kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Elkészültek a határtérképek

hatar4317A szlovén–horvát országhatár ügyében meghozott nemzetközi döntőbírósági határozat értelmében a Geodéziai Hivatal elkészítette az új térképeket. A határvonal gyakorlati kijelöléséhez mind a két ország beleegyezése szükséges, várhatóan erről is tárgyal rövidesen Miro Cerar szlovén és Andrej Plenkovič horvát kormányfő. Mint ismeretes, Horvátország nem ismeri el a döntőbíróság döntését, ami igencsak nehezíti a határozat megvalósítását.
A Geodéziai Hivatal szerint a kataszteri alapadatok 90 százaléka már az 1990-es években egyeztetésre került a két ország között. Szlovénia jelenleg arra törekszik, hogy az új határvonal minél életszerűbb legyen, s egy-egy települést ne érintsen többször, ahogy erre vannak példák Bela krajinán és a Muravidéken (Razkrižje) is.
Lendvát illetően elmondható, hogy azok a szlovén tulajdonosok, akiknek a horvát kataszterben van földjük, szlovén mezőgazdasági kárpótlásban részesülhetnek még 2020-ig, de a Szlovén Erdészeti és Földalapnál földcserét is kérelmezhetnek. Hotiza és Mirišče határában lakóház nem maradt a horvát oldalon, nincs igény átköltözésre sem. Horvát oldalon maradt azonban a Balažic-féle betonüzem Hotizán, melynek áthelyezése napirenden van. Ennek érdekében a tulajdonosnak fel kell becsülnie az áthelyezés költségeit, s továbbítani azt a kormány felé. Áthelyezik a kapcai focipályát is, melyhez segítséget ígért a Szlovén Labdarúgó-szövetség. A magasfeszültségű távvezeték (Gyertyános) és a Mura-gátak kérdése pedig kimondottan állami illetékességbe alá tartozik.
MCSi Design