kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

A nyelvek számítanak!

cim nyelv3917A Nyelvek Európai Napja alkalmából kedden az 1. Sz. Lendvai KÁI-ban hangulatos rendezvényre került sor, mely Lendvának és környékének nemzetiségi, etnikai és kulturális sokszínűségét kívánta bemutatni. A nyelvtanulással – melynek palettája az iskolában évről évre bővül – egyben a különböző kultúrák is képviseltetik magukat, hiszen a magyar és szlovén mellett ma angolul, németül, horvátul, sőt japánul is lehet tanulni. Az egész hozadéka pedig a konkrét nyelvtudás elsajátítása mellett nem más, mint a másság elfogadása, egymás jobb megértése és a tolerancia gyakorlása.
 
 
A Nyelvek Európai Napja helyi rendezvényéről
 
A fönti sokatmondó címmel szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján került sor az 1. Sz. Lendvai KÁI tornatermében arra a hangulatos zenés-játékos rendezvényre, melyen a tanulók Lendva nemzetiségi, etnikai és kulturális sokszínűségét kívánták bemutatni egy több évig zajló projekt keretében.
Hozjan Bojan igazgatóhelyettes köszöntőjében kifejtette: – A magyar és a szlovén nyelv az iskolában szorosan összefonódik a hétköznapokkal, s itt, Európa szívében a többi nyelv hatása iránt sem lehetünk közömbösek. A tanulók nálunk angolul, németül, horvátul és japánul is tanulhatnak. Arról pedig ne is szóljunk, hogy hány nemzetiség képviselteti kultúráját a hozzánk látogató tanulók által. Az egésznek a legfontosabb tanulsága: elfogadni, megérteni és tolerálni egymást.
A többnyelvűség „forgatagában” kisegyüttesek, énekkarok és kamaraegyüttesek spanyolul, németül és angolul adtak elő népszerű számokat, slágereket.
A színpompás rendezvény végén Soldat Damir és Lovrin Metka programfelelősök kiosztották azt a könyvecskét, amely a projekt keretében született irodalmi alkotásokat, valamint rajzokat és illusztrációkat tartalmazza.
A rendezvény legvégén pedig dr. Reinhardt Zühlke német nyelvi lektor kiosztotta a Deutsche Sprachdiplome alapítvány okleveleit a német nyelv tanulásában felmutatott kiváló eredményekért.
MCSi Design