kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

A legnagyobb beruházás a katasztrófavédelmi központ

dobrkozs4917Dobronak Község Tanácsa november 29-i ülésén első olvasatban tárgyalta a 2018-as költségvetés tervezetét, amelyben valamivel több mint két és fél millió euró bevételt és mintegy hárommillió kiadást terveztek a jövő évre.
A költségvetés tárgyalásának bevezetésében Kardinar Marjan polgármester elmondta, a hivatalban igyekeztek tartalmilag és pénzügyileg is kivitelezhető tervezetet terjeszteni a tanács elé. A következő évre több mint két és fél millió euró bevételt és mintegy hárommillió euró kiadást terveztek. A beruházások másfélmillió eurós költségeinek legnagyobb tételét a katasztrófavédelmi központ megépítése jelenti. A község az önkéntes tűzoltóegylet közösen kivitelezett kétéves projektének ötszázezer eurós értékét a központ megépítése és teljes berendezése adja. Idén a központ megépítésére háromszázezer eurót különítettek el. Emellett a községben tervbe vették a földterületek tagosítását, a Vid-otthon befejezését, a mezőgazdasági és ipari övezetben az utak felújítását, járdák kialakítását, az utcai világítás rendezését.
A község továbbá a lendvai idősek otthonával közösen kihelyezett napközi gondozóhely kialakítását tervezi Dobronakon, valamint hagyományosan az egyesületek, a gazdaság és az idegenforgalom fejlesztése érdekében sem maradnak el a támogatások. A tagok megjegyzései és javaslatai közt Varga Edit különstátuszú tanácstag felszólalásában kifejtette, a nemzetiségi önkormányzat által épített Kézművességek Házára a rendelkezésre álló összeg nem lesz elegendő, ezért javasolta tanácsnak a kétnyelvűségre biztosított közpénzek 75:25 arányú felosztását az eddigi 70:30 helyett. A polgármester válaszként emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi tanácsülésen a tanács már felmentette a magyar önkormányzatot a hatezer eurós kommunális illeték megfizetése alól. Az ügyben azonban azt javasolta, hogy az elmúlt évhez hasonlóan idén is határozat formájában biztosítsák a támogatás szükségessé válása esetén a költségvetés módosítását, hiszen a nemzetiségi pénzeszközökből nem lehet beruházást támogatni. A tanácstagok támogatták úgy a polgármester javaslatát, mint a költségvetési tervezet első olvasatát.
A tanács az ülésen többek közt tárgyalta és elfogadta a község területére vonatkozó telekhasználati díjról szóló rendeletet első olvasatban, valamint a mezőgazdasági és ipari övezet helymegjelölési tervének módosított rendeletét. Erre az Ocean Orchids vállalat terjeszkedése miatt volt szükség. A nonprofit lakások jövő évi bérleti díját a lakások értékének 4,04 százalékos arányában határozták meg.
MCSi Design