kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

A fővárosig vágtatva

vagta3217A II. Muravidéki Vágtát új helyszínen, Hosszúfaluban rendezték meg, ahol a szervezőknek rövid időn belül kellett megteremteniük a biztonságos és színvonalas versenyzés feltételeit. Az elvégzett munkát mi sem dicséri jobban, mint hogy a múlt szombaton a rendkívüli hőség ellenére nagyszámú lovas állt rajthoz és rengeteg látogató érkezett, akik érdeklődve követték az izgalmas versenyeket. Idén nyolc magyarlakta település versenyzője és hat szlovén lovas küzdött meg azért, hogy a budapesti Nemzeti Vágta nemzetiségi és nemzetközi futamaiból a középdöntőbe vagy még magasabbra jusson szeptember 15-e és 17-e között. Tarka volt a rendezvény kísérőprogramja is: látványos lovasbemutatók, gyermekprogramok, szórakoztató események várták a közönséget a mára az egyik legnagyobb érdeklődést keltő helyi eseményen. Képünkön a nemzetiségi futam első három helyezettje.
 
 
 
II. Muravidéki vágta 2017 – Szent László-emlékfutam
 
Az előzetes bizonytalanságok ellenére – új helyszínen új pálya, rendkívüli hőség – sikeres volt a II. Muravidéki Vágta, melyen hat szlovén és nyolc magyarlakta falu lovasa küzdött meg a budapesti Nemzeti Vágtán való részvétel jogáért. A lovas rendezvény – kiegészülve a látványos lovas mutatványokkal, az érdekes gyermekprogramokkal és a műkedvelői csoportok bemutatkozásával – ismét elnyerte a mintegy kétezer néző tetszését. Budapesten a Muravidéket a győztes Horváth Józsefen kívül még négyen képviselik, míg Szlovénia színeiben Borko Božo indulhat a nemzetközi futamban.
Az ünnepélyes megnyitón Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelték az esemény fontosságát és létrejöttének jelentőségét, rávilágítva a nemzeti összetartozás lényegére.
 
 
A szervezők egész napos színes programmal várták a látogatókat, így a kicsik és a nagyok is találhattak maguknak valót. A legfiatalabbaknak gyermekfoglalkozásokat szerveztek, a kicsik különféle fából készült játékokkal múlathatták az időt, kipróbálhatták a pónilovaglást és a sétakocsikázást is. A gyermeksarokban idén ismét a Lavina Kultúrklub feladata volt a kézműves foglalkozások kivitelezése. Vezérfonaluk természetesen a vágta volt, így minden foglalkozás a huszárok és a lovak körül forgott.
Kicsik és nagyok egyaránt részt vehettek a népi játszóház tevékenységeiben is, ahol Vajda Margit a csapatával természetes anyagokból készített eszközökkel gondoskodott a szórakozásról. A legfiatalabb generáció a hagyományos játékok mellett Berden Mark vezetésével betekintést kapott a virtuális 3D-s világba is, ahol számítógépes játék segítségével kardozhattak, íjazhattak. Az érdeklődők megtekinthették a kézműves vásárt, megmérettethették magukat íjászatban, a felállított jurtákban megtekinthették a magyar hagyományőrző kiállítást, valamint megkóstolhatták a honfoglalás kori ételeket is. A délelőtt folyamán a csákberényi csikósok látványos produkciója szórakoztatta a közönséget: felállva nyargalva a ló hátán, lehasaltatással, az ostorok próbájával stb. elevenítették fel a csikósok hagyományait.
A Muravidéki Vágta keretében szervezték meg ezúttal is a „Maradunk!” című kulturális bemutatót, amelyen a Dobronaki Nótázók, a kapcai, a völgyifalui és a gyertyánosi népdalkör, a Prekmurje szlovén néptáncegyüttes, a muraszombati Baráti Kör és a Romano Jilo táncegyüttes, a csentei, a domonkosfai és a radamosi népdalkör, a Pomurje horvát ME néptánccsoportja, valamint Šetar Lucija szólista mutatkozott be.
Az ezt követő úgynevezett ifjúsági kupán mind az öt nemzetiségi önkormányzat indított csapatot. Az ifjaknak ügyességüket és pontosságukat, erejüket és gyorsaságukat kellett bizonyítaniuk többek közt patkódobásban, zsákban ugrálásban, kötélhúzásban. A kupa győztese Hodos csapata lett és vehette át a vándorserleget, Sobočan Niki alkotását. Ezt követően a szép számú közönség előtt a nagyszínpad mögötti terepen lovasbemutatóra került sor. Hamza Viktória, a 22 éves komárom-szőnyi lány a lovak szabad idomításával foglalkozik, melynek az a lényege, hogy a lovak minden felszerelés és kényszerítő eszköz nélkül látványos és egyben különleges feladatokat hajtanak végre. A lendvai produkció különlegessége volt a pónilovon kívül a kutya bevonása is. A csákberényi csikósok pattogós, vágtás, a csikóstól nagy erőt és bátorságot követelő műsorral mutatkoztak be.
 
 
A II. Muravidéki Vágta elődöntőjében a nemzetiségi és a szlovén futamon összesen 14 versenyző indult. A muravidéki magyarságot nyolc település képviselte: Lendva színeiben Göntér Aleksander, Domonkosfáéban Szabó Róbert, Kámaházát Bači Damjan, Hosszúfalut Bíró József képviselte, Hodost Somi Erik, Petesházát Horváth József, Dobronakot Göntér Márió, Szentlászlót pedig Kolon Tamás. A szlovén elődöntőben Kolarič Teodor, Zidarič Ivan, Zemljič Denis, Gjerek Martin, Borko Božo és Grebenjak Matej vágtatott a döntő futamért. A hosszúfalui helyszínen a közönség türelmetlenül várta a döntő futam rajtját, amire a hőség miatt kora este került sor. Először a szlovén lovasok álltak a döntő rajtjához, köztük Borko Božo, Grebenjak Matej, Kolarič Teodor, Zidarič Ivan, Gjerek Matej és Zemljič Denis, az előfutam abszolút győztese, akinek Ghayth nevű lova viszont úgy megriadt, hogy a felvezető sem tudta a rajthoz vezetni, így nagy késéssel indult és a lemaradást nem is tudta behozni. A döntő futam győztese a 60 éves, tavaly is induló Borko Božo lett Anaria nevű lovával. Szlovénia színeit tehát ő fogja képviselni a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában szeptember 15-e és 17-e között.
vagta borko3217– A lovam a mi istállónkban jött világra, fiatal állat, de nagyon jó kezelhető és gyors. Számomra nagy megtiszteltetés egy ilyen jellegű és rangú lovas eseményen részt venni, mint a budapesti. Remélem, addig minden rendben lesz, rövidesen meg is kezdjük a felkészülést – mondta a Središče ob Dravi településről érkezett versenyző.
A muravidéki magyar nemzetiség színeiben a döntő futam rajtjához vezetett lovasok közül a leggyorsabban Horváth József (Petesháza) Zsonglőr nevű lovával vágtázott, őt követte a tavaly Budapesten résztvevő Bíró József (Hosszúfalu) Fox nevű lovával és Somi Erik (Hodos) Rita nevű lovával. Negyediknek Göntér Aleksander (Lendva) ért a célba Dreams nyergében. A Muravidékről az első három lovas vesz részt a Nemzeti Vágtán Budapesten, de indulási jogot Lendva, a szervező város nevében Göntér Aleksander is kapott.
– Nagyon örülök az eredménynek, a továbbjutásnak – mondta Horváth József, a Muravidéki Vágta nemzetiségi győztese (legfelső képünkön balról). – Rengeteg és kemény munka van mögöttem, hiszen új lóval indultam. Lóháton ülve a gyakorlás mellett bátorság is kell a vágtázáshoz. Bár talán nem így látszik, de nem egyszerű. Ha megvannak az edzések, ha megvan a kapcsolat a ló és a lovas között, ha érzik egymást, akkor az eredmény is jön. Ott leszünk a Nemzeti Vágta rajtjánál, ha lehet, akkor a középfutamban is vagy akár még tovább.
Horváth Józsefnek Pirityiné Szabó Judit, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Szent László-emlékév jegyében egy 1851-es gyalogsági szablya másolatát adta át ajándékként. A lovasok díjait a dobronaki PannARt kézművesház készítette.
Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta előfutamainak igazgatója a Muravidéki Vágta lebonyolítása után elégedettségét fejezte.
vagta bendes3217– Az összefogás révén jöhetett csak létre a verseny. Nem volt könnyű, sok fáradságba és rengeteg munkába került a pálya elkészítése az új helyszínen, de megérte. Szakmai szempontból kezdetben voltak kételyek, a víz miatt csúszós is volt a pálya, amin javítani kellett. Az emberek összefogtak, minden munkagépet bevontak, minden kérést teljesítve a pályát rendbe hozták a talajcserével, így biztonságos és gyors futamot láthattunk. Igaz, ez két óra csúszást is hozott, de megérte, mind a hat futam balesetmentesen zajlott le. Izgalmas verseny volt, megérte dolgozni. El kell mondani, hogy a muravidéki lovasok sokat fejlődtek, s ez a teljesítmény a középdöntőt érheti Budapesten, de igaz az is, hogy sok múlik a sorsoláson. Remek rendezvényhely ez Hosszúfaluban, van benne potenciál, lehet fejleszteni évi több rendezvény lebonyolítására is. Le a kalappal az elvégzett munkáért a Lóbarátok Egyesületének, a Hosszúfalui Helyi Közösségnek, a Lendva községi és a muravidéki magyar önkormányzatnak az összefogásért – mondta Bendes Csaba.
Horváth József, a Lóbarátok Egyesületének elnöke, az egyik főszervező szintén kiemelte, hogy a rengeteg munkát szívvel-lélekkel, elszántsággal és mindent beleadva végezték el. Mint mondta, reméli, hogy a lovaglás egyre közkedveltebb lesz a Muravidéken, a Lendva-vidéken is.
Az esti rendezvénysorozatot a Magyar Ördöglovasok Spartacus című látványos produkciója zárta. A nagy hőség ellenére a Muravidéki Vágtán mintegy 2000 ember gyűlt össze.
 
vagta kocon3217
Kocon Petra:
– Idén a mi csapatunk is segédkezik a foglalkozásokon. A feladatunk az, hogy a gyermekeknek pecsétgyűjtő lapocskákat készítsünk. A kicsik foglalkozásról foglalkozásra járva – miután elvégzik a különféle feladatokat – pecséteket kapnak. Ha elegendő pecsétet gyűjtenek, akkor kisebb ajándékban részesülnek. Mi ezzel varázsoljuk szebbé a napjukat.
 
vagta melani3217
Horvat Melani:
– Az élettársam is versenyez, egyben pedig az esemény főszervezője is, így ma szurkolni jöttem. Nekem nagyon tetszik a rendezvény, Magyarországon is jártam már több hasonló eseményen. Másrészt pedig a kíváncsiságom csalogatott ide, hiszen nálunk ez egy újfajta rendezvénynek számít, látni szeretném, milyen lesz, milyen a visszhang.
 
Szolarics Nađ Klára
Fehér Bea
MCSi Design