kiscim1718
 

Nyílt nappal és emléküléssel ünnepeltek

kozep01181„Iskolánk egykor és ma” szlogennel a Lendvai Kétnyelvű Középiskola a decemberi ünnepek előtt nyílt napot szervezett, amelyen a diákok rendhagyó módon mutatták be az intézmény 70 éves múltjával és jelenével kapcsolatos tudnivalókat.
A szakoktatás (inasiskolai képzés) 70 éve kapcsán az iskola kapui kinyíltak az érdeklődők előtt, s bemutatásra kerültek azok a tevékenységek, amelyekhez külső segítséggel, vendégelőadókkal az iskolában zajló oktatási formák mellett a szakköri tevékenységbe, a projektmunka során elért eredményekbe is bepillantást nyerhettek az érdeklődők. A délutáni órákban pedig a Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének színházi előadását is megtekinthették.
A Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában ez alkalomból kiállítás nyílt az iskola történetéből. A fontosabb tételeket Horváth Bernadetta történelemtanár ismertette a zsúfolásig megtelt helyiség hallgatóságával. A 70 évét ünneplő intézménynek már a 30-as években is volt előzménye, sőt a lendvai olajkitermelés szükségleteit kielégítendő a háború után szerb–horvát nyelvű képzés is folyt. Az inasképzés azonban, melyet később, a 60-as években a középiskolai szintű képzés követett, 1947-ben kezdődött.
kozep01182A történelemtanár munkáját egy tanárokból és diákokból álló csoport is segítette, akik a korabéli sajtóban véghzett tudományos kutakodásaik eredményeit a közönséggel is megosztották.
Balažek Anton, Lendva polgármestere felszólalásában megerősítette: a 70 év nem csak alkalom az ünneplésre, de kötelez is e tisztes jubileum erre. A községi vezető is gratulációját fejezte ki az iskola egykori és mostani vezetőinek, tanárainak és diákjainak, kívánva további sikeres éveket az oktatás terén.
Hajdinjak Prendl Silvija, a kétnyelvű középiskola igazgatója köszöntőjében kitért az iskolai nevelés fontosságára, melyet sohasem lehetett függetleníteni a városban található vállalatok és üzemek támogatásától. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben sem lesz másként, majd megköszönte az együttműködést és a segítséget.
kozep01183A rendezvényen a középiskola női kórusa mellett a lendvai nyugdíjasok „Nimam časa” énekkara és a Vita kamarakórus lépett fel. A kerekasztal-beszélgetésen, melyet Šantak Borut moderált, mag Füle Tibor, mag. Perger Valerija és dr. Bence Lajos vett részt. Ezen az iskola közelmúltjáról, az iskolai oktatás szüneteiben is zajló dolgokról, a munkatársi viszonyokról, valamint a baráti kapcsolatokról volt szó elsősorban, s mindezt kellemes multikulturális légkör lengte körül.
MCSi Design