kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a ...

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, ...

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén elfogadta a magyar nemzetiségi ...

Orbán Viktor Lendván
Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek
Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is
Májusban megjelenik az első pályázat a szlovén gazdaságfejlesztési alapból
 

Az otthon ott van, ahol biztonságban vagyunk

karitas4917– Míg az emberek általában ünnepnapokon ajándékoznak és szereznek egymásnak örömöt, a Karitász egész évben ezt teszi: törődik az elesettekkel és segíti a rászorulókat – hangzott el a zsúfolásig megtelt dobronaki kultúrotthonban, ahol a 25. muraszombati egyházmegyei Karitász jótékonysági rendezvényét tartották.
A jóság hívó szava a Karitász jótékonysági rendezvényeinek mottójává vált, buzdítva a nemes emberi cselekedetekre, az adakozásra. A Karitász hete idén a Hol vagyok otthon? jelszót kapta, és a műsorban is erre a kérdésre próbált választ találni a zenés, dalos, versekkel tűzdelt kultúrműsorban bemutatkozó tizenegy plébániai Karitász (Dokležovje, Cserencsóc, Ljutomer, Tornisa, Odrijánc, Belatinc, Hotiza, Martjanci, Lendva, Bagonya és Dobronak), valamint a Dobronaki és a Göntérházi KÁI tanulói is. Az igazi otthon ott van, ahol a szív van, ahol boldog vagy, de az élet és a sors közben könyörtelen, és sokaknak meg kell küzdeni a jólét alapjaiért is – hangzott el.
A plébániai Karitász-szervezetek az anyagi javak biztosításán kívül (ruházat, ételcsomagok, megajándékozások, az iskolaalapok segítése) figyelmet szentelnek arra, hogy senki ne éljen a gondjaival egyedül, magányosan. Látogatják a betegeket, időseket, valamint találkozókat, rendezvénylátogatásokat, oratóriumokat szerveznek. A dobronaki rendezvényen egybegyűlt adományokat a rászoruló családoknak és a plébánia területén lévő két iskola, a göntérházi és a dobronaki iskolaalapjába szánják.
A dobronaki jótékonysági eseményen jelen volt dr. Štumpf Peter muraszombati püspök, Štihec Simon dobronaki plébános, Huzjan Jože és Kociper Jože a püspökségi Karitász igazgatója és titkára, a Lendvai Magyar Főkonzulátus munkatársai, Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere, a muravidéki magyar nemzeti közösség képviselői. Az egybegyűltekhez szólva Štihec Simon dobronaki plébános elmondta, hogy az adventtel kezdetét vette egy meghittebb időszak, amikor jelképesen elindulunk egymás felé. Szívünkben megsokszorozódik a jó, lelkünkben lángra kap a tettrekészség. Bizonyítéka ennek a Karitász dobronaki rendezvénye is, „mert közvetlen környezetünkben is sokan éheznek, szomjaznak jó szóra, szeretetre, elfogadásunk, együttérzésünk morzsáira”.
Štumpf Peter püspök felszólalásában szintén a Karitász-tevékenység nemes küldetését emelte ki, megköszönve a munkatársak odaadó munkáját.
– Az otthon ott van, ahol biztonságban vagyunk és boldogan élünk. Az összes gyereknek azt kívánom, hogy érezzék meg az otthon melegét, a szülőknek, hogy maradjanak otthonukban, a nagyszülőknek, hogy részesüljenek megbecsülésben otthonukban – mondta a püspök. Ezt követően Kardinar Marjan dobronaki polgármester pedig arra kérte a jelenlévőket, hogy egymás kezét fogva fejezzék ki egymás iránti szeretetüket, s a közönség ezt meg is tette.
A rendezvény záró részében a Muraszombati Egyházmegyei Karitász elismerésben részesítette Toplak Ilust, a dobronaki plébániai Karitász vezetőjét, valamint Dobronak Községet.
MCSi Design