kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Átadás előtti hajrában a „mindenki tájháza”

tajhaz4117Az összefogás iskolapéldájaként emlegethetnénk a szombat délelőttre meghirdetett szentlászlói önkéntes munkaakciót. Az Alvárium névre keresztelt tájház környékét szorgalmas kezek néhány óra alatt teljesen megtisztították.
Délelőtt 10 óra körül már látványos volt a változás. Tágasabb, tisztább képet mutatott az udvar, melynek szélében a hófehér ház a visszaverődő délelőtti nap sugaraiban fürdőzött. Örültek is mind, akik vállukra vették a munkát, és szabadidejükben önkéntesnek álltak. Nem kevesen! A helyiek mellett a környékről is érkeztek, a Moravske Toplice-i község magyar falvaiból, illetve Lendváról a muravidéki magyar önkormányzattól is többen részt vettek az akcióban, élükön Horváth Ferenccel, a csúcsszervezet elnökével. A moráci magyar önkormányzat elnöke, Vugrinec Zsuzsa is jelen volt, elégedetten konstatálta, hogy az összefogásban mekkora erő rejlik.
Bedő Andrea, a tájház projekt vezetője is hol ide, hol oda szaladt. A ház kódisállásában sikerült néhány percet elrabolni az idejéből, ahol az akció sikeréről és a már kirajzolódott tervekről nyilatkozott lapunknak. – Több mint 30-an gyűltek össze a felhívásra, mindenki tudja a dolgát, és már ebből is látszik, hogy a helyiek valóban a sajátjuknak érzik a tájházat – kezdte mosolyogva és elégedetten, majd elárulta, bízott a helyiekben, abban, hogy lehet rájuk számítani és sokan eljönnek, és ezért a bogrács is 50 főre készült. – A nap folyamán a ház környezetét tisztítjuk meg, rendezzük a területet, ez a munka folyik éppen. Azokat a régi, őshonos fákat, amiket meg lehet menteni, megtartjuk, hiszen azok is értéket képviselnek – köztük egy mézkörtefát, amiből állítólag már nincs is környéken –, ami viszont tönkrement, azoktól meg kell válnunk. Az udvar egy része az elképzeléseink szerint füves terület lesz kaptárral és virágzó, mézelő növényekkel. Elöl viszont térkővel kirakott felhajtó lesz, feljebb pedig buszparkolót fogunk kialakítani, de azt már csak a 2018-ban. Odabent is folyamatos a sürgés-forgás. A helyi asszonyok ablakot pucolnak, takarítják a helyiségeket. Az épület tipikus tájház lesz számos funkcióval – méhészeti központ, oktató- és tárgyalóteremmel, illetve szálláslehetőséggel. A szobákat a régi bútorokkal fogjuk berendezni. Ez lesz tehát átadva novembert 11-én – mondta Andrea.
Közben az udvar végében több méter magasra csaptak a lángok, a kivágott gazból valódi örömtűz lett. A tájházhoz tartozó régi pajta is megszabadult a fogságban tartó gaztól, falai fellélegezhettek. Még nehéz elképzelni, de itt lesz a vizesblokk a buszos kirándulók fogadására. Konyhája és fogadóterme pedig akár gasztronómiai rendezvények helyszínéül is szolgálhat majd a jövőben. Még az 1936-ban épített egykori trágyadomb kerete is szerephez jut, azon belül fognak kialakítani egy kis kiülős, kávézós teraszt.
A munka végeztével asztalhoz hívtak mindenkit, meleg étellel, frissítővel kínálva őket. A napos idő mellé jókedv is társult, így senki nem érezte kötelességnek, talán még munkának sem ezeket az órákat. A tájház pedig napról napra szépül, és ahogy az emberek felkarolták, már most biztosak lehetünk abban, hogy az Alvárium élő, lüktető szíve lesz Szentlászlónak.
MCSi Design