kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Lentermesztés az első körben

okohaz4117Kapornakon az utolsó bérlője óta több mint két évig üresen, gazdátlanul állt a mesébe illő épület, az ökoház, augusztustól azonban újra kiadta a község. Az új bérlő Könye Tibor és felesége, Jožica lett. Tibor hodosi gyökerei lévén rendszeres hazajáró volt, családja révén nem ismeretlen számára a gazdálkodás sem, ma pedig nyugdíjasként ő is gazda lett, méghozzá ökogazda.
Tiborék hátrahagyva a városi életet Muraszombatból Kapornakra költöztek az ökoházba. Úgy döntöttek, hogy nyugdíjas éveikre belevágnak a gazdálkodásba. A ház bére mindössze 100 euró havonta, plusz a rezsi, ám ezzel nincs még vége a dolognak, hiszen az ökoház nem csupán egy kiadó épület: a településhez szervesen hozzátartozó gazdaság a község turisztikai látványossága, amelynek a működésével többek között a turizmusban is részt kell vállalnia. Könye Tiborral a tervekről, lehetőségekről beszélgettünk.
– Milyen feltételekkel tudta bérbe venni az ökoházat? – kérdezem Tibort, hiszen teljesen friss hírként hatott, hogy végre új bérlője van a háznak.
– A polgármesterrel felvettem a kapcsolatot, jeleztem a szándékomat a házat illetően. Majd nem sokkal később jött a válasz, hogy a község elfogadta a jelentkezésemet és bérbe vehetem az épületet. – mondja. – A feltétel mindössze annyi volt, hogy a területet rendben kell tartanunk. Ez többnyire a kaszálást jelenti. Igaz, a község a nagyobb füves területet rendezi, de a ház közvetlen környékét nekünk kell.
– Milyen tervekkel vágnak bele az önök előtt álló kihívásba?
– A házhoz tartozó földterület megművelését illetően vannak már terveim. Úgy gondolom, hogy érdemes volna megpróbálni a len termesztését és feldolgozását. Utánajártam, és a tavaszi vetésű len alkalmas lenne arra, hogy egy területet bevessünk, learassuk, a feldolgozását pedig akár télre is be lehet ütemezni. Úgy tudom, hogy a tájházban van is tiloló, tehát akár be is lehetne mutatni a munka folyamatát. Továbbá szóba került már az is, hogy jövőre itt a portánkon bemutatásra kerülne a tökmagozás, összekapcsolva valamelyik őrségi rendezvénnyel. Egyelőre nagyobb elképzeléseim nincsenek, óvatosan tervezgetek, majd ahogy alakulnak a dolgok és ahogy a lehetőségeink engedik, úgy lépünk tovább.
A házba tehát újra élet költözött. Hogy az ökoház jelleg megvalósul-e, az a bérlőkön múlik. Bízzunk benne, hogy kreatívan és kellő elszántsággal néznek a kihívások elé, azzal a céllal, hogy az ökoház beteljesítse küldetését!
MCSi Design