kiscim1618
 

Hatalmas érdeklődés, kitűnő hangulat

toll0518Szombat este a szerdahelyi tűzoltóotthonban az Antal Ferenc Művelődési és Hagyományőrző Egyesület szervezésében és a Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség támogatásával 9. alkalommal valósult meg a tollfosztás és tökmagköpesztés hagyományának bemutatása. Az eseményt minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte, a hangulat pedig ezúttal is kifogástalan volt.
Az este a kultúregylet elnöke, Šanca Silvija köszöntőjével kezdődött, majd toll és tökmag került az asztalokra, és nótaszó mellett megkezdődött az egykori téli munkák felidézése. Az asszonyok tollat fosztottak, a férfiak és a vendégek pedig tökmagot köpesztettek. Hogy közben se lankadjon a kedv, a helyiek saját pincéjük legnemesebb nedűjét kóstoltatták asztaltól asztalig járva. A munka végeztével hagyományos ételek kerültek az asztalokra, kocsonya, vágottzsíros és töpörtyűkrémes kenyér, illetve házi sütemények. A nótaszó szakadatlan volt, és hamar a tánc is elkezdődött.
Titok nincs, a siker kulcsa az egyszerű szórakozásban és a vendégszeretetben rejlik. Erre a rendezvényre az egész Muravidékről érkeznek vendégek, még a tisztán szlovén falvakból és Magyarországról is. Annál nagyobb viszont az előkészület, hogy a vendégek pontosan azt kapják, amiért jöttek: kikapcsolódni, találkozni, jóízűen beszélgetni, énekelni, táncolni, nevetni és hagyományos ételeket enni. Az, hogy közben kiköpesztik a tökmagot vagy a tollat fosztják, már csak hozzáad a hangulathoz.
Hogy hányan lehettek szombat este Szerdahelyen? Ki tudja? Az senki sem számolta. De idén 140 tányér kocsonya fogyott el úgy, hogy volt olyan vendég, aki nem evett. A tűzoltóotthon minden apró zuga, az összes helyiség megtelt, és mindenütt kitűnő volt a hangulat. Az ülőhelyek cserélődtek, de így legalább a táncparkett sem maradt üresen.
MCSi Design