kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

A Muravidéken jó a részvételi arány

svit4917A SVIT, a vastag- és végbélrák korai felismerését szolgáló országos program keretében november 30-án Lendván a szűrésen való részvételre felhívó regionális rendezvényre került sor Lendva Község és az Országos Népegészségügyi Intézet Muraszombati Területi Szolgálatának támogatásával.
A Városházán szervezett eseményen elhangzott, hogy Szlovéniában a vastag- és végbélrák okozta megbetegedések komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, hiszen a második leggyakoribb rákos megbetegedések, a számuk pedig évről évre növekszik. Mindezek alapján a SVIT arra biztatja az 50–70 éves nőket és férfiakat, hogy kétéves időszakonként végeztessék el az ingyenes vizsgálatot, hiszen a székletminta ellenőrzésével könnyen kiszűrhetők az előrákos elváltozások.
Szlovéniában az emberek 69 százaléka vállalja a kivizsgálást, a részvételi arány a Muravidéken is magasnak mondható, hiszen a meghívottak 61 százaléka vesz részt a tesztelésen. Az elmúlt évben a SVIT-nek köszönhetően 2817 előrákos megbetegedést és 309 vastag-, illetve végbélrákot állapítottak meg.
A kivizsgálások fontosságárra és ezzel a betegség megállításának lehetőségére az úgynevezett nagykövetek hívják fel a lakosság figyelmét. A lendvai eseményen két muravidéki nagykövet is részt vett: Erniša Geza, az evangélikus egyház tiszteletbeli püspöke, valamint László János Lendváról, aki a szűrővizsgálatnak köszönhetően legyőzte a betegséget. László János beszédében elsősorban arra fektette a hangsúlyt, hogy nem szabad szégyellni a rákos betegséget, hiszen ő maga is túlélte és büszke rá, hogy sikerült. Azóta évente mondhatni két születésnapot is ünnepelhet. Kiemelte, hogy mindig arra biztatja az embereket, vegyenek részt a vizsgálaton és reméli, továbbra is magas arányú lesz az együttműködés a SVIT-tel.
A Muravidéken további egy taggal bővült a nagykövetek száma, hiszen a lendvai eseményen Horvat-Muc Jožko, a Szlovéniai Romaszövetség és egyben az Európai Romaszövetség elnöke is aláírta az együttműködési megállapodást.
MCSi Design