kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Múltba nyúló gumiügyek

cim4017dA hármasmalmi L4T cég gumiabroncs-feldolgozó üzemet akar beindítani a Nafta Petrochem egykori üzemcsarnokában, és ez képbe hozza a korábbi ügyeket. Lendva tíz évvel ezelőtt is szembesült ugyanis egészen hasonló, környezeti és egészségügyi szempontból kétes üzem beindításával: akkor az Albin Promotion tervezett gumiabroncs-feldolgozót a Nafta petesházi telephelyén, és most szintén ott, egyesek szerint szinte „belopakodva” ugyanezzel próbálkozik az L4T cég. Az ARSO a tevékenység beindításához nem követeli meg környezeti hatástanulmány készíttetését, s az ügy majdhogynem titokban jutott el idáig, a nyilvánosságot nem tájékoztatta senki. A hulladék gumiabroncsok feldolgozásától tart a lakosság többsége, így az ilyen jellegű beruházásoknak átláthatóbbaknak kellene lenniük.
 
 
Miért nem kell felmérni a környezeti hatást?
 
A Hármasmalomban bejegyzett L4T cég használt gumiabroncsok feldolgozását akarja beindítani a Nafta Petrochem egykori üzemcsarnokában. Ehhez, mint kiderült, környezeti hatásfelmérést nem kell elvégeztetnie, de Koncut Ivan községi tanácstag tiltakozása és ennek nyomán a nyilvánosság nyomására sikerült elérni, hogy az üzemhez környezetvédelmi engedélyt azért kell kérni az ARSO-nál.
A L4T céget május végén a Hármasmalom 1G. házszám alatt jegyezték be mint ökológiai feldolgozási kft.-t. Társtulajdonosai Alessandro Curti és Tomaž Groff. A L4T cég a tervek szerint a Nafta Petrochem csarnokát felújítja és saját tevékenységének (használt gumiabroncsokból gumimassza nyerése) megfelelően rendezi be.
A tervezett gumifeldolgozó üzemre Koncut Ivan, Lendva Község Tanácsának tagja hívta fel a figyelmet, aki értesítette erről a tanácstagokat és a nyilvánosságot.
Lendvának már igencsak sok rossz tapasztalata van a különböző ökológiailag és egészségügyi szempontból is kétes létesítményekkel, ezért a polgárok elvárnák, hogy a tervezett beruházásokat az illetékes községi szervek éberen figyeljék, időben történjen meg a polgárok tájékoztatása, egy ilyen ügy átlátható legyen. Akkor is, ha országos szervekről, szakvéleményekről van szó, hiszen egyre több a rossz példa.
– Felháborító az ügy abból a szempontból is, hogy az ARSO szerint az L4T cégnek nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíttetnie – fejtette ki Koncut Ivan. – Ezt azzal indokolták, hogy az üzemben feldolgozásra kerülő gumi mennyisége kevesebb mint 30 ezer tonna. Az L4T cégnek az üzemelésre vonatkozó, az ARSO-hoz benyújtott kérelme 29.784 tonnáról szól, azaz 216 tonnával kevesebb a határértéknél. De ez is 81 tonna naponta, 20–25 kamion, a szállítás pedig ki tudja, milyen útvonalon zajlik majd... S mi van az esetlegesen a levegőbe kerülő mérgező származékokkal, mint a nitrogén és a kén-oxidok stb.? Milyen képmutatás ez? Nálunk, ahol stratégiai jelentőségű a turizmus fejlesztése, miről beszélünk? A „lendvai sarokban” minden lehetséges: gyógyszeripar, fracking, biogázerőmű...? Hol van ennek a vége? – adott hangot elégedetlenségének Koncut tanácstag.
Az üzemeltetéshez feltétel lenne az ipari tisztítóberendezés is, ebben a Nafta tisztítóberendezésével számolnak, ami viszont elég bizonytalan alap, hiszen az objektum eladási folyamat alatt áll és üzemelési engedélye október 31-ével le is jár. Az ipari hulladékot a minden bizonnyal máshonnan érkező gumiabroncsok feldolgozásából a csentei tisztítóberendezés nem fogadhatja az előírások szerint.
A keddi tájékoztatás szerint Lendva Község az ARSO határozatát a tervezett gumifeldolgozásról szeptember 22-én kapta meg email-ben. A határozatra október 10-ig fellebbezést nyújthat be a község, és a hivatalban hangsúlyozták azt is, kitartanak a mellett, hogy a beruházás csak a községi tanács beleegyezése esetén indulhat el. A község pedig a jogai megvédésében ugyanúgy jár el, mint a metanolgyár szétszereléséhez szükséges engedély megszerzésénél. A községi tanács rendkívüli ülésére nem kerül sor, a kérdést a soros ülésen vitatják meg.
A használt gumiabroncsok feldolgozásának beindításával kapcsolatban a Népújság kérdésére az ARSO válasza az volt, hogy a cégnek az üzemelés beindításához környezetvédelmi engedélyre van szüksége. A kiadott határozat még nem jogerős. A Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium véleménye szerint a tervezett objektum ügye a helyi önkormányzat illetékességébe tartozik.
MCSi Design