kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Mammográfiai központ a muraszombati kórházban

dora4817Pénteken a muraszombati kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályának földszinti rendelőjében ünnepélyesen megnyitották a Dora országos emlőrákszűrő program hatodik központját. A program keretében az 50 és 69 év közötti nőket levélben hívják kétévente szűrővizsgálatra és évente legalább hatezer mammográfiai vizsgálatot végeznek el.
A Muraszombati Általános Kórházban pénteken ünnepélyesen megnyitották a Dora program keretében az emlőrákszűrési központot. A kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályán működő rendelőbe mostantól a program országos kivitelezője – a ljubljanai onkológiai intézet – levélben hívja be az 50 és 69 év közötti muravidéki nőket az ingyenes megelőzési szűrővizsgálatra, amelyhez nem kell beutaló. Emellett lehetőség van felülvizsgálati bejelentkezésére is, amennyiben elváltozások észlelhetők. A muravidéki központ beindításával országos szinten most már a nők 78 százalékának lesz elérhető a program. Kadivec Maksimilijan, az országos Dora program vezetője elmondta, fontos, hogy a nők minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálaton, amely korszerű és alapos. Az emlőrák korai felfedezésekor a kezelés is sikeresebb – hangsúlyozzák.
A szűrővizsgálatokat a muraszombati kórházban négy alkalmazott, a mammográfiai elemzést pedig két radiológiai szakorvos végzi el. Elváltozások esetében a további vizsgálatokat és az esetleges műtétet a ljubljanai onkológián végzik el, jövőre viszont erre a maribori egyetemi klinikai központjában kialakított diagnosztikai központban is lehetőség lesz.
A rendezvényen jelen volt Gobec Mojca az Egészségügyi Minisztériumból, aki kifejtette, hogy a lakosság öregedésével a rákos megbetegedések is egyre gyakoribbak. Mivel az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés, az országos szintű program célja a jövőben elérni a betegség könnyebb kezelhetőségét.
Korošec Bojan kórházigazgató ezt követően elégedettségét fejezte ki, hogy a Dora programmal a régió kórháza a lakosság még színvonalasabb egészségügyi ellátásához járulhat hozzá.
Végezetül Senčar Mojca, az Evropa Donna korábbi elnöke felszólalásában elmondta, hogy mindenki megérdemli a legjobb minőségű kezelést, és mostantól ebben a muravidéki nők is részesülhetnek.
MCSi Design