kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Chernech anno 1267

cim4717Szombaton Turnišče Község ünnepén az egykor Chernechnek nevezett település első írásos említésének 750 éves évfordulójára is emlékeztek. Az 1267-ben IV. Béla magyar király által kiadott, a Jure és a Hahold nemzetség megbékéléséről, kiegyezéséről szóló dokumentum elektronikus változatát Földes Gyula lendvai magyar főkonzul adta át Jerala Zver Vesna tornisai polgármesternek, hangsúlyozva a jelenben is a megbékélés, az együttműködés fontosságát.
 
 
A megbékélés és az együttműködés fontos ma is
 
Szombaton ünnepi akadémiával ért csúcspontjához a tornisai kegyhely első írásos említésének 750 éves jubileuma. A rendezvényen Földes Gyula lendvai magyar főkonzul ünnepélyes keretek között átadta a polgármesterasszonynak a település első írásos említésének, a IV. Béla magyar király által 1267-ben kelt dokumentumnak az elektronikus változatát.
Nem véletlen, hogy Turnišče Község november 16-án tartja községi ünnepét, ugyanis 750 évvel ezelőtt ezen a napon kelteződött a település első írásos említése, melyben a Nagyboldogasszony chernechi (az akkori település neve) temploma kerül említésre. A IV. Béla magyar király által aláírt dokumentum szerint az említett templomban a Jure és a Hahold családok békülő, kiegyező istentisztelete folyt.
A színültig telt községi teremben az egybegyűlteket a polgármester, Jerala Zver Vesna köszöntötte, és beszédében felsorolta a 2017-es évben megvalósult nagyobb projekteket, majd kifejtette: a jövőben rendezett és korszerű, mindenki számára megfelelő életkörülményeket nyújtó községet lát. Hangsúlyozta, a jövő zálogát a fiatalok, a talpraesett emberek jelentik, akik saját maguknak képesek megfelelő munkalehetőségeket teremteni a gazdaságban, a vállalkozásokban és a turizmusban, eközben használják józan eszüket, együttműködnek és képesek a megegyezésre is. A község a polgármester szavai szerint ebben minden segítséget megad. Az egybegyűlteket megszólította a tornisai plébános, Brinjovec Toni páter is, aki méltatta az akkori nemes családok kiegyezési hajlamát, s kifejezte örömét, hogy a mai nemzedékek is keresik ezen erények megvalósításának lehetőségét.
A köszöntő után Földes Gyula lendvai magyar főkonzul hivatalosan is átadta a polgármesternek a település első írásos említésének, a IV. Béla magyar király által 1267-ben keltezett dokumentum elektronikus változatát, majd alkalmi beszédében a községet, valamint a két szomszédos ország kiváló kapcsolatait, együttműködését méltatta.
A dokumentum átadása után Balažic Janez művészettörténész mondott ünnepi beszédet, ebben felvázolta a térség, illetve a tornisai templom történelmét a 13. századtól a mai napig, beszédét pedig – hasonlóan a többi szónokhoz – az együttműködést, a kiegyezést méltatva fejezte be.
A színpadon bemutatták az elektronikus dokumentum alapján elkészített, nyomtatott változatot, amelyet a polgármester a jubileum alkalmából a püspökségnek és a plébániának ajándékozott, majd felszólalt a muraszombati püspök, msgr. dr. Štumpf Peter. Többek között kifejtette, az utóbbi években a tornisai kegyhelyet több zarándok látogatja, mint az egyébként sokkal ismertebb más szlovén zarándokhelyeket, így a község, az egész Muravidék is szép jövő elé nézhet ezt kamatoztatva. A színpadon átadták a 750 éves jubileum alkalmából felújított kovács és cipész céhkönyveket is.
A szónoklatok után átadták a községi, polgármesteri elismeréseket is, a tarka kulturális műsorban pedig a helyi óvodások és iskolások mellett az egyházi kórus, valamint Dominko Nina és Danilo zeneművészek adtak műsort.
MCSi Design