kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Rekordszámú látogatóra számítanak

vinarium32172Az idei 3. Vinárium Fesztivál augusztus 23-ától szeptember 2-ig kínál gazdag szórakoztató-kulturális, gasztronómiai és a régi szüreti hagyományokat felidéző programokat Lendván. A fesztivál két jelentős eseménye mindenképpen a Bográcsfeszt augusztus 26-án és a Lendvai Szüret szeptember 2-án. Idén rekordszámú vendéget várnak Lendvára.
Balažek Anton, Lendva Község polgármestere és Kolenko Igor, a Vinárium Fesztivál szervezőbizottságának elnöke sajtótájékoztatón mutatta be a Vinárium Fesztivál 2017 rendezvénysorozatot, az augusztus 23-ától szeptember 2-ig Lendván megszervezett turisztikai programokat, mindezek előtt azonban még szóltak a község idegenforgalmában elért 2016-os eredményekről is. A polgármester szerint fontos mutató, hogy jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma, kedvező trendet mutat a turizmus fejlődése, amely kifejezetten jelentős gazdasági ágazat Lendván. De akad még tennivaló, főleg a szakemberállomány területén, és nem csak a felszolgálókra és a szakácsokra gondolva. Lendvát a legtöbb turista a nyári hónapokban keresi fel, a főszezon júliustól szeptemberig tart. Tavaly ebben az vinarium32171időszakban a vendégéjszakák száma 12 ezer volt havonta, 2016-ban pedig összesen 129.826. A fő attrakció és hajtóerő mindenképpen a Vinárium kilátótorony, melynek már 180 ezer látogatója volt, ez tavaly 30 százalékos növekedést jelentett. Teljes elégedettségre azonban itt sincs ok, hiszen a kínálat nem követi az igényeket, s főleg a magánszféra nagyobb bekapcsolódása hiányzik. Ehhez a gondolkodásmód megváltozására lesz szükség – mondta Balažek.
Emellett nagyon fontos elemek a kulturális intézmények kiállításai is – különösen kiemelendő a jelenlegi Dalí-kiállítás a várgalériában –, ami a turisztikai kínálat egyik színes mozaikköve, de jól látogatottak a nyári rendezvények is. Az érdeklődőknek a www.lendava-lendva.si portál négy nyelven nyújt információkat.
– Időben felkészültünk az idegenforgalmi konjunktúrára Szlovéniában és Közép-Európában, ezért számolhatunk be jó eredményekről, a napi vendégek és a vendégéjszakák számának növekedéséről, s ez jó jelzés a potenciális befektetők felé is – fejtette ki Balažek Anton. Mint mondta, az új projektek részben a pinceturizmusról (glamping) szólnak, de szükség lenne egy új szállodára is. Kiemelte, hogy mindenképpen pótolni kell a szakemberhiányt a turizmus területén, ennek érdekében már idén ősszel elindítanak egy projektet, amely révén 20–25 fiatal kapna egy évre lehetőséget a tevékenység megismerésére. Ösztönözni kívánják a magánszférát arra is, hogy merészebben vállalják a turisztikai kínálat gazdagítását.
vinarium32173A 3. Vinárium Fesztivál egyik legjelentősebb rendezvénye a nemzetközi bográcsfőző verseny, a Bográcsfeszt, melyre idén is a megszokott helyszínen, a Fő utcán kerül sor augusztus 26-án. A nagyszínpad is itt helyezkedik majd el, s az eredményhirdetés után a rendezvény zenés-szórakoztatói része is itt folytatódik, amelynek keretében Danijela Martinovič horvát énekesnő koncertjére is sor kerül. A délután folyamán a városi parkban gyermek animációs program, a színháztéren pedig termelői és kézműves vásár lesz. Idén mintegy 100 bográcsfőző csapatnak biztosítanak helyet, a szervezők rekordszámú látogatóra számítanak.
A Lendvai Szüret idén szeptember 2-án kerül megrendezésre, idén két helyszínen, a városközpontban és a kilátótoronynál. Nem marad el a hagyományos szüreti felvonulás (11 óra) Lendva Fő utcáján, ezt egyéb események sora és gazdag kínálat kíséri a kulináris szigeteken 15 óráig. Utána a rendezvény a Vinárium kilátótoronynál folytatódik néptáncfesztivállal, de itt is lesz gyerekprogram, este a Mladi Gamsi szórakoztatja a vendégeket, s lesz tűzijáték is. Úgy a Bográcsfeszt, mint a Lendvai Szüret ideje alatt ingyenes buszjáratot indítanak a kilátótoronyhoz a buszállomástól. A Vinárium Fesztivál ideje alatt a Lendva-hegyi borházak nyílt napokat tartanak.
A fesztiválköszöntő rendezvény az augusztus 25-én sorra kerülő Kultúra és turizmus című szakmai tanácskozás, valamint a testvérvárosok és a természetes gyógyfürdők találkozója az Európa Kulturális Fővárosa 2025 pályázatra való felkészülés jegyében. Az esti műsorban jazzkoncert, valamint bemutatkozik a Vita Kamarakórus is. Már augusztus 23-án megnyílik aa gasztrosétány a Malom utcában, ahol a hazai és a külföldi műkedvelő csoportok által bemutatott zenés-dalos program is várja a vendégeket. Ehhez pedig a helyi finomságok: bogrács, perec, lángos, dödölle, hotizai halak és nemes lendvai borok párosulnak.
MCSi Design