kiscim1718
 

Felkészülve a váratlanra

cim tuz5017A tűzoltóegyletek és a polgári védelem segítségére szerencsére ritkán van szükség, ezért különösen fontos, hogy amikor bekövetkezik a katasztrófa, a mentőalakulatok hatékonyan és gyorsan cselekedjenek. Ennek szellemében egy évtized kihagyás után a hétvégén Lendván nagyszabású és összetett mentőgyakorlaton ellenőrizték a mentőalakulatok felkészültségét. A Tomšič utcai többlakásos lakótömbben a feltételezett földrengés utáni tűzvészben végeztek épület-kiürítést, személymentést és tűzoltást az egységek. A sikeres mentőgyakorlat után a tűzoltást a látogatók is kipróbálhatták.
 
 
Katasztrófavédelmi gyakorlat Lendván
 
A Stavbar lakáskezelő vállalat és Lendva Község Polgárvédelmi Parancsnoksága a község mentőalakulatainak közreműködésével szombaton közös katasztrófavédelmi gyakorlatot szervezett a Tomšič utcában egy feltételezett földrengés utáni feladatok végrehajtására. A sikeresen elvégzett mentőgyakorlat feladatai között az életmentés, a lakótömb kiürítése és a tűzoltás szerepelt.
Szombaton szirénázva érkeztek meg a Tomšič utcai lakótömbhöz a földrengés utáni mentési gyakorlatra a lendvai, a csentei és az alsólakosi önkéntes tűzoltók, valamint a Nafta hivatásos tűzoltói. A felkészültséget ellenőrző közös mentőgyakorlatba a Lendvai Egészségház sürgősségi és polgárvédelmi elsősegélynyújtó csapata, a rendőrállomás alkalmazottai, a községközi rendészet és az országos polgári védelem muraszombati egységének munkatársai is bekapcsolódtak.
Az akcióra összegyűlt közönség figyelemmel kísérhette a látványos mentőgyakorlatot, amelynek kezdeményezője a lendvai Stavbar lakáskezelő vállalat volt. Amint Kolenko Igor igazgató elmondta, annak ellenére, hogy a tűzvédelmi rend minden lakótömbre ki van dolgozva, a vállalat tízéves tevékenysége alatt tűzesetre vagy más balesetre még nem szerveztek mentési gyakorlatot. Eljött tehát az idő, hogy ellenőrizzék a mentőalakulatok felkészültségét abból is kiindulva, hogy egyre több balesetről és tűzesetről lehet hallani. A nagyszabású gyakorlatot végül gyorsnak és hatékonynak, ezáltal sikeresnek minősítette az igazgató.
A lendvai polgári védelem parancsnoka, Hebar Tibor is azt hangsúlyozta, hogy már több éve nem ellenőrizték a szervezetek felkészültségét, erre szombaton megfelelő alkalom nyílt, a gyakorlat kivitelezését pedig háromtagú bizottság is értékelte.
Szakmai szempontból Gal Romeo, a község önkéntes tűzoltóegyleteinek parancsnoka fejtette ki véleményét. Mint elmondta, a gyakorlatban mintegy 35 tűzoltó vett részt, akik a tervezett feladatokkal sikeresen megküzdöttek. Az épületben rekedt lakók, a sérültek mentése és a tűzoltás is sikeres volt. A tűzoltólétra bevetésével a lakótömb legmagasabb emeletéről is eredményes volt a mentés.
Amint azt Balažek Anton polgármester is hangoztatta, a tűzoltóság és a többi szervezet felkészültségét a jövőben is éles, bevetéses gyakorlatokkal kell ellenőrizni, majd hozzátette, hogy a jövő év elején, legkésőbb márciusban megkezdődik a mintegy 750 ezer euró értékű tűzoltó- és katasztrófavédelmi központ építése Lendván.
MCSi Design