőrzés és a jeles napok köré csoportosuló rendezvények és ünnepélyek egyre népszerűbbekké váltak. A plébánia és a magyar önkormányzat, valamint a helyi közösség idén is a Jakab-nap előtti hétvégére időzítette a tevékenységeket.
Így már pénteken megtekinthették a hívek és a héten zajló oratórium részvevői a Smej püspökről készült filmet, szombaton pedig a gencsapáti zarándokokkal nyílt alkalom találkozniuk a dobronaki híveknek a dr. Anton Stres, ljubljanai nyugalmazott érsek által celebrált szentmisén, illetve az utána következő ifjúsági kórus fellépésén. Az öttagú kórus énekével, zenéjével dicsőítette az Urat, megajándékozta hallgatóságát, egyben nemes célt is szolgált, hiszen az összegyűjtött önkéntes adományokat az ukrajnai (munkácsi egyházmegye) magyar ajkú keresztény hívő közösség támogatására fordította. A kórus tagjai – Toplak Anna, Neubauer Karmen, Somi Eva, Glavač Žanet, valamint Neubauer Janet – hiszik, hogy az éneklés a lelki gazdagság egyik leghatalmasabb erőforrása, és biztosak benne, hogy kórusuk is ezen értékeket képviseli. A három éve alakult kórus tagjai hetente egyszer gyakorolnak, a nagyobb eseményekre való felkészülések kapcsán akár többször is. A fiatalok tudatában él, hogy az önálló koncertek komoly, lelkiismeretes és kitartó munkát követelnek. A lányok elmondása szerint azért énekelnek, mert szeretnek együtt lenni. A zene mellett összeköti őket az alkotás iránti szeretet, a játékosság és a barátság. Ezúttal különböző magyar, szlovén és angol alkalmi énekeket adtak elő. A koncert sikerességéről a hallgatóság tapsvihara, valamint az elégedett arcok tanúskodtak.
Az összegyűlt adományok átadására a vasárnapi magyar nyelvű szentmisén került sor, melyet msgr. Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök mutatott be, kiemelve a szolidaritás fontosságát korunkban. Szent Jakabhoz kapcsolódóan „A gazda, ki tiszta búzát vetett földjébe”- evangéliumi példabeszéddel a Gonosz ügyködéseire hívta fel a figyelmet, de a nagy „Aratással”, Urunk eljövetelével a konkoly véglegesen tűzre kerül, s győz az Irgalmasság. Majnek püspök megköszönte az adományokat, s a meghívást, ahogy elmondta: nagy örömmel jött, időközben megfázását is sikerült leküzdenie. Varga Edit, a MMÖNK alelnöke pedig a magyar kormánynak mondott köszönetet a felújításhoz nyújtott támogatásért, így megújult külsővel várhatta a templom a híveket a plébániai búcsúnapon.
A vásári kínálat többnyire a helyi kézművesek termékeit prezentálta az elmaradhatatlan kürtös kaláccsal és más mézessüteményekkel-bábokkal. A vásári és ünnepi hangulathoz nagyban hozzájárult a szervezők népviseletbe, polgári ruhákba, ünnepi öltözékbe való beöltözése. Ez is évek óta üde színfoltnak számít Dobronakon, az évről évre gyarapodó vásári hangulat szerves része.
MCSi Design